Русия разработва проект в Арктика, добивът на петрол остава стабилен

До 2033 г. „Восток нефт“ планира да изпомпва до 115 млн. т петрол годишно
17 юни 2024 22:08, Анисия Иванова
26
Русия разработва проект в Арктика, добивът на петрол остава стабилен
Снимка: БГНЕС, архив

Според Международната агенция по енергетика добивът на петрол в Русия ще остане стабилен през следващите пет години въпреки международните санкции, тъй като държавната компания „Роснефт“ ще започне да произвежда в нов голям арктически проект.

Очаква се средният дневен добив в страната да нарасне от 10,77 млн. барела през 2025 г. до 10,83 млн. барела през 2030 г., според МАЕ. Това все още е под 11,09 млн. барела дневно, изпомпвани през 2022 г., когато на индустрията бяха наложени международни санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна. Оттогава страната се адаптира към ограниченията, като използва огромен флот от танкери в сянка, за да продава своя петрол на азиатски клиенти.

"Русия признава, че същественото бъдещо развитие ще изисква повече капитал и скъпоструващи технологии, чието осигуряване стана по-трудно поради санкциите“, заяви базираната в Париж агенция в средносрочния си доклад за петролния пазар в сряда. „Но ние очакваме предлагането да се задържи като цяло стабилно до 2030 г., тъй като най-големият руски производител Роснефт ще продължи да използва гигантския си проект Vostok Oil, който помага да се компенсират спадовете в застаряващите петролни полета.“

„Роснефт“ продължи да реализира проекта „Восток нефт“, дори след като международните търговци Vitol Group и Trafigura Group Pte Ltd. продадоха своите дялове, за да не попаднат под ударите на западните санкции. Руската компания планира да започне добив през тази година, съолщава Bloomberg TV Bulgaria.

„Восток Нефт“ включва няколко петролни и газови находища на полуостров Таймир. В момента се извършва пилотна разработка на находищата Паяха, Ичеминско и Байкаловско и се работи по магистрален тръбопровод, който да свърже проекта с пристанището в залива Север, съобщиха от „Роснефт“ миналия месец.

Според главния изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин до 2033 г. „Восток нефт“ планира да изпомпва до 115 млн. тона петрол годишно, или 2,3 млн. барела дневно. Това би се равнявало на повече от една пета от общия добив на петрол в страната, очакван през 2024 г.

През тази година се очаква дневният добив на петрол в Русия да намалее с 260 000 барела до 10,7 млн. барела дневно. По данни на МАЕ страната изпомпва под пълния си капацитет поради споразумението си с Организацията на страните износителки на петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Русия
Снабдяват един от бункерите на Путин с хранителни запаси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то петрол има бензин няма ... остава да намеряд залежи на Рафинерий ))))
20
1
 
1
 
! Отговори
стоят си на клона преди 3 седмици
*** НЕ СТОПЛИХА, ЧЕ КОПАНЕТО НА ДУПКИ ЗА НЕФТ И ГАЗ Е ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ И НОВИТЕ БЕЗКАРБОННИ ТЕХНОЛОГИИ НАВЛИЗАТ МАСОВО. ПУТИН ЗАКРИ 23 000 ЗАВОДА И ТЕХНОЛОГИИТЕ ИМ СА ОТПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК. ТРЪМП ИДВА НА ВЛАСТ, ПРАВИ ЖЕЛЕЗЕН КУПОЛ НАД САЩ И С 10 000 ВОЙНИЦИ В КОСМОСА ЧРЕЗ ЛАЗЕРИ КОНТРОЛИРА ВСИЧКИ ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ НА ЗЕМЯТА. ВСЕКИ ДА СИ КОПАЕ ДУПКАТА, НО КРАЙ НА ЗАПЛАХИТЕ ЗА ЯДРЕНА ВОЙНА. НА СЛЕДВАЩИЯ ПСИХОПАТ, КОЙТО СИ ПОЗВОЛИ ДА ДРЪНКА ПРОСТОТИИ, ЩЕ МУ ИЗПАРЯТ ЕЗИКА ОТ КОСМОСА !
19
1
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
До До Укро феновете Чакаме да свършат руснаците, нефта ще си го оправим после.
18
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
При тази огромна територия Русия може да изкопае всичко. Редки метали - примерно цирконий, или пък да кажем, тантал. Всякакви от Менделеевата таблица. Нефт и газ - в изобилие. Нали затова западните държави от векове мечтаят да сложат ръка на тези природни богатства. Още Наполеон. След това и Хитлер, който не си е взел никаква поука от Наполеон. Няма да стане. Русия ще си търгува и ще печели от природните си богатства, ето сега Китай и Индия й купуват петрол и природен газ.
17
1
 
6
 
! Отговори
До Укро феновете преди 3 седмици
А вие какво очаквахте. Русия да свърши нефта..?!?
16
1
 
5
 
! Отговори
Фокстрот преди 3 седмици
"Восток Нефт" включва няколко петролни и газови находища на полуостров Таймир. В момента се извършва разработка на находищата Паяха, Ичеминско и Байкаловско. Главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин заяви, че Русия пристъпва към строителството на собствени пристанища в различни точки на света, с цел да улесни работата на своя огромен танкерен флот в сянка. Русия не си знае парите, защото продава по $84,44/барел.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къв добив в Арктика.Русия бере душа,живи крепки.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
14, с приказки и лозунги ли започнаха да усвояват огромни пространства в Арктика?
13
1
 
7
 
! Отговори
Фокстрот преди 3 седмици
Средният дневен добив в Русия ще е 10,77 млн. барела през 2025 г. и това е под 11,09 млн. барела дневно, изпомпвани през 2022 г., но причината не е в санкциите, а в гениалността на шефа на ОПЕК+ Александр Новак. По-нисък добив = по-високи цени. В момента $84,44/барел.
12
2
 
11
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
ФАШИСТИТЕ от ФАЩ налагат санкции и пищят на умряло след като вижда ,че немогат да спрат прогреса на Русия и Китаи .Санкциии ,санкции но санкциите удрят икономиката на ЕС.
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
E те докато си чупят главите в Украйна, американците и канадците започнаха да усвояват огромни пространства в Арктика, сега мypзилките щели да усвояват някакви малки територии покрай континенталния им шелф, голяма работа...
10
7
 
2
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 седмици
нафта трябва за джуганете....200л на 100 км. ротФронт каскети смачкани
9
7
 
3
 
! Отговори
Нека изчакаме преди 3 седмици
всичко казано от ТАСС е просто лъжа и задължително в бъдещето :)
8
5
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Хубавото на нефта и другите ресурси е, че и с руснаци и без руснаци, ресурсите пак са си там.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повтаря историята на Хитлер
6
0
 
16
 
! Отговори
интересна новина преди 3 седмици
на фона на другата - "Всеки трети с електричка иска да се върне на бензинова кола"
5
8
 
13
 
! Отговори
краварите мучат преди 3 седмици
а вече няма петрол - долар ха ха !
4
6
 
12
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 седмици
доларовата печтница се счупи а петрола е търен!
3
1
 
7
 
! Отговори
гола вода си преди 3 седмици
До 82-ОМБР - пак ли са те оставили без суфлаж?
2
3
 
6
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
СМЕЛО ИЗКАЗВАНЕ САМО, ЧЕ ДО 2033 ИМА БАЯ ВРЕМЕ ПЪК И БЪДЕЩЕТО Е НЕЯСНО ВСЯКА СЕКУНДА Е НЕПРЕДВИДИМА