Русия трупа още войски край Украйна, напрежението се покачва

Предполагам, че той ще навлезе, заяви Байдън за Путин
Обновена: 21 яну 2022 09:02 | 21 яну 2022 08:12, Нели Христова
119
Русия трупа още войски край Украйна, напрежението се покачва
Снимка: БГНЕС

Тревожни нови доказателства за огромно струпване на войски и военна техника по северната граница на Украйна - на близко разстояние от столицата Киев се появиха днес.

Семействата на военнослужещите очакват те да бъдат въвлечени в продължителна война, след като им е било съобщено, че може да отсъстват от дома си в продължение на девет месеца, съобщава „Сън“.

Вчерашна сателитна снимка, публикувана от вестника, показва военно складово съоръжение и войскови лагери в Климово, Русия, близо до северната граница на Украйна с Беларус. Видеоклипове показват танкове и други тежки оръжия, които пристигат в региона с влак. Силите вече се намират в Беларус на по-малко от 20 мили от границата на Украйна, след като през последните дни се наблюдава рязко увеличение на придвижването на войски и оборудване от руския Далечен изток. Нови видеоклипове показват учения за нахлуване на парашутисти преди набързо организираните съвместни "учения" със съюзника на Путин, Беларус. Според информация на DFRLab, в близост до беларуските градове Гомел и Речица са забелязани влакове, превозващи ракетни установки, бронирани машини и комуникационни камиони. Военната полиция - от съществено значение при инвазия - е сред силите, преместени в близост до Украйна, съобщава друго проучване на Радио Свобода и Conflict Intelligence Team.

Русия заяви днес, че ученията са в отговор на военното струпване в Полша и Литва, които граничат с Украйна.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви: "Споделяме загрижеността на нашите беларуски съюзници относно засилването на военното присъствие на НАТО по външните граници на Беларус. В тази връзка Русия и Беларус са принудени да реагират адекватно, включително чрез съвместни въздушни патрули, редовни съвместни тренировки, учения и т.н."

Наблюдателите виждат в това димна завеса за подготовка на инвазия, която Западът сега очаква да се случи скоро. Великобритания предупреди, че войната може да е "до дни" и изпрати противотанкови ракети - заедно с инструктори - за укрепване на отбраната на Украйна. Вчера САЩ разрешиха на съюзниците от НАТО Естония, Литва и Латвия да изпратят в Украйна произведени в САЩ противотанкови ракети, за да помогнат за отблъскване на инвазията. През следващите дни Пентагонът ще изпрати още оръжия, боеприпаси и оборудване за 200 млн. долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви за Владимир Путин: "Предполагам, че той ще навлезе." Но добави: "Мисля, че ще съжалява, че го е направил“.

Разполагането на сили в Беларус се прибавя към около 100 000 руски войници, които вече са разположени в източната и южната част на Украйна.

Нови анализи показват, че само част от военната техника и войските отиват на обявените за ученията полигони.

"Другата част е спряла по средата на пътя, близо до Гомел, в район, който е само на 40 км от Черниговска област на Украйна и на 90 км от Киевска област", се казва в доклада на Радио Свобода.

Коментарите в руските социални мрежи показват, че "много майки и съпруги на военнослужещи са загрижени за съдбата на своите роднини. Десетки хора, които пишат за изпращането на своите близки на запад, не крият, че се страхуват от война между Русия и Украйна. Това се разглежда като повторение на събитията от 2014 г., когато Путин анексира Крим и подкрепи проруските бунтовници в Донбас в Източна Украйна.

В Гомел в понеделник от Източен Сибир пристигна руски конвой с 220-милиметрова многоцелева ракетна установка БМ-27 и 11 транспортно-товарни машини 9Т452. По-късно видеозапис показа, че едната пускова установка и транспортьорът "се насочват директно към украинската граница, само на 30 км. Многоцелевата ракетна установка БМ-27 има максимален обсег на стрелба от 90 км.

Докладът продължава: "Други местни репортажи твърдят, че военната техника се е насочила от Гомел в посока Хойники, до украинската граница и на 150 км северно от Киев. Изглежда колоната се състои предимно от логистични превозни средства, като камиони за гориво и други транспортни средства. Тя е следвана от един граждански камион и един автобус".

На железопътната гара в Речица са забелязани и пускови установки БМ-27. Във влаковете, забелязани в Западна Русия в Смоленска област - привидно на път за Беларус - изглежда, че се е намирала 16-а бригада за радиационна, биологична и химическа защита от Приморския край, която се е придвижила на около 5800 км от базата си.

"Информацията, получена от "Радио Свобода" и екипа за разузнаване на конфликти, показва, че през последните месеци от Далечния изток на запад (в Русия или Беларус) са били прехвърлени части, без които е трудно да си представим пълномащабна военна операция: военна полиция, десант, специални сили", се казва още в доклада. "Тези войски участваха и в активната фаза на руско-украинския конфликт през 2014-2015 г."

Въпреки че официално съвместните руско-беларуски учения се провеждат от 10 до 20 февруари, "роднини и приятели на военните пишат, че пътуването ще продължи 6-9 месеца". Междувременно руският военноморски флот заяви днес, че провежда мащабни военни учения "във всички зони на отговорност" през януари и февруари с участието на 140 кораба, 60 самолета и 10 000 души персонал.

Това се случва, след като експерти предупредиха, че Русия може да попадне в "нов Виетнам", тъй като ще затъне в кървава партизанска война. Експертите заявиха, че Путин ще се стреми да достигне до Киев възможно най-бързо и да установи правителство, което да е приятелски настроено към Кремъл. Твърди се, че войските ще се сблъскат със "зони на смъртта", саботажи и ожесточена съпротива от страна на партизански бойци, подкрепяни от ЦРУ и специалните сили на САЩ.

Бившият помощник-министър на отбраната на САЩ Лорънс Корб заяви, че гордите украинци са готови да започнат кърваво въстание срещу окупационните руснаци. Според него е "вероятно усилията (на Русия) да се окажат подобни на опита на Съединените щати във Виетнам, Ирак и Афганистан".

Анализаторът в областта на отбраната полковник Ричард Кемп заяви пред „Сън“: "Ако руските сили окупират Украйна, те ще трябва да платят цената за това. Но това няма да се случи, ако силите на НАТО дойдат и ги отблъснат. Единствената възможност, която украинският народ има за защита на своя суверенитет, е този вид война. Това ще струва много животи и на двете страни."

Други медии съобщават, че вчера френските военноморски сили са ескортирали руски десантни кораби към Ламанша. Предполага се, че три военни кораба от Балтийския флот и четири от Северния флот се насочват към Черно море, на юг от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
17
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Планът на хитреците от държдепа е Путин да навлезе в Украйна, но Путин е от стара коза яре и вече осем години не ще и не ще да навлиза. От своя страна руският лидер постоянно изненадва джендъритеИзодзад. Вчера мощна група десантни военни кораби на ВМФ РФ паникьосаха отан като преминаха през пролива Ла Манш, а 4 руски бомбардовача за далечно действие Ту-22М3 отработиха нападение на суперсекретна ВВС-база на отан.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оценката на Путин като млад от кгб е, че като такъв имал недостатъка за ниско чувство на опасност... Е, добре... не разбирате ли, че забравихме вече за двете големи войни? Искате да ни вкарате в последна такава ли? Политиците се самозабравиха.
16
4
 
20
 
! Отговори
Спутник преди 2 години
Ми украинците нямат зелен сертификат според мен това е проблема, путин мисли за тях и иска да ги ваксинира сьс спутникЗа да бьдад свободни и да се вьрнат кьм нормалността
15
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е империя на злото!Глад,мезерия и войни!Те все воюват!Мъже не им останаха!
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се гласяли да отсъстват 9 месеца. Кой ще ви бави толкова бе?
13
8
 
24
 
! Отговори
натовски популист преди 2 години
Пишат се пълни глупости и несериозни неща което говори за целенасочени отвън медийни тинтири ,минтири.Някои западни страни токова с ауплашени вече че са изпаднали в транс и вместо да с еуспокояват нещата те наливат масло в огъня.То е ясно че ако Русия влезе в Украйна до седмица всичко ще е приключило и НАТО само ще е наблюдател и ще срине авторитета който го няма а спиран ена газта ще баталяса ЕС
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоооо за война говорим глезльовци!?Това не е ковид!Дали да се ваксинираш или не!По страшно от войната няма!
11
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас. Хора, трябва да настояваме за пълен неутралитет при евентуален конфликт. Трябва да се обявим за държава на мира и да искаме да се водят мирни преговори по всяко време, без значение колко вярваме че.ще са успешни. Моля се на боговете всичко да се окаже само показване на мускули и да не се стига до война.
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой му дреме за Украйна освен на бидона, който я е купил за стотинки?
9
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелиев е тръгнал натам. Не бе той няма чест и смелост да отиде,но ще прати вашите деца например.
8
20
 
16
 
! Отговори
Ya Rabb преди 2 години
Ще ги приберат. Просто мужжиците ще намръзнат малко, но нали трябва да оправдаят копейките, които получават. Те и около Турция така вдигаха гири, докато не им свалихме един самолет. После и посланикът им даде фира и се кротнаха. Блатная вярно е голяма мечка, ама умряла.
7
13
 
27
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Без зелен сертификат никой няма право да влиза в бой. На война да ходят само ваксинираните идиооти. Тъкмо ще понамалеят.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах мааму не го ли натрупаха това натрупване вече ва? Ко туй нещо 2 години аа да нахлуе , ни можем да спим ва!
5
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Америка може да се бърка където си иска да си праща войски и оръжие, а Путин не може. Що тъй?
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напрежението се покачва като стъкмистиките на гуреливия Витанов. Тая статия да не я е писал той?
3
0
 
15
 
! Отговори
3-5-8 преди 2 години
Трупай да ги вкараме! Сипи, ако нема - донеси!
2
15
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Добре де, защо Путин просто не анексира Украйна (последните просто нямат как да се противопоставят на това) и да се приключи с тази драма?!
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите отвличат виманието от тоталната икономическа катастрофа и астрономическата инфлация която настъпва.