Носенето на предпазна маска в студа е неефективно

Маската бързо се намокря при ниски температури
23 дек 2021 09:00, Ния Христова
44
Носенето на предпазна маска в студа е неефективно
Снимка: БГНЕС
"При отрицателни и ниски температури предпазната маска бързо се намокря и става абсолютно неефективна, дори може да причини кожни проблеми." Това съобщи д-р Надежда Чернишова.
 
"Не е нужно да носите маска на улицата. Когато дишаме през маската, върху нея се образува влага, а мократа маска не помага за предпазване от вируси. За да може ефективно да бъде избегнато заразяване, задължително при влизане в топло помещение отвън, маската трябва да се сменя с нова и суха", съветва специалистът.
 
Д-р Чернишова също предупреди, че при силни студове влажната маска се допира до кожата и води до измръзване и редица проблеми с кожата.
 
Дерматорогът д-р Олга Андриянова предупреждава, че излагането на ниски температури е вредно за кожата толкова, колкото и силното слънце. 
 
За да се намалят негативните ефекти от студеното време, лекарят посъветва да се обърне внимание на приема на хранителни добавки. Задължително е и ползването на овлажняващи кремове, но не на водна основа.
 
При първи симптоми на алергия задължително се обърнете към лекар, съветват експертите. Първите симптоми на алергия към студа са поява на отоци, зачервяване и сърбеж на откритите участъци, изложени на студ. Продължителното излагане на студен въздух също може да причини уртикария, придружена от сърбеж и парене. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната мангъроидка. Тая хем е дофтор, хем още не е разбрала, че маската предпазва околните, и евентуално като бонус и носещия я. Аман от дебелокожи и неуки егоцентрици! Днес.бг, вие чували ли сте за хигиена в журналистиката? Или не ви пука за погубените животи заради подобни словоизлияния? Надявам се скоро да потърсят отговорност на всички ви.
32
4
 
5
 
! Отговори
от 34 преди 2 години
* ако не е очевидно, маската не пази толкова ТЕБ, пази другия от ТЕБ. Т.е. ако всички са с добре сложени маски, риска от инфекция е минимален. При този тип инфекции, освен ако не си готов да сложиш скафандър, единствено солидарността може да те опази - всеки си носи маската и си плюе и кашля в нея и всички са много по-здрави и защитени. По същия начин, по който си слагаш ръката като кашляш (по възможност със салфетка в нея), за да не изхвърлиш вирусоносители на 2м около теб.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, шалове също не трябва да се носят на студено време, щото причиняват кожни проблеми. Какви са тия глупости изобщо. Ако всички са с маски, дори да са навлажнени, пак няма да успяват да се наплюят, защото пръските ще се спират в маската. Което е важната част от упражнението - поне да не те плюят. Аерозолите трудно се спират без много добре пасваща маска, а и на студено замръзват и падат на земята. Директните капки се спират от маската на говорещия. И така всички са предпазени.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските са неефективни ПО ПРИНЦИП. От години всички медици знаят, че маска се слага когато отиваш при някой, който е заразен, след което я изхвърляш. Не трябва да се носи повече от 30-40 мин, не трябва да се пипа по време на носене, не трябва да се използва многократно. Покрай тая пандемия промениха цялото човешко познание за вирусите и медицината. Пълна простотия.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май само аз разбрах, че тази статия е за хранителни добавки срещу студ, а не маски ?! Интересна скрита реклама на поредната лъжа!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази докторка да си гледа работата. В студеното време маската почти не се навлажнява за разлика от топлото време. Кожни проблеми от малките няма. Проблеми уж от маските си имат хората с проблеми и без маските.
27
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Излиза, че трябва да има инструкция как да се носи маска. Очевидно е,че маските предпазват в много голяма степен, но трябва да се носят правилно, а голяма част от хората в България не ги носят правилно
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип още миналата година, когато вирусът беше само в Китай, казаха, че маските не вършват никаква работа. Само създават фалшиво чувство на сигурност.
25
2
 
9
 
! Отговори
Антимаскър преди 2 години
Абееее, то изобщо носенете на маски не е ефективно, но нали трябва да се продават!
24
4
 
1
 
! Отговори
Подгушник преди 2 години
Повечето ползват маскята като подгушник, ама вместо нощем го турят само като излизат.
23
6
 
4
 
! Отговори
не пречи преди 2 години
Маската ми е по удобна и я използвам вместо шал.
22
5
 
9
 
! Отговори
гърлобол преди 2 години
Тая докторка да си гледа работата, откакто нося маска навън в студено време не ме боли гърлото и нямам настинки.
21
2
 
8
 
! Отговори
Бййкнй преди 2 години
Маските повече пречат и вредят като ги носим толкова дълго
20
2
 
6
 
! Отговори
Хййййй преди 2 години
От маските никаква полза повече я намокряне докато я носим и се нагълтваме с косми от маските
19
2
 
9
 
! Отговори
Бйййййй преди 2 години
Махайте маските и от магазините и зелените сертификати Ковид няма има сезонен грип за зимата съвсем *** ни вземате
18
0
 
0
 
! Отговори
Водата е филтър преди 2 години
retardi malki
17
3
 
5
 
! Отговори
Жбйкккк преди 2 години
Да маските трябва вече да се махат никаде да не носим маски Петков министър председателя да взема решение да маха маските и зелените сертификати тези сертификати са тъпотия
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то щото никой не носи маска затва сме на тва положение.
15
3
 
18
 
! Отговори
До13 преди 2 години
На второ място по смъртност сме защото нямаме никакво здравеопазване.Вместо да се насочат средства за лечение на болните ,ремонт на болниците,апаратури,промени в здравната система,премахване на глупостта болниците да са търговски дружества се дават пари за ваксини и после ги хвърляме или подаряваме.Защо не се загрижиха в Брюксел за ниските пенсии и заплати,за съсипаната ни здравна система,а сега са готови и бонуси да дават с тези ваксини?
14
1
 
9
 
! Отговори
Това преди 2 години
...са глупости! Най-малкото че някой болен ако киха, маските пречат да да хвърчат вируси на метър разстояние!