САЩ искат заседание на Съвета за сигурност на ООН за Русия

Байдън обсъдил със Зеленски възможността за икономическа помощ
Обновена: 28 яну 2022 08:31 | 28 яну 2022 08:30, Елка Василева
75
САЩ искат заседание на Съвета за сигурност на ООН за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати са поискали Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание в понеделник за обсъждане на "заплахата за международния мир и сигурността, произтичаща от струпването на руски войски на границата с Украйна", съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън е потвърдил в телефонен разговор вчера с украинския президент Володимир Зеленски готовността на Вашингтон да отговори решително, в случай че Русия нахлуе в Украйна, информира Белият дом.

Още по темата

Байдън е казал на Зеленски също, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за икономиката на Украйна, която е под натиск в резултат на струпването на руски войски.

Преди това Зеленски написа в Тwitter, че с Байдън са се договорили за "съвместни действия в бъдеще" и са обсъдили възможностите за финансова подкрепа.

Междувременно Пентагонът съобщи, че струпването на руски военни на границата с Украйна е продължило и през последното денонощие, предаде ДПА.

Продължаваме да наблюдаваме, включително през последните 24 часа, струпването на още бойни сили, разположени от руснаците, отново, в западната част на тяхната страна и в Беларус, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той добави, че в Украйна ще бъде изпратена допълнителна военна помощ, която би следвало да пристигне в "сравнително кратък срок".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшива демагогия целяща да няма обединена и икономически силна Европа. Колко да въоръжат Украйна? Малка държава с въоръжение в десетки пъти по-малко от Русия. Безмислено е, ако решат да го нападат за 2-3 дни и да ги помлели. Лошото е, че заради политиката за контрол на парите на САЩ страдат обикновените украинци. Европа зависи от ресурсите на Русия за да просперира икономически, останалите опции да карат с кораби и т.н не са икономически рентабилни.