На Русия се гледа с подозрение заради анексирането на Крим

Ескалация на конфликта с Украйна би било катастрофално за Кремъл
6 дек 2021 15:13, Анисия Иванова
37
На Русия се гледа с подозрение заради анексирането на Крим
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента започва нов кръг на напрежение в много области като икономиката, международната политика, което предизвиква изнервяне. САЩ се изтеглят от ключови за тяхната политика зони, което създава напрежение за самите тях и за страните в района. Това заяви Валери Тодоров, журналист, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Между 90 000 и 94 000 руски войници са разположени на границата с Украйна. Данните са от американското разузнаване. Говори се дори за план за нахлуване в Украйна от страна на Русия със 175 000 войници.

“Позволете ми да се съмнявам в тази информация. Същата информационната подготовка видяхме и преди нахлуване в Ирак, в Сирия или в Либия. Тези дезинформационни войни на този етап вече стават банални.”, коментира той.

Тодоров заяви, че САЩ се опитват да упражнят силен политически и дипломатически натиск, като по този начин наложат по-широкообхватни и по-тежки мерки спрямо Русия. От своя страна Руската федерация реагира съвсем очаквано, имайки предвид, че се стоварва военна техника по нейните граници. Единствено анексирането на Крим остава като трън в петата на Москва, заради който към нея винаги се гледа с подозрение.

“Някои медии пишат, че може да се очаква нахлуване в Украйна от север и от юг и едва ли не целта е да се овладее и Киев. Подобни действия биха били катастрофа и за самата Русия. Украйна изобщо не е малка държава. Дразнещо е обаче, когато Киев сам напряга допълнително обстановката.”, допълни гостът.

Още по темата

Тодоров припомни, че министърът на отбраната на Украйна поиска войски на САЩ, Великобритания и Канада да бъдат разположени на 5 ключови зони из цялата страна. Подобно действие би било изключително предизвикателство за Русия. Кремъл сам каза, че влизането на сили на НАТО на територията на Украйна е червена линия, която няма да допусне да бъде прекрачена.

“Безспорно е, че Украйна политически се стреми към НАТО. Друг е въпросът как по-голямата част от украинското население реагира на всичко това особено в източните и западните области.”, каза още Тодоров.

Различни организации и лидери на мнение в Украйна имат своите различни виждания за политиката на Киев към Москва. Някои дори съветват да се приеме пътя на Финландия - част от Европейския съюз, но не и на НАТО. Това показва, че в Украйна няма пълен консенсус за политика на провокация към Киев и всъщност някои предпочитат диалог.  

“В региона на Черно море се образува една геополитическа дупка и то след като Турция реши да оттегли част от ангажиментите към НАТО, ЕС и САЩ. Ердоган реши да играе на две полета, тъй като има интереси в Кавказ, което означава, че Турция лавира между САЩ и Русия. За Вашингтон това е неприемливо.”

Влизаме в зона на нестабилност в международната политика, тя е продиктувана от неизвестните около икономиката, пандемията, но и от това преструктуриране на сигурността.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не подозрение, 100% недоверие. Не само заради Крим. Заради България, Румъния, Чехословакия, Унгария, Полша, ГДР, бивша Югославия! Пропуснах ли някоя?
23
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз На Русия не вярвам 99 % и 1 % се колебая дали не е лъжа.То не беше сваляне на пътнически самолети, подписаха УЖ да пазят границите на Украйна в замяна на ядрените оръжия, то не беше убиването на 14000 украинци в богатите на полезни изкопаеми УЖ руски територии..то не беше терористи по ЕС и шпиони, пропаганда и лъжи...КАК ДА ИМ ВЯРВАШ?
22
3
 
5
 
! Отговори
JVS преди 2 години
До АнонименМного добре помним за тази среща където действително частата руска компания за охрана загуби няколко ДЕСЕТКИ убити наемници от специализиран американски военен самолет!Да това е факт,но факт че руското командване винаги си е вземало поука от неуспехите и следващите подобно начинания надали ще бъдат така успешни за Щатите,спр.Чечня и особено Грузия!
21
0
 
1
 
! Отговори
Опала преди 2 години
До Анонимен 10Не знам за Русия или САЩ говориш. Ако гледам за връзка със статията, сигурно за Русия. Ако гледам за връзка с коментарите, сигурно за САЩ. Не вземам страна, просто трябва да уточниш. Освен ако коментара не е бил нарочно написан така. Тогава - доста хитро
20
2
 
8
 
! Отговори
Дядя Вова преди 2 години
Ракети в Куба, Венецуела и Мексико.И кога ще спрете да биете ...*** ? )))
19
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всички на Запад и Изток знаят много добре защо Русия си прибра Крим. Но от страх или лоялност се придържат към американската позиция. А самата Русия нямаше друг избор, ако иска да оцелее като велика сила, отстъплението започнало при Горбачов все някога трябваше да спре и то спря. Имаше дори малка контраатака-освен в Крим и в Сирия. Може да се каже доста успешно. Днес, 7 години след началото на войната срещу Русия САЩ са до никъде, а времето им изтича. До 2030г Китай ги задминава!
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички помним как се изнасяха руснаците от Афганистан с 200.Бити и.......
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последната среща на американци и руснаци в Сирия завърши 600 на 0 руски трупа,така че да не се пънат
16
8
 
5
 
! Отговори
Крим е техен преди 2 години
А рускините на всички които си ги пожелаят.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кога укрите в историята си са воювали за Крим? Смехории...
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърска работа.
13
1
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
кои гледа с недоверие аз не косово и сев кипър какво са кои коментира каквое положението с тях хванали се за крим ами тои е руски и няма какво да търсите
12
3
 
9
 
! Отговори
до 10 сиромах преди 2 години
Не знам дали си прав бил съм в Украйна и от тях знам,че Суворов е бил този който е изгонил турците и то последно от Измаил град в одеска област.Жителите там казваха Суворов е наш освободител и сънародник.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са миротворци и световни миролюбци. Особено обичат Pax Americana.
10
2
 
10
 
! Отговори
китаец преди 2 години
До АнонименНе да го "погълне" - а да си прибере в лоното на нациятя, което винаги е било тяхно...
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май фиаското в Афганистан беше суецкия момент за САЩ. Китай вече колониализира Африка и се готви да погълне Тайван.
8
6
 
21
 
! Отговори
Киевска Рус преди 2 години
Не съм много силен по история, ама не беше ли Киев първата руска столица?Все ми се струва че нещо пропускаме... Те май са си един народ (заедно с белорусите) и няма защо западняците да се противопоставят на желанието на един народ да се обедини отново! Всъщност "разделяй и владей" винаги е била тактика на запада... Промери колкото щеш... Да питам аз как щяха да реагират ако руснаците им дойдат в "задния" двор - примерно в Мексико и се опитат там някакви трикове да въртят? Всичко е демагогия!
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избиеш 100 Хил хора, третираш хора като предмети. И се чудиш защо хората те гледат с подозрение че твоите 200 Хил воиника остават на полянка до независима държава? Същата държава където е описана как се влива в твоята от държавния ръководни органи? Бреере бре да стоя и мисля защо да се отнасяме с подозрение
6
1
 
22
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Нещо не си спомням да се е водила Украинско-Турска война за Крим и защо ли си мисля,че е имало Руско-Турска такава та даже са помагали на Турците и Англичаните?!
5
2
 
14
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
САЩ използуват марионетни режими навсякъде по света за да притискат Русия основно.Никой нормален човек не може да приеме,че САЩ нямат снимки при свалянето на Малайзийския самолет,но по-удобно е да се поддържа тезата,че виновни са руснаците,а не пияндурите от Украйна!Разкриването на истината е неудобна за Запада!Търсе се повод за да се впрегнат много страни послушковци,а не се мисли за последиците за самата Европа!САЩ са далече и си мислят,че война на тяхна територия няма да има!Лъжат се!