Руският посланик у нас : България не е мишена!

Но всяка база, заплашваща руската сигурност, е мишена
1 фев 2022 08:55, Петя Славова
481
Руският посланик у нас : България не е мишена!
Снимка: БГНЕС

"България не е мишена за Русия, защото на нейна територия не са разположени стратегически оръжия". Това заяви посланикът на Русия Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова пред Нова тв. Но тя и допълни, че
 всякакви военни бази, които заплашват руската сигурност, вече са мишени.

"Ако в България бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, тогава вие бихте се превърнали в мишена. Такива няма. Вие не сте мишена и правилно правителството ви не се изказва рязко по този въпрос", подчерта посланик Митрофанова.

Още по темата

"Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще", обясни тя.

"Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор", уточни още Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова.

По думите й, в момента някой се опитва да провокира военни действия с много силни санкции. "Русия смята за неприемлива дори идеята за война с Украйна. Не става въпрос за Украйна, а за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като залог. ", отсече тя.

За оръжията по границите, посланик Митрофанова коментира: Важно е да се постави основният въпрос за какво ни е Украйна и война? Какъв е смисълът и какви задачи ще решим. Отговорът е никакви. Украйна е наш съсед и сме длъжни да живеем в мир."

Все пак тя допълни, че може да стане провокация. "Сега се трупат оръжия в Украйна. Засега не става дума за това Русия да нахлуе в това пространство. На Русия й трябва за да защити своя народ. Досега не мога да разбера как Украйна може да воюва с най-развития район. Медиите не показват онова, което става там. Водим учение, защото се страхуваме от провокации от страна на Украйна.", каза Митрофанова.

Според руския посланик САЩ и НАТО провокират НАТО да воюва с Донецк, затова и Русия е против въоръжаването на Украйна и срещу членството й във враждебен за Русия блок. Тя подчерта, че страната й, не е  против Украйна да е в ЕС и подчерта, че и те смятат тези територии за част от Украйна.

"След 2000 г. ясно определихме границите на НАТО, а то се придвижи на хиляди километри и се насочи към държави, близки до нашите.Това ще бъде сложено на масата на преговори. Сега се планира среща с Блинкен и ще се преговаря по въпросите, на които Запада е готов да преговаря.

Според нея решението трябва да е единствено дипломатическо. Също така по думите й, Русия не говори
 страните, които са влезли в НАТО да излязат, а за извеждането на военните контигенти и бази и оръжията на територията. "Не става въпрос за България, тъй като засега тук няма бази" - коментира посланикът и допълни, че Румъния донякъде е засегната несъмнено.

"Става дума за принципно отношение за постоянно разполагане на определен контингент.Искам да подчертая, че правителството ви правилно не се изказва рязко и не се опитва да играе тези игри. Това не е игра на България и не ви е необходимо изобщо. Всякакви военни бази, които заплашват нашата сигурност са мишени, затова това въоръжение ни настройва един срещу друг.  Европа търси война в най-богатия и спокоен район. Омръзна ли й да живее спокойно?"

Що се отнася до икономически санкции от страна на Русия срещу България, посланикът обясни, че такива не би трябвало да има, защото този въпрос не засяга България. "Русия и в най-трудни времена е била един сигурен външно-търговски доставчик. Ако говорим като цяло за проблема, трябва да си спомним за Северен поток - 2, който се опитват да спрат. Европа и тя се наказва сама. За Русия подобно решение не е криза, защото ще насочим потоците си на Изток, където има нужда. А за Европа ще е завъртане на спиралата на инфлацията, защото втечненият газ е много по-скъп и американските не са сигурни партньори при този газ. Трябва да се помисли за това. Нека Европа мисли.", подчерта тя.

Според Митрофанова, подобни санкции може да има единствено, ако започне пълномащабна война, но до това едва ли ще се стигне.

Посланикът коментира и обсъждането на санкции срещу Русия. "Това са сериозно и неприятно. Тези санкции ще поставят в лошо отношение не само Русия, но и Европа. В момента обстанавкота е нажежена", смята тя.

По думите й, Газпром винаги се е отзовавал на всякакви молби в България. "Увеличихме доставките на газ при разумни цени", подчерта тя и обясни, че не приема Русия като агресор. "Понесли сме тази война и сме загубили 27 млн. граждани. Родена съм в Сталинград след войната. Помня как децата си играят в пясъка и там имаше само гилзи. Затова и имаме специално отношение към войната. Никога първи няма да започнем войната", категорична бе тя и заяви:

"Ще напомня на всички, че има една песен - "Искат ли руснаците война?" Прочетете още веднъж това стихотворение, за да разберете психологията на руснаците."


Посланик Митрофанова подчерта, че нито един човек в Русия не би казал, че България е враг. Според нея трябва да се придържаме към тази положителна гледна точка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е била и е 100% руска колония. Затова сме най-бедни в ЕС.
351
7
 
9
 
! Отговори
Менелай преди 2 години
Не вярвам на тази рускиня - била е комунистка в КПСС
350
5
 
5
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Очаквам САЩ да ни предложат морковче за да се съгласим да се настанят трайно американски части във военна база у нас и така да станем мишена при евентуален конфликт НАТО-Русия. Да видим какво ще направят нашите политици когато получат офертата. Ще започнат ли някои от тях с пяна на уста да ни убеждават, че сме длъжни да си подложим задните части, че това е "наш съюзнически дълг", "наш цивилизационен избор" и т.н. За САЩ това просто ще е пазарен подход - те купуват, ние се продаваме.
349
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..."поста" ми е просто излияние на мъката и разочарованието ми от МОЯ СОБСТВЕН НАРОД !...Защо употребих такива думи?..-Ще цитирам:.."Който жали пръчката,ненавижда чедото си..Който го обича,наказва го на време"..
348
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Госпожо Митрофанова,...Абе комедианте,България НЕ е и няма скоро да стане "модерна западна държава"!...България е територия на мутрите,крадците,МИЗЕРИЯТА,слугинажа,с най-бързо изчезващо население и най-нисък стандарт от останалите "евросъюзници"!..ТРАГИЧЕНСИ !
347
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Я си помисли какво представлява поста ти. В контекста на това, което си написал. :)
346
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даааа! "България не е мишена ! Тя е мишка , с която Русия иска да си играе !" - --- е защо бе, мишки? Нали сте членове на ЕС и на НАТО? Защо най-мощният военен съюз позволява на фалирала и гладуваща Русия така да си играе с неговата членката?
345
1
 
4
 
! Отговори
Когато руски политик преди 2 години
ти каже "добър ден",погледни какво свети на небето и има ли медии наблизо.Историята е доказала,че и при царя,и при соца,и при "демокрацията",руските властимащи и държава тормозят,експлоатират и манипулират не само всички чужди народи и държави,имащи нещастието да се намират и живеят край тях,но и собствения си народ.Според руски данни(Аргументи и факти),човешките загуби на руската империя и СССР,от 1914 до 1957,включително косвени(неродени),възлизат на около 80 млн.души.
344
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Нейно превъзходителство е направила грешка :..-Обърнала се е към дървеняци !..."Дикари",които НЯМАТ никаква възможност да мислят и разсъждават,а само се ПОДЛАГАТ на тоя,който им подхвърли трохички.."Атлантик да се наричам,първа радост е за мене"..
343
5
 
4
 
! Отговори
Госпожо Митрофанова, преди 2 години
България е модерна западна страна членка на ЕС и НАТО която ползва зелени възобновяеми енергии, а Русия е изостанала фалирала държава.
342
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята на руските царе е завземането на Константинопол, а идеята на САЩ е завземането на целият свят, чрез военни блокове и икономически организации. Целта им е във всяка страна да имат американска база и послушни марионетки, чрез които да източват националните богатства на държавите.
341
3
 
3
 
! Отговори
Вълчан преди 2 години
Като им знам "високо точните" оръжия, хич не съм спокоен.
340
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 377 "и Русия ще фалира." Русия и сега е фалирала. Морално. А ако се опитат да поддържат стандарт като на Запад ще фалира и материално. Затова и не се и опитват, а живеят в мизерия: знаят какво ги чака.
339
5
 
5
 
! Отговори
Най-мощната преди 2 години
армия на Грузия заплаши СССР-2 и затова Жужето открадна Остетия и Абхазия.Изключително мощните въоръжени сили на Литва, Латвия, Естония заплашват много Жижето с 5 самолета и 1/2 . Но Жижето няма да ги нападне , защото Литва, Латвия и Естония са част от Нато.. Извода е ясен - който няма начин да се защитава от големия силен терорист Путин - бива нападнат и земята му е присвоена от Кремълското Жиже.
338
3
 
5
 
! Отговори
иван преди 2 години
от девети век насам фикс идеята на всички руски царе е завземането на Константинопол. Ние просто сме им на пътя, мешаме се в краката. Иначе нищо лично, не сме им цел...
337
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И геотермални, и геотермални енергийни източници ще си пуснем, и няма да купуваме руска газ и Русия ще фалира.
336
4
 
9
 
! Отговори
Госпожо Митрофанова, преди 2 години
България е членка на ЕС и НАТО, най-мощният и най-модерният военен съюз на Планетата Земя който ще защити България с космически противоракетен щит, и не може да бъде мишена на остарели ръждясали руски ракети.
335
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България къде се навира при големите? Естествено, че е редно да си пази всеки Родината!
334
5
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Кажате и на тая *** че в бг има 4-5 руски мишени да стрелят по тях , Альоша , паметника на съветската армия, руските църкви в Шипка и София и руското посолство. Мхм
333
4
 
14
 
! Отговори
Госпожо Митрофанова, преди 2 години
Русия се би с Турция и ни освободи, но после ни предаде и заедно с другите т.н. Велики сили разпокъса Санстефанска България, заради нея загубихме Македония, Северна Добруджа,Одринска Тракия, Беломорието, Западните покрайнини та чак до Ниш. Вие и Вашият Коминтерн създадохте измислената македонска нация, а и днес се опитвате да ни отнемете Кирил и Методий, азбуката и поддържате сръбския национализъм за наша сметка. Сега какво - спирате газа? Ами ще си направим ВЕЦ, фотоволтаици, водородни централи