Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?

Вотът показва, че руският народ не е плътно зад Путин
21 сеп 2021 21:30, Нели Христова
298
Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?
Снимка: БГНЕС

Дълбока и показателна ирония е, че Руската комунистическа партия се оплаква, че изборите за руската Дума не са свободни и честни. Изглежда Русия почти е завършила пълния си кръг след падането на Съветския съюз, а властта, която комунистите някога са имали в държавата, се наследи след краткото, хаотично управление на Борис Елцин, от Владимир Путин и неговата партия "Единна Русия", пише в коментара си за The Independent Шон О’Грейди.

Русия се върна към типа на управление, което може да се нарече параноично, почти абсолютистично, реваншистко, националистично, имперско и се превръна в място, където човешките права в действителност не съществуват. Вътрешно и външно шпионажът и присвояването са нормален метод за ръководене. Знаем, че Путин е близо до това да стане съвременен диктатор, цар на всичко, а последният кръг избори показва, че няма намерение да освободи властта си.

И все пак духът на демокрацията има начин да издържи дори при най-суровите условия. Въпреки че Алексей Навални -  най-близкото нещо, което Русия има до лидер на опозицията, е бит и затворен, той и неговото движение "Русия на бъдещето" изглежда са имали ограничен успех в тактическата си кампания за гласуване, призовавайки избирателите, които се противопоставят на Путин, да дадат вота си за всяка друга група, която има най-голям шанс да победи Обединена Русия. А това включва комунистите и някои крайно десни националисти, въпреки че при всички случаи те обикновено подкрепят Путин. Тези призиви доведоха до малък спад на гласовете за "Единна Русия", в сравнение с последните парламентарни избори през 2016 г. Това, предвид широко разпространените твърдения за фалшифициране на гласове и пълнене на урни, предполага, че руският народ не стои толкова плътно зад своя лидер, колкото неговата пропаганда обича да твърди, въпреки че той несъмнено е популярен и обожаван от някои. Налице е малка промяна в политическите реалности и може да се окаже, че сега на президента Путин ще му бъде по-трудно да измени нестабилната руска конституция, макар че предвид факта, че на практика той вече си е осигурил мандат в Кремъл до 2034 г., това изглежда по-скоро академична точка.

Въпросът, от гледна точка на руския народ, е, че фрагменти от свободата все още остават в Русия, а оттам и възможността за бъдеща съпротива и възраждане на демокрацията. Това би било много добре дошло развитие в страна, която сякаш поставя анексията на Украйна и убийството на дисиденти във Великобритания пред осигуряването просперитет на собствения си народ - много съветски възглед за живота.

От гледна точка на Запада, събитията в Русия предполагат, че тя все още е криволичеща, ясна и очевидна заплаха за европейската сигурност и далеч по-напред в това отношение от Китай. С други думи - географията има значение и когато има гражданска война, разпалена и финансирана от руснаците в Украйна, съседна държава на ЕС, и не толкова фини заплахи за балтийските държави, които са членове на ЕС и НАТО, изглежда странно, че британците и американците се тревожат толкова много за Южнокитайско море и Тайван. Кремъл сигурно с удоволствие наблюдава откритите противоречия между французите, британците и американците. Русия дори сега, чрез „Газпром“, манипулира цената на газа, за да се увери, че нейният газопровод "Газпром" и газовата сделка надхвърлят линията. Това от своя страна ще направи Германия още по-зависима от доставките на газ от Русия. Путин ще има власт над най-голямата индустриална сила в Европа и нейната икономическа мощ. Това не е щастлива позиция за никого, освен, разбира се, за умния бивш агент на КГБ, отговарящ за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжът, когото убиецът Джо Байдън уби в отмъщение за терористичната атака на Ислямса държава на летището в Кабул и заедно с когото загинаха няколко деца, се оказа служител на американска хуманитарна организация, съобщава Fox News, позовавайки се на The New York Times. Както се оказа, той е товарил в своята кола не бомби, а бутилки с вода.
98
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Жалки сте, драги медии.
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е измама, затова е много скъпа на нашите политици-престъпници. Какво правят в парламента -- едно голямо нищо, вижда се много добре сега и колко им плащат -- обикновената заплата х 10.
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КПРФ са пичове, според мен може да кътурнат Путин (който се оказа слуга на фарма-мафията)!
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 117 Напротив, моралните качества на Путин са неоспорими. И щом твърдиш, че той е жополиз, не трябва ли да поясниш чия *** лиже. Аз не се сещам.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моралните качества на Сергей Полунин не са безспорни само от гледна точка на евроджендърските ценности. Директорката на Парижката опера спря представление с него, защото беше казал че мъжете трябва да играят като мъже, а не женствени роли и да изглеждат женствени.
93
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До АнонименПри робството робите са мързеливи...и не е длъжен по никакъв начин да се грижи за наетата стока защото не е собственик - стоката е свободна.___Колко Противно се изказа. В реалността В България, ЕС, САЩ и дори Русия сега като се започва производство не се наемат хора а се купуват РОБОТИ. Наемат се ХАМАЛИ които да слагат заготовките в машината и да изваждат готовите изделия. А сещате се колко се плаща на ХАМАЛИТЕ нали?Ето това е бъдещето на труда - "стоката е свободна" и затъпяла
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на дървата за огрев започват да растат.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показахте какви русофили сте от Днес, вече всички разбраха......хахахаха :)))
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В природата има йерархия и старшинство, никъде няма демокрация. Всеки се подчинява на по-висшия в йерархията.
89
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 Никой не отрича,че Полунин е световна величина и талантлив балетист.Това обаче не му пречи да бъде нагаждач(на руски има по-хубава дума-жополиз).Участието му в шоуто на 1-и Канал се заплаща и уверявам ви хонорарите там са главозамайващи.Така че освен успешен артист,той е и добър бизнесмен.Моралните му качества обаче не са толкова безспорни.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром преустанови продажбите на европейските спотовите пазари на газта за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта мина 1000$. Зимата парното и тока за гарсониера в София може да излезе няколко хиляди лева.
86
4
 
6
 
! Отговори
Кронщад преди 2 години
Дай БОЖЕ, такава диктатура и у нас, наситихме се на благодатна демокрация див капитализъм но всички се надяват , че скоро ще дойдат други времена !
85
2
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 101/ ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО!!! ТОЧНО В ПРИРОДАТА ВСИЧКО Е В ДЕМОКРАЦИЯ! КАТО МЛАДИЯ ЛЪВ ПОРАСНЕ СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ СТАРИЯ И ГО УБИВА И ЗАЕМА МЯСТОТО МУ! И ПРИ ПЧЕЛИТЕ КАТО СЕ ПОЯВИ НОВА ЦАРИЦА ИЛИ СЕ СЪЗДАВАТ ДВЕ НОВИ КРАЛСТВА ИЛИ СЕ ИЗБИВАТ ЦАРИЦИТЕ И ОСТАВА САМО 1/ ЛЪЖЛИВ КОМУНИСТ
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта и нефта не се използват само за енергоносители, но имат широко приложение в днешния свят. Русия инвестира милиарди и строи колосални газохимичеки и нефтохимически заводи и планира в недалечно бъдеще да ограничи доставките на нефт и газ за Европа и да ги замени с готови нефтови и газови продукти като предложи на ЕС да ги купува от Русия. На ЕС ще се наложи или да затвори собсвените си заводи за тези продукти да ги внася от Русия, или да ги произвежда със собствен нефт или газ.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия хората били напълно лишени от права. Говорете глупости, господа, но имайте някаква мярка.
82
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Руската диктатура е на път да победи западната демокрация!Тачър,Митеран и Кол се въртят в гроба след стореното от евроджендърите!Съвсем очевидно е,че ЕС сам се закопа заради ид*иотската война с Русия.Единствено немските концерни си запазиха положението,защото не се отказаха от връзките с Русия.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да пишете глупости. САЩ са много по-диктаторска държава- и в тях и извън. Изборите в Русия били недемократични, като това се реши почти две седмици преди провеждането им. На тях присъстваха 57 дипломати, акредитирани в Москва, 245 международни наблюдатели от 59 държави и 10 международни организации. За сведение изборите в Германия бяха наблюдавани от 4 наблюдатели по линия на ОБСЕ. За "демократичността" на изборите в САЩ няма да говоря.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН 99Недей така да ги обиждаш, верно че са много странни, немат нищо общо като мамталитет с нас :))) Много сме различни като характер, незнам защо ни изтипосват като "братя", явно съветска пропаганда :)))