Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна

Има много доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород
15 фев 2022 20:55, Нели Христова
272
Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна
Снимка: БГНЕС

Натрупването на руски сили в близост до украинската граница продължава бързо и с всякаква техника - от подводници и десантни кораби в Черно море до балистични ракети с малък обсег, танкове и гаубици около североизточните краища на Украйна.

CNN геолокира и удостовери видеоклипове в социалните медии на тези движения - въпреки че вероятно има много повече, които не се наблюдават.

Някои от видеоклиповете идват от официални източници, но повечето са от TikTok или YouTube. Те се анализират от онлайн наблюдатели и често допълват сателитни изображения.

По-рано днес руските власти обявиха, че ще изтеглят част от военните си сили, а сателитни изображения потвърдиха това. Но какво се случва с техниката, която продължава напред към границата?

Конвои близо до Белгород

Ето един конвой, който се движи близо до Белгород в Западна Русия, точно през границата от големия украински град Харков:

Има и много други доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород. CNN геолокира тези видеоклипове в село Серетено, на около 24 километра от границата. Те бяха качени в неделя и показват танкове, които се движат през района.

Движения през нощта

Руските сили също се движат през нощта в района - като танковете се разтоварват от влаковете.

Тук има повече сняг, отколкото по-на юг - CNN геолокира това видео в село близо до Белгород:

@user16ki560o55

 

♬ оригинальный звук - Равиль Аладинов

Танкове около Воронеж

Районът около Воронеж също изглежда става доста пренаселен. Голяма колекция от танкове и бойни машини на пехотата беше заснета през последните няколко дни от преминаващ влак. Според анализатори те са част от руската 1-ва гвардейска танкова армия.

 

Видяно от друг ъгъл:

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук - user7573595603740

Хеликоптери близо до Белгород

През последните няколко дни повече видеоклипове в социалните мрежи показват пристигането на хеликоптери близо до украинската граница. Те биха могли да предложат важна защита на сухопътните войски в случай на офанзива. Те са заснети близо до Белгород:

 

Руското натрупване включва танкове, бойни машини на пехотата, известни като БМП и самоходна артилерия - както се вижда тук във влак в покрайнините на Белгород:

Голяма част от хардуера пътува на юг от град Курск. CNN геолокира това видео, което изглежда е заснето в събота.

@dy0uv271wxdm

 

♬ MALINOVAYA LADA - GAYAZOV$ BROTHER$

Поддръжка на ракети и артилерия

Майкъл Кофман, руски анализатор в CNA, организация с нестопанска цел, базирана във Вирджиния, отбелязва, че части в Курск (като 6-та комбинирана армия) "изглежда се придвижват към Белгород с артилерийска подкрепа на областно ниво". Той казва, че 1-ва гвардейска танкова армия също е започнал да се движи - "вероятно към зона за последен етап." Особено тревожно е движението на конвои с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер-М", което изглежда се засили през последните няколко седмици в различни части на Западна Русия.

Ако започне конфликт, те вероятно ще бъдат използвани за атака на фиксирани украински позиции - като командни и контролни обекти. Те имат обхват до 402 км и са забелязани на скорошни сателитни изображения.

Ракетни установки близо до границата

Руските и беларуските войски започнаха мащабни съвместни учения миналата седмица близо до полската граница, но някои руски сили се движат на много километри от мястото, където се провеждат ученията, и заеха позиции близо до мястото, където се срещат границите на Украйна, Русия и Беларус. CNN геолокира този конвой, който включва залпови ракетни установки, до място на около 24 километра северно от украинската граница.

Руското оръжие - и кораби - продължават да се приближават до украинската граница. Обектите, където оборудването е било предварително позиционирано на повече от 161 километра от границата, постепенно се изпразват, тъй като единиците се придвижват напред. Има руски части в рамките на няколко мили от Украйна по целия път от Азовско море, покрай украинската граница и до Беларус.

"Настоящото военно натрупване на Русия близо до Украйна е безпрецедентно", написа в Twitter Роб Лий от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. "Това не е като предишни военни страхове или натрупването през пролетта на 2021 г.. Количеството руска въздушна, наземна и морска военна мощ близо до Украйна сега е количествено далеч по-голямо."

Въпреки че оборудването изглежда е сглобено, къде е преместено на следващо място - и кога - остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
5
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 години
До 136 А да сте чули за протест в Русия или Китай? Иран?////СМЕЯТ ЛИ?
111
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако влезе в Украйна Путин си слага примката .
110
2
 
5
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Айдеееее, нападат! Русия напада Украйна!!! Току-що!! Евала на медиите, познаха!Извинявам се за предишните ми коментари!Предават на живо по всичко по CNN , най-важното е обобщено в Тик-тока!!!!
109
7
 
6
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Виждаме как "свободните" граждани на западния свят вдигат бунтове. Може би от прекалено Щастлив живот? То Канада, Германия, Франция, Австрия... А да сте чули за протест в Русия или Китай? Иран? Къде хората са по-щастливи?? Там където се вдигат на бунт или там където си живеят спокойно?
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До. 101 Ей. Много лошо състоянието на бойната техника по снимки. . . . . Разбрахме, че не си бил в казармата! Ама не се излагай с плоски коментари! Онова след танковете бяха самоходни гаубици с 3 дименсионален лазерен прицел т.е. на бойното поле няма хора вътре и те се управляват дистанционно! Къде си виждал така техника в България?
107
5
 
9
 
! Отговори
Данке съР преди 2 години
Краварите отчаяно се мъчат да създадат военен конфликт, защото иначе смешната им страничка скоро си отива с безброй напечатани банкноти без покритие.И най-големият им кошмар ми се струва, че скоро ще се сбъдне, а именно съюз Русия-Германия-Китай.Ама ние като последни дупедавци си оставаме на потъващия лайнер.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лош човек е този Путин не спря да си прави гъргари със западните ни приятели.
105
3
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
"По-рано днес руските власти обявиха, че ще изтеглят част от военните си сили, а сателитни изображения потвърдиха това. Но какво се случва с техниката, която продължава напред към границата?" - По-рано днес. ДНЕС, Heли Xpистова! ДНЕС! ДНЕС по обед! А клипчетата са отпреди 2-3-4 дни. Поредната краварска лъжа. Натикани в *** r*з, говедарите пробват с мръсни номерца.
104
4
 
11
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Западното тревопасно население отново ще се хване на медиините лъжи, така както се хвана за 11.9 , оръжията на Саддам дето ги нямаше, Ко вид измамата, 31 пола, г ей браковете, зелената сделка и "безопасната" в@ ксинация....
103
8
 
6
 
! Отговори
До Възраждане СССР преди 2 години
...Ако пожелае Русия е в състояние да превърне цяла Европа в ядрена пустиня за часове...Това ли е голямата гордост ? А пък Европа направи своите граждани по-свободни и по-богати от твоите колхозници !
102
8
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Владимир Путин, единствен се опълчи на световните кукловоди, които си повярваха, че могат да наложат нов световен ред на планетата Земя! Ама не,греда Русия застана на пътя им. Затова е и цялата истерия твзи дни
101
2
 
9
 
! Отговори
Питам само преди 2 години
Пропагандата на война не е ли наказуемо по международни договорености?
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 122Целта на Путин е сухоземна връзка с Крим преди 7 години, украйнците ги спряха при гр. Николаев, сега ще е много по трудно защото руснаците хвърлят повече сили а и се укрепиха здравата в Крим и от там също ще атакуват.
99
4
 
8
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Винаги е имало "изкривяване на действителността" когато медии отразяват някоя война. Това обаче ще първия път, когато за напълно неслучваща се война бъде представена за "случваща се" и ще представлява 100% измама!
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социални медииТик токЮ туб....сериозни източници.Путин верно пита кога ще почне войната Това пропаганда в чиста форма. Продиктувана от ЮЕсЕй
97
1
 
5
 
! Отговори
Аха преди 2 години
До ВъзражданеШегаджия! В Гърция сигурно само на турски говорят, щото не са освободени от Русия.
96
1
 
3
 
! Отговори
Смут и паника преди 2 години
То тукашните американофили от истерия про ср аха сайта - представам си при нацситчетата урки какво е!
95
2
 
6
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
CNN е най продажната и без авторитетна медиа в Америка наричана още медията на демонократичната партия!
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говедарите пробват със стари клипчета да натикат украинците в мазетата. Стар *** трик.
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз подкрепям Русия, защото само тя може да покаже на самодоволните западняци, че не те управляват света!!