България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия

Блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна
24 яну 2022 16:44, Нели Христова
243
България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз планира да разшири списъка със санкции по Крим, като включи в него пет физически лица или организации, съобщава "Шпигел", позовавайки се на документ на германското посолство в Брюксел.

Според вестника санкциите са били инициирани от представители на Литва, България, Румъния, Дания и други държави на заседание на работната група на ЕС. Според поддръжниците на санкциите, те са замислени като "необходим отговор на Русия поради продължаващата русификация на анексираните области". Не се уточнява кои лица или организации ще бъдат включени - тази информация се пази в тайна, за да не могат потенциалните цели на санкциите да предприемат предварително контрамерки.

Представителите на Германия, Италия и Финландия изразиха резерви от своя страна, като посочиха необходимостта от анализ на решението, което предстои да бъде взето. Германия вече е направила такава оценка и е одобрила приемането на нови санкции, пише "Шпигел", позовавайки се на собствена информация. Представителят на Германия ще подкрепи санкциите на следващото заседание на работната група.

Както се отбелязва в публикацията, все още не е взето решение за точния обхват на санкциите в случай на руска атака срещу Украйна; западните политици очакват да разберат най-напред намеренията на руския президент Владимир Путин, за да преценят отговора в зависимост от "тежестта на руската агресия", а освен това искат руските власти да не знаят какво ще се случи в случай на атака срещу Украйна, за да направят последствията "непредсказуеми".

"Не бихме определили цената на евентуалните действия на Русия. Това би създало предимство за Путин", казва високопоставен дипломат от ЕС пред "Шпигел".

ЕС - в консултация със САЩ и други съюзници - настоява за изготвяне на пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия, съобщи от своя страна АФП.

Не се очаква външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции днес, а източник от ЕС заяви, че могат да бъдат засегнати огромните доставки на нефт и газ от Русия за Европа.

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложна задача да състави свой набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Новото правителство на икономическия лидер Германия се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и с колебания относно призивите за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и повдигна въпроса за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напусна ЕС в края на 2020 г., засили реториката с Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев. А по-рано днес министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня" - визирайки кървавия конфликт на Москва за територията през 90-те години на миналия век.

Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящите руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан.

Сегашните опасения от руско нахлуване са следствие от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от Москва. Киев вече води конфликти на ниско ниво с подкрепяните от Русия бунтовници, контролиращи част от източната част на страната, които отнеха живота на 13 000 души през последните осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, ако не се вразумят Путин ще им удари рестарта.
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау,България крои санкции срещу Русия. Въх, че откога станахме толкоз могъщи и важни? Защо просто не си гледаме нашите кривици а сме се заели да играем по чуждата ***. Не е наша работа да се месим в това или по - скоро да ни замесват. САЩ и Русия - добре, равностойно поне по територия народонаселение и военна мощ. А къде се тикаме ние? С какво толкова ще я санкционираме Русия като повечето петрол и газ за нас идват оттам? Пита ли се някой? Не разбира се.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези санкции са ефикасни колкото и зеления сертификат
24
4
 
18
 
! Отговори
Слагайте окупираната преди 2 години
Пред България слагайте Окупираната България
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще бъде заличена, големия ресет. По няколко направления, и не няма да има ренесанс след това а племена и вируси само
22
2
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Ето как се създава фейк-нюз. Заглавието е СЕНЗАЦИЯ а после съдържанието ти казва съвсем различни неща и тук там са пипнати някои неща та да не личи точно каква шитня е това. Санкции са обсъждани разбира се но България и Румъния далеч не е от предлагащите. По скоро Германия бие спирачки и протака. Това е по вярната информация. Влизам тук защото не се изисква регистрация, но май ще престана. Днес са манипулатори и лъжци. Освен това са на сайт на Яндекс, ако ме разбирате. Но въпреки това за Раша -.
21
1
 
16
 
! Отговори
Бие ми се преди 2 години
Кои са го решили това, че ми се бия някой
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са държави е американски отвъдморски територии, които изпълняват заповедите им.
19
4
 
14
 
! Отговори
Хора излизайте преди 2 години
Хора излизайте по улиците, ако не искате да дишате радиация
18
6
 
10
 
! Отговори
15 секунди преди 2 години
Ядрения часовник сочи 15 секунди преди 12
17
2
 
24
 
! Отговори
Колко е жалко преди 2 години
Колко е жалко, какви са дупедавци политиците
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф, още скапани украински стоки ще бъдат пренасочени към нас, за да подпомагаме ония xaxaвелници да се репчат на Русия... омpъзна ми вече украинския шоколад, калпав е. А идеята им за бонбони е с много странен вкус, вероятно още ползват соц химия.
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и Литва се издърви на Китай и сега са в трета глуха. Пълни мазохисти, не ги разбирам.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До смееехЕ, па, ние имаме исторически опит да й обявяваме даже война. Е, на СССР, ама все тая.
13
8
 
34
 
! Отговори
Зов за Помощ преди 2 години
Путин, Спаси ни, Изравни Брюксел с лицето на земята! Окупирай, Берлин и Париж!!
12
7
 
20
 
! Отговори
Правителството каза преди 2 години
Грабвайте пушките, ще убиваме руснаци. Ще мрем в името на Вашингтон до последния българин
11
4
 
16
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Ако няма нападение пак ли ще има санкции?Пословица на индианския вожд Ташунка ВиткоКойто целува дебело дупе го очаква големия член.
10
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има народен съд и всички фигури от прехода ще си платят за съсипването на България.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я Путина видел,изречи Костя копейкин докато гледа към слънцето!!
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви санкции ще наложат Литва и България на Русия? :-)