Пръстови отпечатъци и медицински преглед за чужденците в Русия

Който откаже, рискува да загуби разрешителното си за работа
29 дек 2021 17:00, Елка Василева
94
Пръстови отпечатъци и медицински преглед за чужденците в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че въвежда задължителен медицински преглед и снемане на пръстови отпечатъци за всички чужденци - мерки, които вече предизвикаха силни възражения, предаде ДПА.

Съгласно закона от първите седмици на новата година медицинските прегледи ще се правят на три месеца, вкл. кръвни и рентгенови изследвания или компютърна томография за някои от тях.

От руското външно министерство казаха, че ще осигурят "благоприятни условия" за чуждестранните журналисти и техните семейства.

Германско-руската търговска камара (ГРТК) вече предупреди, че ако бъдат приложени последователно, новите правила ще имат последствия за руската икономика. В случай че бъдат засегнати бизнеси, има риск "голям брой важни за Русия чуждестранни мениджъри да напуснат Русия", казаха от камарата. В писмо до руското правителство по-рано този месец тя призова за облекчаване на правилата.

С промяната руските власти искат да проверяват чужденците за туберкулоза, сифилис и ХИВ. Всеки, който откаже, рискува да загуби разрешителното си за работа. Според ГРТК резултатите от тестовете ще се изпращат на имиграционните власти, а ще се изисква и снемане на пръстови отпечатъци.

Властите в Русия твърдят, че тази здравна мярка ще е от полза за страната.

Но опозиционният вестник "Новая газета" пита дали всъщност не става дума за дискриминация.

Засега не е ясно дали ако медицинските изследвания покажат заболяване у чужденец, той ще трябва да напусне страната, или да понесе някакви други последствия, посочи ДПА.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че се измъкнахме от руската клoaкa че ужасяващ гнет щеше да ни мори.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко !Много сложно става за емиграция в Русия !!! Остава опцията за Белорусия !
39
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле как се притесних. Пръстови отпечатъци???От 200 държави по света точно в пропадналата и тиранична Русия ли ще ходя. Там дори продажните български русофили не ходят.
38
5
 
5
 
! Отговори
най добре е преди 2 години
да поканят китайците да им направят една китайска стена..не като берлинската. а по огромная. и да се спре притока на чужденци за Русия и руснаци за Европа. И ние добре и те добре.
37
9
 
4
 
! Отговори
то това преди 2 години
не е ново. преди бяха веднъж годишно. рентген на бременни жени, на бебета на 4 месеца. минаване на комисия със свалени *** да си докажеш пола. в Русия човешкият живот и достойнство не струват нищо.
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж никакви западняци не ходели в Русия, не живеели в Русия, не работели в Русия, а имало риск "голям брой важни за Русия чуждестранни мениджъри да напуснат Русия". Щом въвежда тези изисквания, руското правителство си е направило сметката колко ще загуби и колко ще спечели и едва ли има нужда от суфльори.
35
7
 
8
 
! Отговори
Европитек преди 2 години
Джендай-либералите лаят срещу мерки измислени от тях...Изхождат се в собствената си паст...Безценно. Русия действа реципрочно и това е правилно. Време беше да спре безпроблемното придвижване на всякаква ***...
34
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на руснаците. Русия си има всичко, не се нуждае от запада. А който иска да работи в Русия, и да търгува с Русия - трябва да спазва законите. Ако не им харесва на евроджендърите - да купуват газ и нефт от САЩ.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пръстови отпечатъци защо?
32
10
 
8
 
! Отговори
Матиас Руст преди 2 години
Тези които отидат в Русия с Ф 16 не им е нужно да дават пръстови отпечатъци.
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вай вай - баш сакатлък! Сега как ще влизат агентите на ЦРУ незабелязано?!? Брех, тия руснаци се изхитриха! Дали не е време да самоубием украинците във фронтална атака?
30
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаааа значи задължителен PCR за да отидеш в Германия - трябва. А задължителен тест за туберколоза за да идеш в Русия е потъпкване на човешките права? Подозирах че в ЕС сме много лицемерни, ама чак толкова не очаквах!
29
5
 
6
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Уж има някво напрежение Русия Сащ за пред медиите, но налагат заедно новия световен ред!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаря Радев да въведе огледални гъ3обръци за всички руски граждани в България, включително и за руския посол товарищ Мутрофанова. За целта спешно да се разкрият медицински центрове и лаборатории по крайбрежието на Черно море.
27
8
 
12
 
! Отговори
Пен преди 2 години
Еми учат се руснаците от фашистите в Европа и "демократите" в САЩ. Погледнете първо какво става у нас и после плюйте по "диктатурата" в Русия. :)
26
2
 
3
 
! Отговори
ШТИБ преди 2 години
Както в редица демократични страни. Поддадоха се и руснаците на западналяшка полицейщина. Хахахах
25
3
 
4
 
! Отговори
Коми АССР преди 2 години
Аз се крия, ама никой не ме търси..........Никой не е хукнал да рискува здравето си в тази територия. П.С. Елементарно Уотсън!!?! Има Интернет (измислен от американците)
24
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До АнонименА биометричните данни какво са според теб
23
4
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До АнонименЕ не съвсем ,но да ,не винаги е нужно А тая мярка е реално срещу нелегалните емигранти работещи в Русия
22
2
 
10
 
! Отговори
По-далеч от тях преди 2 години
Несвободата в Русия явно се засилва - колко ли още ще издържат руснаците ?!