Армията на Русия ще проведе десетки хиляди учения тази година

Поредното учение на руските ядрени сили - в началото на годината
25 яну 2022 11:35, Елка Василева
149
Армията на Русия ще проведе десетки хиляди учения тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки хиляди учения са планирали за 2022 г. въоръжените сили на Русия, съобщават медии в страната. Сухопътните войски ще участват в 10 международни учения, шест от които извън федерацията, посочи главнокомандващият силите армейски генерал Олег Салюков, цитиран на 27 декември м. г. от в. "Красная звезда".

В тези съвместни маневри ще се включат военнослужещи от 9 чуждестранни държави - Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия, каза той.

В чужбина ще се състоят по-специално руско-лаоското учение "Ларос-2022", руско-пакистанското "Дружба-2022" и учението "Рубеж-2022" на силите за бързо реагиране към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Москва.

На руска земя се предвижда междувидово учение "Индра-2022" с Индия, "Селенга-2022" с Монголия, "Стрела на дружбата-2022" с Египет и съвместно учение с Виетнам.

Освен съвместно планиране на операции и проверки на оперативната съвместимост, руските войски и партньорите им предвиждат отработване на тактически действия за обезвреждане на незаконни въоръжени формирования, писа на 4 януари "Свободная преса".

Географията на бъдещите маневри разкрива руския "вектор на атаката" - освен Далечния изток те обхващат Тихоокеанския, Централноазиатския и Северноафриканския регион; през последните години "ръката на Москва" не стигаше дотам. Сега влиянието й съществено се разширява, но военните маневри тук не са най-важното - акцентът е върху военнотехническото сътрудничество в противовес на политиката за доминиране, водена от САЩ, твърди вестникът.

Съвместно учение на Русия и Беларус "Съюзна решимост-2022" ще се състои от 10 до 20 февруари, съобщиха медиите в двете страни. По думите на беларуския лидер Александър Лукашенко маневрите ще протекат по западните и южните граници на страната му, тоест край границите с Полша, Балтика и Украйна, отбеляза на 18 януари изданието "Ура".

Москва и Минск ще отработват действия при ситуация, в която ще се наложи да мобилизират целия си военен потенциал, за да бранят Съюзната държава между Русия и Беларус, подчерта руският зам.-министър на отбраната Александър Фомин, цитиран от РИА Новости.

Днес хората в НАТО са разтревожени от руските маневри в Беларус. Всъщност обаче трябва да се тревожат във връзка с учението на стратегическата ядрена триада на Русия през първата половина от годината - "тогава ще се хванат за главите", заяви на 19 януари пред сайта "Икономика сегодня" израелският политолог Яков Кедми.

По данни от медиите, поредното учение на руските ядрени сили "Гром" се очаква в началото на годината, според Кедми - след зимната Олимпиада в Китай. Москва ще предостави на НАТО буквално няколко седмици, за да сключи с Русия споразумение по сигурността, коментира на 20 януари "Невские новости".

В маневрите от серията "Гром" Москва проверява целия потенциал на ядрената си триада - стратегическите ракети, ракетоносците от далечната авиация и атомните ракетни подводници. Според медийни публикации ги ръководи самият президент Владимир Путин, който държи прословутото "ядрено куфарче". Негов прерогатив като върховен главнокомандващ е да реши дали ракетните пускове ще са учебни или реални, изтъква "Свободная преса".

Стратегическите ракетни войски на Русия са планирали тази година над 200 учения на различни равнища, става ясно от сайта на военното министерство. Експерти очакват в тях да се използват най-нови оръжия като мобилните наземни ракетни комплекси РС-24 "Ярс" и балистичните ракети "Авангард" и "Сармат".

През септември предстоят и мащабните маневри "Восток-2022", в които ще участват, освен сухопътни сили от Далечния изток, кораби и подводници от Тихоокеанския флот на Русия, самолети от морската и от стратегическата авиация на Въздушно-космическите сили. В тях също ще се включат чуждестранни контингенти, съобщи в края на декември началникът на Генщаба армейски генерал Валерий Герасимов.

Военният експерт Виктор Сокирко заяви на 4 януари, че в учението със сигурност ще участват войски от Народноосвободителната армия на Китай, а това ще нервира Япония и САЩ, които губят позиции в Тихоокеанския регион. Руското военно ведомство обаче настойчиво подчертава, че всички учения на руската армия, включително "Восток", са единствено с миротворческа и антитерористична насоченост.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Много кашик страхували са се от нас, за това по турските разчети боя за плевен почва на 10тата минута след обявяването на война. а по руските разчети пробив по българската граница по широк от 100км се гаси с тактическо ядрено. справка - учебниците на шуменското вву. тоя дето ти ги е редил тия *** партенки е бил политически офицер или шкембе щабар дето не знае от коя страна се държи автомата.
84
4
 
8
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Ох, как се страхуваха турци и гърци... Старшинката ли ти го каза това?
83
8
 
11
 
! Отговори
Много кашик преди 2 години
Много нещо. Ние от благородните дивизиони ходехме на стрелба веднъж на три месеца и веднъж в годината на учения за по 10 дена. Най-зле беше през зимата срай Хаскюву. Понякога спяхме върху сандъците със снаряди в зила. Но турци и гърци се страхуваха от нас. 50 години минаха като сън, за да се събудим в кошмар. България без войска, без индустрия, без селско стопанство, намаляла с три милиона. Не ни трябва Трета световна. Ние сами си я причинихме.
82
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
от тая гледна точка, авиобаза габровница е идеално място за двайсетина натовски ф-35ци
81
5
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
шойгу слегка абасралса след дислокацията на силите на нато по повод "ученията" около украйна. и наще абасралса след като холандците решиха да покажат на грипен радев какво е боен самолет ... многоходовите се намногоходиха. и кетаеците рекоха "Айде обирайте си крушите от казахстан да нема хон гил дон" ... направа да падладееш. само требва да докарат и един зумвалт в румъния и ше има нова октябрская ревалуциа
80
8
 
10
 
! Отговори
Krawar преди 2 години
Само краварите ли имат право да провеждат учения????
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стар набор, ротата на стрелби изразходваше 5 контейнера с патрони - 3 бронебойни, 2 трасиращи и 1-2 с патрони за крупнокалибрените картечници "Владимиров" на БТР-те.
78
8
 
14
 
! Отговори
НАТОоВЦИ - страхливц преди 2 години
Информацията, която идва от Запада, е пълна с истерия и преплетена с лъжи.
77
4
 
10
 
! Отговори
НАТО - също преди 2 години
По време стотиците хиляди руски учения ще се учат как се слагат памперси и как се обува чорапогащник на тъмно.
76
10
 
9
 
! Отговори
Ми да преди 2 години
Те НАТО са терористична организация. И България за жалост членува в нея.
75
7
 
6
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Най-плашещо за отановците е мощното учение на руската ядрена триада "Гром". То се очаква в началото на годината. След Зимната Олимпиада в Китай, Москва ще предостави на Пиндостан втори шанс и буквално няколко седмици, за да сключи с Русия споразумение по безопасността в Европа. Първият срок за решения по руските мирни предложения изтече на 14-ти януари.
74
1
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Едно време ротата на стрелби изразходваше 5 контейнера с патрони- 3 бронебойни и 2 трасиращи. Във всеки имаше по 1400 патрона. Значи сме били на 7000 учения за всяка стрелба! А на стрелби ходехме 3 пъти в седмицата по едно време! Егати колко учени сме били!
73
4
 
10
 
! Отговори
Разбирам! преди 2 години
Натовските шпиони са решили че всеки руски войник е армия - оттам идват десетките хиляди учения! Обучениението на всеки солдатик са преброили! :):) Егати и качеството на новинарската "продукция"!
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има индивидуално обучение на всеки войник. Затова са и десетки хиляди ученията.
71
8
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА ХА! преди 2 години
В текста пише 10 ДЕСЕТ (!) откъде изкочиха хилядите ??? НАТОоВЦИ - страхливци!
70
9
 
13
 
! Отговори
поредно доказателств преди 2 години
Информацията, която идва от Запада, е пълна с истерия и преплетена с лъжи.
69
2
 
17
 
! Отговори
НА СТРАХА ОЧИТЕ преди 2 години
"Армията на Русия ще проведе десетки хиляди учения тази година" - От де толкоз пари бе? Всеки изстрелян патрон ли ще му викате 'учение'? :):):)
68
8
 
8
 
! Отговори
ПРЕДСТОИ АРМОГЕДОН! преди 2 години
И стотици хиляди учения да проведат крепостните , партньорите им ще бъдат от Третия свят, а оръжията им ще са единствено конвенционални.Накрая джуджетата ще нападнат Америка и ще изчезнат от лицето на Земята. Жалко за около 4 милиарда човешки души, които ще станат жертва на безумието на крепостните при.ми-тиви.
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брутния вътрешен продукт за 2020 г. САЩ - 23,5 Трилиона $ , Русия- 1,65 Трилиона $ . Една Италия е повече с -2,1 Трилиона $ .
66
9
 
10
 
! Отговори
101 преди 2 години
А страшилището на моретата Адмирал Кузнецов подгрява ли пещите си на въглища