Проф. Тагарев: Вероятността за военно развитие в Украйна не намалява

Минските споразумения са мъртво родени
Обновена: 13 фев 2022 20:19 | 13 фев 2022 20:08, Нели Христова
43

"Вече няколко месеца напрежението нараства и като чели това нарастване се ускори значително в последните дни. Не само по отношение на учението в Беларус, на север от Киев, но и дислокирането на кораби от балтисйкия флот и северния флот на Русия в Черно море, включително десантни кораби с десантчици на тях. Тоест все повече нараства капацитетът на Русия, ако реши да предприеме военни агресивни действия срещу Украйна от няколко посоки. И това, което президентът Байдън казва, който разбира се разполага с доста повече информация, е че съветва американските граждани на Украйна да се изтеглят. Тук става въпрос за десетки хиляди, доколкото имам информация може би около 30 000 американци се намират в Украйна, което би било сериозен проблем и за самите тях, вероятно и за украинците, с които те живеят и работят заедно," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"Смятам, че въпреки фокусирането на западния свят върху дипломатическите средства за намиране на разрешение на конфликта, вероятността за военно развитие по-нататък въобще не е намаляла," коментира проф. Тагарев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова защо за втори път дипломатическите усилия на страните от Нормандската четворка не успяха, експертът коментира: "Някои анализатори считат Минските споразумения, които са договорени в този формат за мъртво родени и  определено неизгодни за Украйна. Украйна ги интерпретира по един начин, Русия по съвсем друг начин. Те реално не са имали някакви особени практически последствия, освен в ограничаването на въоръженията, които се намират в зоната на разделение между така наречените Донецка и Луганска народни републики, и украинските сили, които като правило си спазват украинската страна, но често се нарушават от страна на сепаратистите. И този формат някак си не успява да допринесе за решаване на проблема, колкото и да ни се иска. Може би показателно за това беше отношението на Кремъл към визитата на френския президент. Може би при едно внимателно наблюдение на отношението към него, това можеше да се прогнозира," смята Тодор Тагарев.

На въпрос какво говори струпването на руски войски в близост до украинската граница и военните учения в Беларус, експертът отговори: "Говори, че Русия има капацитет за военна агресия срещу Украйна, в допълнение към това което тя вече направи през 14-та година и поддръжката и за сепаратистите в югоизточна Украйна. Въпрос на решение, вероятно само и единствено на Путин е дали той ще предприеме такива агресивни действия."

"НАТО е длъжен да укрепи източния си фланг, тъй като на картата понякога добре са начертани границите между държавите, но в една конфликтна ситуация, при някакъв неособено вероятен, но не и напълно изключен сценарии - Русия да постигне бързи военни резултаи в Украйна, няма никаква гаранция че тя ще спре на границата на Украйна, а няма да се опита да постигне някакви по-решителни цели. Много малко вероятно е това, пак подчертавам, но тези, които носят отрговорност за отбраната, за защита на териториалната цялост, те трябва да взимат под внимание и такива сценарии, които не са чак толкова вероятни," коментира бившият министър на отбраната.

Къде е България в тази картина? У нас пристигат испански изтребители, същевременно F16 се забавят, ГЕРБ упреква служебните правителства за това забавяне, президентът казва- последното редовно правителство, това на Бойко Борисов, носи вината.

"Истината е ,че и 2020-та година Министерството на отбраната не направи всичко необходимо, за да започне допълнителното доизгрждане на допълнителната инфраструктура, но също така и служебните правителства и вече новото правителство, които управляват вече 10-ти месец не направиха необходимото. Сега се дава информация, че лятото щяло да започне някакви ремонтни или строителни дейности за подготовка на авиобаза Граф Игнатиево за посрещането на американските изтребители. Но лятото ще са минали вече 15-16 месеца откакто застъпи първото служебно правителство, назначено от президента Радев. Това е доста голям период от време. Мисля, че все още имаме време да подготвим инфраструктурта до идването на самолетите, но все още има вариант хората да я възприемат забавянето като вина на предното правителство, но с всяка изминала седмица тези възприятия намаляват. Вече отговоността ще се търси от новото управление," смята проф. Тагарев.

На въпрос какви са възможните сценарии за това до колко България може да бъде засегната от едно възможно неблагоприятно развитие на конфликта на отношенията на Русия -Украйна и  Русия - НАТО, експертът по отбрана коментира:

"Съвсем реален сценарий и аз разбирам, че не е това, което вие ме питате, но съвсем реален сценарий е и нещо, което за съжаление като чели вече се случва, България да бъде възприемана все по-широко като слабо звено в рамките на съюзите, на които ние сме член. Това е най-негативната оценка. Защото определено НАТО има отговорност да реализира, ако е необходимо член 5 за колективната отговорност, за отбрана и защита на държавна териториална цялост на всяка страна-член, и тази отговрноост се възприема съвсем сериозно. И командните структури и политическите лидери на повечето от нашите съюзници правят всичко необходимо, за да си гарантират, че ако се наложи, независимо колко малка е вероятността, но ако се наложи да се водят отбранителни действия, те ще бъдат успешни и един потенциален агресор ще бъде спрян."

"Аз мисля, че българското правителство беше заблудено с включване на натовска терминология. НАТО използва терминологията – framework nation host, nation support, рамкова страна, с поддръжка от страна на домакините и т. н. И някой се опита да обясни и според мен успя да подведе голяма част от кабинета, че да, ние ще направим същото само че с български войски. Няма такова нещо. Това са съюзни войски с определно предназначение. Надявам се и Съветът по сиугрността към МС, и Консултативен съвет по национална сигурност следващата седмица да дадат една по-ясна представа и да демонстрират, че България ясно разбира какви са проблемите, ще търси решения на тези проблеми, в рамките на съюза и ще използва всички и концептуални, и доктринални документи, и терминология, ако искате, за да действаме като отговорен съюзник и на практика," казва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Срам за БГ преди 2 години
Чудя се защо му дават форум на този разжалван натовски грантаджия да мъти водите пък и да се представя за експерт. Той знае само да повтаря пропагандните лъжи на задокеанските му началници и долен продажник на националните ни интереси. Неговото място е зад решетките!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ или нато подържаха косово че са шиптери русия неможе да подържа донецк че са руснаци не е честно я се крийте в гардероба си и се търсете че сте противни искат да плашят света но те вече го напрвиха бг беше заплашена от сащ че може да падне бомба в козлодуй през времето на югославската воина
27
1
 
8
 
! Отговори
джо преди 2 години
Слушах волеизявленията на този Юда, повечето му теории просто издишаха. Като някои от твърденията бяха откровени лъжи. В един от парковете на Донецк е направен импровизиран паметник на децата загинали при обстрели от Украинските въоръжени сили, ако човек има поне капка морал и малко страх от бога по - добре да замълчи.
26
0
 
6
 
! Отговори
Сус бе преди 2 години
Тоя фамозен "военен" клин,чепик и колан не е виждал.Както Шарлатанчето беше от помазаните номенклатурчета и с протекции се убута да учи академия "Жуковски" в СССР. И сега тоя мърсолько ... ще ми дава акъл. Сус бе ***.
25
9
 
3
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
Рецептата е : за зло куче е зъл прът - за вълка пушка , за агресора -смърт. Това чака империята на злото с цялата й пиянска агентура .
24
1
 
9
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Защо училите в Русия, като този Фантомас, стават най-агресивните ястреби срещу Русия-вербуват ги като агенти на САЩ.
23
1
 
5
 
! Отговори
Той преди 2 години
Експерта ще приеме ли ракетите в своя двор?
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ne che sega DPS ne vi dyrpa iuzdite v celi ragioni neschtastnici
21
1
 
2
 
! Отговори
Drugarui profesor преди 2 години
Q kaji ako glasuvat vsichki BG grajdani v Turciq kakvo schte se sluchi v Bulgaristan q kaji
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България щяла да използва всички концептуални, и доктринални документи?! Че България Няма собствени Концепция и Доктрина. Ако използва концептуални, и доктринални документи, то те ще са документи, базирани и обслужващи чужди Концепции и Доктрини.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ напъват с всички сили да принудят Русия и Европа да влезнат във война, а те да жънат покрай тях. Но няма да стане, Нато е пред разпад и вече това се вижда все по ясно. А България с 3 мата ни войника къде я слагат не знам, ама става смешно вече.
18
2
 
18
 
! Отговори
Назарбев преди 2 години
До ситуацията на Украйна ,можеше да се изслуша коментара на Тагарев .Но след като заяви за ,,имперските авторитарни " намерения на Путин се усра тотално .И кви са тези глупости че украинците живеели по добре ? Този чува ли се Ко говори ? Тагарев стягай дисагите и марш в Донбас да пазиш Украйна
17
0
 
15
 
! Отговори
ИГРИТЕ НА ГЛАДА преди 2 години
капитолия организира военно предсталение, но руския участник май не иска да участва....а тези дето дават терена се усетиха какво ще ги чака. Игрите май ще се преместят на плей -граунд Тайван!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да заложим, че Русия нямя дя зяпачне война. Ако спечеля излизаме от НАТО.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА СА ПЛАШИТИ . От 15 години евроатлантизъм с ценности сме намалели с над един милион човека . Още два милиона са емигранти . С тия темпове на самоубийство в името на ,,членство,, за кво им е на руснаците да ни нападат. До няколко десетилетия ще остане само територията и руснаците ще си я вземат без бой . Няма да има кой да воюва.
14
1
 
22
 
! Отговори
Откакто преди 2 години
Байдън започна да стреля и убива американски граждани в Белия дом предсказахме, че той ще направи всичко да изнесе гражданската си война извън страната и то вероятно в Украйна.
13
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Мъртвородени са напъните на запада да предизвика война между Русия и Украйна.Мъртвородени са всякакви пребоядисани ДС другари от всякакъв калибър,ръсещи всякакви недомислици,стига да са в крак демонокрацията.
12
0
 
24
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Конфликта не е заради парче земя от което Русия наистина не се нуждае. Пробламът е в идеята на НАТО са "стъпи" в Украйна. Русия не иска това и няма да го позволи с всички средства. А Донецк и Луганск евентуалано ще са просто повода за война. Реално Русия изобщо няма зор да завзема нови територии. Нито им трябват, нито има смисъл от тях. Залога е в много по-голям мащаб и с големи последствия за вбъдеще.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бугарско по две ракети Сатана и Топол и отива на кино от 5 до 4. Защото си нарязахте ракетите по нареждане на краварите и брюксел. Унищожихте си армията разоръжихте я и се осланяте на Евреина Со.пол да ви докара Нато да ви пази. Русия за трети път ще ви освобождава не ви ли е срам бе племето. 3 века Византиици 5 века Османци 40 години монархия. 45 години селянина с каскета а сега 30 години еврог.ейци и кравари. Кога сте имали държава бе че нещо не я виждам.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новините казаха ,че ако Русия Не нападне Украйна ,Байдън ще наложи санкции на Путин.То къде стигнаха евроджендърите .Зеленски се дърпа ама Вашингтон вика няма мърдане трябва да има война ................В две изречения събрах цялата истина която всеки трябва да прозре