Франция, Германия и Украйна искат нови преговори с Русия

Москва призова Запада и Украйна да приложат мирните споразумения
16 дек 2021 08:30, Елка Василева
46
Франция, Германия и Украйна искат нови преговори с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Лидерите на Франция, Германия и Украйна се обявиха за възобновяване на преговорите с Русия, като същевременно поддържат натиска, целящ Москва да спре това, което според Запада може да е подготовка за ново нападение срещу Украйна, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли в кулоарите на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС в Брюксел, за да потърсят начин за рестартиране на преговорите по линия на "нормандската четворка", която включва освен техните страни и Русия. Тримата лидери са потвърдили, че държат на този преговорен формат, целящ намиране на трайно решение на конфликта и запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщиха от Елисейския дворец.

Още по темата

В момента Украйна е основната зона на конфликт между Русия и Запада. Според САЩ Русия е струпала повече от 100 000 войници по украинските граници, вероятно в подготовка за инвазия. Москва твърди, че действията й са чисто отбранителни, отбелязва ДПА.

"Всяко нарушение на териториалната цялост (на Украйна) ще има висока цена и ние ще заемем единна позиция с нашите европейски партньори и трансатлантически съюзници", подчерта в Берлин новият германския канцлер, преди да замине за Брюксел за първата си среща на върха на ЕС, откакто зае поста. Той добави, че все още се стреми към конструктивен диалог с Русия.

Украинският президент изрази готовност за преговори с Русия във всякакъв формат. В същото време той призова за силни западни санкции срещу Москва, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация на ситуацията.

Руското министерство на външните работи отправи в Тwitter призив към Запада и Украйна да приложат мирните споразумения от 2014 и 2015 г., които предвиждат размяна на затворници, помощи и изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия.

Отношенията между Русия и Германия междувременно достигнаха едно от най-ниските си равнища, след като германски съд прие, че руската държава е разпоредила убийството на етнически чеченец в Берлин преди две години и постанови доживотна присъда на извършилия го руски агент.

Посланикът на Русия в Германия беше извикан в министерството на външните работи, за да бъде уведомен, че двама руски дипломати ще бъдат обявени за персона нон грата.

Украинският президент изрази надежда в пост в Тwitter да получи подкрепата на Франция в противодействието на руската "хибридна агресия" в Европа. Париж ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година.

Зеленски покани новия германски канцлер да посети Украйна и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството между Киев и Берлин в областта на енергетиката, сигурността и отбраната - прикрит намек за разногласията между двете страни по въпроса за руския проект за газопровод до Германия "Северен поток 2", както и за доставките на оръжия за Украйна.

След това Зеленски участва в срещата на върха на Източното партньорство. Украйна и две други страни от тази група бивши съветски републики по източните граници на ЕС - Грузия и Молдова, искат да започнат преговори за членство в съюза. Засега обаче те ще получат само уверения в подкрепа срещу всяка бъдеща руска агресия, отбелязва Ройтерс.

"Нашата цел е пълноправно членство в ЕС", подчерта украинският президент след разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека искат преговори. Ама те са за цените на газовите доставки. Значи 100 мильона пари дават на Укрухите да си купели военни лъжици, вилици и сапуни (дано не са от сапунатнтните нацифабрики) и то от ЕУйските държави да си ги купят. В същото време ЕУ-тите плащат милярди за газ. Та за кво ще преговарят за газовите цени или за броя на спуните и форките. Тия от Киниеф и до сега не разбраха че ги гъзятот всякъде. А толко свестни, умни, образовани, честни, верни хора има в населението на Украина
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е плод на социализма, в Руската империя не е съществувала никаква украйна, затова и половината днешна територия на украйна говори на руски. Откъде накъде ще задължават рускоговорящите украинци да се отричат от руския си произход и да стават украинци.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови преговори? -- първо да си изпълнят споразумението от Минск, което са подписвали и тогава да заповядат, само да си играят на подписи без нищо насреща не става.
33
7
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До АнонименЕстония и Латвия са отдавна в НАТО и граниат с Русия, но явно това не е проблем. Просто Путин го е яд че губи Украйна заради един 20 пъти по-малък полуостров.
32
7
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Трябва да си *** да изпуснеш цяла Украйна за да вземеш Крим. До 2014г., 13% от украинците искаха Украйна в НАТО, сега са 65%.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"намиране на трайно решение на конфликта и запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" -- фалшиво, много фалшиво. Путин да внимава, искат да го изпързалят. В сделката влиза не само териториалната цялост на украйна, но и гаранции за сигурността на Русия, никакви бази на нато. Откъде накъде украйна трябва да получи нещо, а Русия да бъде застрашена? Путин е казал на бай дън -- или сигурност за всички или за никой -- просто и ясно. Крим си остава руски, говорим само за днр и лнр.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски. Ние ще се бием на страната на Русия срещу нато.
29
25
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
НАТО ще освободи 140 народа под руско иго. ..въпрос на време.
28
3
 
23
 
! Отговори
емо преди 2 години
украйна е руска територия .всичко останало е западен популизъм
27
0
 
18
 
! Отговори
Първо преди 2 години
Да изпълнят това,което са подписали моляяя,тогаз друго
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 Шефът на НАТО каза, че не трябва да съществува понятие "руска сфера на влияние".
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо толкова са се загрижили за териториалната цялостност на Украйна? За териториалната цялостност на Югославия, например, че и на много други страни, изобщо не им пукаше. Даже напротив.
24
3
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
7 години след започването на войната срещу Русия, Западът е стигнал доникъде, даже е в по-лоша позиция, а самата Русия оцеля, приспособи се, намери нови пазари и вече не е толкова зависима. Тия вярват ли, че Русия ще се предаде когато е изминала повечето път до победата!? Все едно Сталин да се беше предал на Хитлер СЛЕД Сталинградската битка. Ами нема начин.
23
3
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
*** укри много бавно и трудно започват да осъзнават,че обслужването на американски интереси ги доведе до огромни загуби/Крим и Донбас/ и нулеви ползи/няма НАТО,няма ЕС/.Затова непрекъснато реват с надеждата да получат някаква компенсация.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако си мислят че ще им върнат крим значи са тотални наивници. Колкото Турция ще отстъпи Северен Кипър или Косово ще е отново сръпско. А Донецк и Луганск спокохно могат пак да са техни в рамките на автономия или конфедерация от швейцарски тип. Тогава дори имст минимален шанс да навият Русия за нАТО тъй като автономбите райони ще са като буфер
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Путин да го ошамари. Макрон е свикнал.
20
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а всипко е толкова простичко, отменяш онзи смахнат закон за езиците в Украина, даваш автономия на източна Украина и спираш да се биеш в гърдите как ще станеш член на НАТО. Намираш баланса между Русиа и ЕС. Те урките не разбраха ли че пазар за техни стоки в ЕС нямс. Техния пазар е РФ, в която и сфера да го погледнеш. Жалки наивници. В 21 век са а не са мръднали на сантиметър от 20 век.
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е дали Русия иска! При едно перманентно обиждане на Русия и руската държава, не съм почитател на Путин, но всеки нормален човек би си казал, а бе си . . . . майната! С други думи ще бъде интересно!
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От много гяволък си съсипаха държавата, най-голяма в Европа с 40 милиона население!!!
17
6
 
42
 
! Отговори
Ю. Тимошенко преди 2 години
В Киев, снайперисти командвани от порошенкови министри, с одобрението на цру, стреляха по мирните граждани.