Путин: Европа си е виновна за настоящата енергийна криза

Критици обвиниха Москва за повишаването на цената
6 окт 2021 18:00, Нели Христова
93
Путин: Европа си е виновна за настоящата енергийна криза
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Европа е виновна за настоящата енергийна криза, след като високите цени на газа предизвикаха обвинения, че Москва преустановява доставките, за да окаже натиск върху Запада.

"Те са допуснали грешки", каза Путин на телевизионна среща с руски енергийни представители, след като критиците обвиниха Москва, че умишлено ограничава доставките на газ в опит да ускори стартирането на тръбопровода "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия, съобщи АФП.

Инвестиционните планове на глобалния енергиен пазар имат дългосрочен характер, който „не толерира суетене и бъркотия”, каза още той.

Според Путин, световната икономика се възстановява успешно след кризата миналата година и търсенето на енергоносители нараства. Това, съответно, води и до повишаване на цените.

Той подчерта, че „резките и необмислени действия могат да доведат до сериозен дисбаланс”, като за пример беше дадена ситуацията на европейския енергиен пазар, върху който тази година са повлияли няколко неблагоприятни фактора.

Хаотичните и политически повлияни действия са недопустими в която и да е област, включително в енергийната, каза още Путин.

Според него Европейската комисия е допуснала грешка като се е отказала от дългосрочните договори и се е насочила към борсовата търговия с газ.

„Днес стана напълно очевидно, че тази политика се оказа погрешна”, подчерта президентът на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
стига глупости преди 2 години
ами ек направи борсата без да е производител на газ , прекупвачите спекуланти се появиха и литнаха цените , както казва путин борса ама в петърбург , и зелените изисквания да затвараме това онова , а сега ние да страдаме , както каза путин ек направи голям хаос с въгл емисии , сега дания минавала на мазут т връща се към старите горива , тези киряк стефочовци които ни управляват кога ще разберат да се отдръпнат и от козяк , не ни трябват американци да ни управляват атомната централа
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукав азиатец!
63
8
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
Българите не искаме руска газ. Руската газ е вредна за живота ,здравето и имуществото имота на вас и на околните на вас.
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До реалист.....Шебек, а колко стотинки е йената? Топлото, газа, еленергията, водата в Русия традиционно са много евтини.Те не гасяха осветлението на стълбите, нямаха дума за водомер! *** не те ли е учила да не лъжеш?Апропо, ходил ли си някога там? Щото аз съм живял 6 години сумарно.
61
0
 
24
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
Европците нали щяха да вансят газ от САЩ, Катар, Норвегия и т.н. Ем да внасят- кой им пречи!? Сега ревнали да реват, че руснаците не искали да им продават газ, колкото им бил необходим! Руснаците да не би да са длъжни на задоволяват потребностите на Европа, камоли пък като срещат предимно враждебност от същата тази Европа!
60
0
 
16
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
Чудно, а къде е евтиният американски шистов газ, който щяха да го карат с кораби! Нали се пъчеха европците, че скоро нямали да имат нужда от руският природен газ и щели да докарат руснаците да ядат(пият) газ! Каква стана тя- руснаците, дори може би и техните управляващи, най-накрая разбраха, че природният газ, който добиват им е най-нужен на тях самите, имайки впредвид суровата зима, която е характерна за почти цялата територия на тяхната държава, и решиха да не увеличават количествата за Европа
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега обратните Гей-европейци включително и ние ще видим кон боб яде ли!Когато хората ви говореха че ЕС не може да бъде конкурентен на САЩ и на Китай без Руските ресурси някой не беше съгласен-Е??
58
1
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
След 7 години война с Русия,санкции и ограничения,сега изведнъж ревнаха,че тя не им доставяла достатъчно суровини!А бе оу,когато принудихте Русия да пренасочи търговията си към Азия,харчейки огромни суми за инфраструктура,къде ви бяха главите!Мислехте,че за броени месеци ще клекне и ще се предаде.Е,да ама не.Сега Русия е по-независима отвсякога,Запада загуби,а спечели Китай.Като ни завладеят жълтурите,пак Русия ще е виновна!?
57
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа изпищя на умряло. Путин си го премести от единия крачол в другия от страшните им санкции. Над 60% от енергийните-природните ресурси са в Русия. Ако иска ще си ги продава, ако не иска няма и ще си определя цената. То от евро-простотия я докараха до това положение. Няма южен поток през България, няма приходи само от транзита на газ, Няма АЕЦ- Белене, закриване на работещи блокове в АЕЦ Козлодуй. Сега и тецовете ще закрием. Ха да ви е честита зима и икономика! От САЩ ще ни докарат евтина газ
56
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А па едни други рублажиски *** написали, че българите ходали да се молят Путин да ги прибере при тях, но той се колебаел. И--диоти майна всекъкви.
55
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам вече путинските *** никой не ги чете. Просто като има новина за Русия я отминават хората, че им писна от рублотролове. Путин е дигнал заплатата и пишат и бришат. Ама си ги четат само те. Не случайно рублажийските партии имат по нисък вот и от 4%. Аре бегайте у лева ама първо си изплюйте минусите.
54
3
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
настоящата криза,според мен,обезоръжи напълно ЕС спрямо Русия и сега брюкселските бюрократи ще трябва много да си блъскат главите за да намерят изходСпоред официалните данни благодарение на шоковите цени Газпром е реализирал за 1 полугодие обща печалба в размер на около 19,5 млрд.USD,от тях- 9,5 млрд.чиста печалба.Което означава,че де факто Северен поток 2 си е изплатил разходите за него и руснаците могат без съжаление да го отпишат,ако ЕС се изрепчи.А после... -перфектната буря...
53
3
 
16
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Искам да ви обърна внимание по какъв начин Путин се справи с абсурдната заядлива и високомерна политика на ЕС,САЩ и отделни русофобски настроени държави -с техните камъни по тяхната глава.Или иначе казано-с т.н.италианска стачка - изпълняване на наложените със сила промени в договорите за доставка на газ, политически обвързаните поръчки за доставка на енергийни ресурси и др.искания на Запада стриктно,педантично,с изключително прецизно спазване на уговорените подробности!Виждаме какво стана!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам сега като се юрнат Французи, Германци и тн. всички ще забегнат към Русия, да търсят по-добър живот. Даже повечето ще минат да се поклонят на другаря Ленин.
51
4
 
22
 
! Отговори
кореаца преди 2 години
Под диктовката зад океяна европа я докара дотук -досега северен поток щеше д а работи и цените щяха да са много по-ниски-сега е късно защото търсенето е високо а то определя борсите
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми така е. То има една думичка и тя се казва дипломация. Русия е монополист, що се отнася до горивата и не може да се репчиш безсрамно. Ако чичко Путин утре реши да спре кранчето откъде ще се топли Европа? От Норвегия дето първо са малко ресурси, а цените до небето или ще се превозва от Азербайджан през Турция и тогава зависят от батко Ердоган, пък и ще си плащат и транспорта. Много умно, няма що.
49
26
 
7
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
48
6
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ами прав е!...То не беха "санкции" то не бе чудо..Е,като играят по гайдата на Фашингтон,сега ще скимтят "Авропейците".."ОТ УМА СИ ПАТИ"..-народна поговорка..
47
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един път и аз да се съглася поне от части с дребния гей Проблема е зелените екоглупости и нова че с премина твърде бързо преди да има мощности и технологии за това...разбира се газовите му глупости касаят блатната му джамахирия и не те са проблема на Ес
46
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пу тя вече е пътник, но сам не иска да повярва...Австрия, най-близката им държава от цивилизованите, вече обяви, че поема тотален курс към енергийна независимост от просия. Вечно невинната просия.