Пак отравяне в Русия, съпругата на опозиционер със симптоми при полет

Вероятно отровата е била за мен, твърди активистът Тупицин
Обновена: 8 ное 2021 15:35 | 8 ное 2021 15:33, Нели Христова
178
Пак отравяне в Русия, съпругата на опозиционер със симптоми при полет

Руски опозиционен активист, който наскоро се кандидатира като антикремълски кандидат на изборите, твърди, че съпругата му е претърпяла предполагаемо отравяне при нападение, което той смята, че е било предназначено за него.

Алексей Тупицин и съпругата му Вера Кузакова се прибират в Сибир от конференция за правата на човека в Полша, когато тялото й се покрива с червени рани, наподобяващи изгаряния. Самолетът им вече бил направил междинно кацане на летище Шереметиево, Москва, преди да започне вторият етап от пътуването до град Иркутск.

52-годишният Тупицин казва, че двамата със съпругата му не са яли нищо, но са пили чай на летището, а жена му се е влошила в рамките на час, и е изпитвала "някои болезнени усещания, като парене" по различни части на тялото си.

Активистът има в себе си антихистамин, който жена му взима след като се появяват симптомите. По време на полета "ставаше все по-зле и по-зле", разказва той пред телевизия "Дожд". "Отрязахме чорапите й и имаше огромни петна по краката й."

Екипажът на самолета предлага аварийно кацане в Омск, но Тупицин отказва "заради репутацията му". Омск е градът, в който лекарите отрекоха, че Алексей Навални, руският опозиционен лидер, е бил отровен, след като се влоши рязко по време на полет до Москва миналата година. По-късно лекарите в Германия казаха, че е бил нападнат с нервно-паралитичното вещество новичок.

При пристигането в Иркутск веднага е извикана линейка, а лекарите казали на Тупицин, че тялото на Кузакова изглежда реагира на токсин. Активистът казва пред "Дожд", че жена му се възстановява вкъщи, но някои от раните по краката й все още кървят.

В интервю за Радио Свободна Европа той заяви, че вярва, че той е бил целта, а не съпругата му, и това може да бъде свързано с разследването му за спорната покупка на акции от страна на официални лица в петролна компания в района на Иркутск през 2000-те. Кузакова е дала проби в частна клиника в Иркутск и резултатите се очакват скоро, добавя Тупицин.

Тупицин се кандидатира неуспешно в изборите за долната камара на Държавната дума на Русия през септември. Непосредственото му подозрение, че съпругата му е могла да бъде отровена, е показателно за притесненията на опозиционните активисти след миналогодишната атака срещу Навални, който беше затворен по съмнително обвинение в измама в Русия, след като се завърна в Москва след лечение в Берлин.

Телефонни записи и данни от полети, разкрити от разследващия уебсайт Bellingcat, категорично показват, че зад покушението срещу Навални стои отряд на руското военно разузнаване ГРУ.

Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза претърпя предполагаеми отравяния през 2015 и 2017 г., а писателят Дмитрий Биков през 2019 г. По време на посещението си в Полша Тупицин и Кузакова се срещнаха със Сергей Беспалов, бивш координатор на предизборния офис на Навални в Иркутск.

Беспалов избяга в Литва миналата година, след като беше осъден на две години и половина "ограничена свобода" заради кавга, която имаше с активист от руска националистическа група, която подкрепя президента Путин. Съгласно присъдата той беше задължен да не напуска Иркутск без разрешение или да напуска дома си след 23 часа.

През април Тупицин беше осъден на девет дни затвор за това, че призова хората да присъстват на митинг в Иркутска област, призовавайки за освобождаването на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Тояпък, неизвестен " опозиционер" къде се бута в А група? Ба си, на всеки втори прекалил с белото му сепривижда *** и КГБ .
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Снайперисти колкото искаш ,пак с новичок филм режисиран от смешници. Колко наистина си мислят че путин ако иска да светне някой и ще пропусне. Ще си играе да им слага руска отрова в кпфтета на самолет или по пейките в парка и ще се надява да подейства. Вий пък съвсем за *** го имате
96
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па тия дето малко лаят срещу Путин вече фърлиха топа. Колко да са малко - каде 20 тина всичките убити. Единствено трябва да го обичаш Путин та да ти се размине. Същото беше и по соца. Може само да обичаш СССР и БКП. Иначе концлагер или даваш фира и те копат. Това вече сме го преживели и ни е познато.
95
5
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
А някой дали ще коментира за другите двама от "Лайпциския процес" Танев и Попов, предадени от Гошо-терабата на КГБ и комуняците?
94
5
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
ЕвроТейските,демократични ,неолибералисти надават неистов вой за всеки техен щедро спонсориран безделник,стига само ,малко да лае срещу Путин и избраното правителство.Всичко това щеше да е смешно ,но е само жалко и по неолиберално му мизерно.Гнусничко ,но неолибералите все такива, приличащи на тях успяват да вербуват
93
5
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Изнесената информация е за "русията" а *** насочват темата за Германия!
92
2
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До спомени//На 28 юни 1949 година Георги Димитров получава кръвоизлив в черния дроб в резултат на цирозата. Той умира в санаториума "Барвиха"на 2 юли сутринта
91
5
 
3
 
! Отговори
Капица не е Тупица преди 2 години
Фамилното име на този опозиционер по рождение ли му е дадена или е някакъв псевдоним, даден от политическите му геносета?
90
3
 
7
 
! Отговори
SKF преди 2 години
Тупицин ,в свободен превод тОпак.ЕвроТейските неолибералисти,надават страшен вой ,ако някой техен храненик има разстройство.
89
9
 
1
 
! Отговори
спомени преди 2 години
Той и Георги Димитров умира на път за Москва.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще заприличат на астронавтите на Елон Мъск от SpaceX - ще се дават в собствените си изпpaжнeния. Какво става с град като Берлин, или Лондон когато спре тока и канализацията не работи! Французите и белгийците поне имат АЕЦове, но другите ще си дишат фeкалиитe.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А цената на газта отдавна мина две български заплати. И ще расте.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осиротяхме откъм новини. Моето куче преди време се разболя, яло нещо. Едвам го спасиха. Тъй като редовно участвам по форуми против властта, предполагам мишената да съм бил аз. Но не мога да пратя добичето на изследване в Германия или другаде, нямам пари. Значи, да си дойдем на думата, България е малка, няма ни нефт ни газ, затова Западът пет пари не дава кой управлява тук. Вид Русия е друго нещо
85
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Тия нормални ли са-чай ще пият!?Патрончето с водка в джоба и нема тровене!
84
7
 
3
 
! Отговори
Положението преди 2 години
В САЩ и Германия е трагично!А в Русия и Китай средната заплата се опитва да стигне българската!
83
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето от Кремъл пак се изнервя и комплексира.
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ден без поръчкова статия против Путин и Русия
81
4
 
1
 
! Отговори
Само че преди 2 години
зоните са им Узбекистан и Таджикистан , пък може и ние да влезем в този почетен списък
80
2
 
2
 
! Отговори
Спуред мен преди 2 години
Западъ завижда на Русия заради условията на живот, каквито те са имали преди 100 години! Носталгия, нищо друго не е!
79
0
 
6
 
! Отговори
A преди 2 години
Винаги в самолет от/към чужбина. Този път Полша!!!!