Медии: Путин предупреди Запада преди 15 г., сега е готов за война в Украйна

Евентуално руско нападение би било европейска война
21 фев 2022 11:20, Елка Василева
224
Медии: Путин предупреди Запада преди 15 г., сега е готов за война в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че руският му колега Владимир Путин е обещал да се включи в нови усилия за договаряне на прекратяване на огъня и нови преговори за намиране на решение на украинската криза, пише британският в. “Индипендънт”.

Британският премиер Борис Джонсън определи коментарите на Путин като добър знак, съобщи неговата канцелария. В същото време Вашингтон предупреждава за предстоящо и скорошно руско нашествие в Украйна.

Путин и американският му колега Джо Байдън са дали принципното си съгласие да участват в среща на високо равнище за Украйна, пише британският в. “Гардиън”. Според Вашингтон обаче Москва продължава подготовката си за нашествие в съседната страна.

Още по темата
В писмо, изпратено от САЩ до върховната комисарка на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, Вашингтон предупреждава, че руски сили “създават списъци на украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери в случай на нашествие”.

В същото време американската администрация е подготвила пакет от санкции, които да бъдат наложени в случай на нашествие, който предвижда и забрана американски финансови институции да обработват транзакции към руски банки.

Докато Русия струпва силите си на границата с Украйна и се стига до все повече инциденти, Путин обвинява Киев, отбелязва френският в. “Либерасион”. Представянето като жертва напомня други провокации на Кремъл в новата история – започвайки от оплакванията на Сталин за предполагаема финландска провокация, която довежда до нашествието във Финландия на 30 ноември 1939 година.

По данни на НАТО, докато Русия струпва войски на изток от Украйна, практически цялата беларуска армия, подсилена от 30 000 допълнителни руски войници, е струпана на северната граница, което позволява атака от две направления.

Евентуално руско нападение, пренебрегващо предупрежденията на Запада, би било европейска война във всеки смисъл на този термин – и Макрон е прав да прави всичко възможно за избягването й, отбелязва френското издание.

Путин преценява рисковете от инвазия в Украйна, смята френското издание “Телеграм”. Кремъл трябва да оцени опасностите, свързани с офанзива в Украйна – страна с по-голяма територия от Франция и 41-милионно потенциално враждебно население. Тя се ползва с американска подкрепа и е взела мерки да модернизира армията си, която има боен опит от конфликта в Донбас.

В случай на нашествие Русия може да понесе значителни човешки загуби и да се сблъска с тежка съпротива, подкрепяна от САЩ и техни съюзници.

“Путин предупреди Запада преди 15 години. Сега той е готов да води война в Украйна”, гласи заглавие на в. “Вашингтон пост”.

Войната, която изглежда напът да обхване Украйна, вероятно се е оформяла в съзнанието на руския президент от най-малко 15 години насам, когато той произнесе порицаваща НАТО реч на годишната Мюнхенска конференция за сигурността през 2007 г. Тогава той предупреди, че силите на Алианса са достигнали до границите на Русия.

Навремето речта му не направи особено впечатление – на фона на водените от САЩ войни в Ирак и Афганистан Русия изглеждаше прекалено слаба, за да предизвиква притеснения. Това се промени, отбелязва изданието.

На Мюнхенската конференция по сигурността тази година много лидери изглежда приветстваха завръщането към единството на НАТО. Това наистина е постижение – но войната винаги е провал, а тази се подготвяше, поетапно, от години насам. Форумите и предложенията, които можеха да я предотвратят, бяха ясни.

А сега, независимо как ще се развие ситуацията в случай на руско нашествие, Западът няма да разполага с добри варианти в продължение на дълго време. Това, което ще има, ще бъдат последствията от лошите решения, позволили на Русия и Запада да говорят, без да се изслушват и да избягват трудните въпроси в продължение на повече от едно десетилетие, подчертава американското издание.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
8
 
5
 
! Отговори
В съветско-финската преди 2 години
война целта на руснаците е териториална придобивка.В евентуалната руско-украинска война,освен териториална придобивка-присъединяване на ДНР и ЛНР към Русия, руснаците имат и друга,много по-важна цел-създаване на марионетно правителство в Украйна,дружеско към Русия,както и условия никога вече властите в Украйна да не стигат до русофобия и да провеждат такава политика.В протиен случай това не би решило проблемите,а би ги отлагало непрекъснато във времето.Това наистина предполага чистки.
85
5
 
14
 
! Отговори
15 години! преди 2 години
На запада му трябваха 15 години (!) да разберат нещо без скрит смисъл - казан онаправо. Смятайте! Да си назначат още "полово гъвкави" консултанти - може да почнат да разбират!
84
17
 
13
 
! Отговори
ами преди 2 години
С Русия са само диктаторски държави тъй че бягайте далеч от тях
83
8
 
16
 
! Отговори
Denko преди 2 години
Най нагло се изопачава бялото и се нарича черно , в момента украина атакува донбас и обстрелва мирни жители като насила иска да ги присъедини , тези републики се отделиха защото не желаеха да последват курса на киев и да са про западни, друг е въпроса че са високотехнологични индустриални райони, по същата логика Русия също може да има претенции към бивши свои територии като украина например
82
6
 
17
 
! Отговори
Краварска санкция преди 2 години
Това което не унищожава Русия я прави по-силна. Трябва вече да са вдянали краварите!
81
4
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. Здравейте. Русия може и да е по-готова. Просто Западът е по-фалирал. Ако не затегнат лихвите ги чака хиперинфлация. При това искат да контролират огромен фронт от Южнокитайско море до Балтийско море. Неминуемо Украйна ще си бъде покрайнина зависеща от Русия. А ако има военнопрестъпници, да си ги ловят. Нашите управници да си опичат акъла щото Еврото лети надолу. Поне да използват да вдигнете курса на Лева. Че онези толкова пари без покритие са пуснали, че ще ни оберат всичко за жълти евра.
80
17
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Всички партии у нас са за НАТО и ЕС с изключение на възраждане тъй че не знам русофила на какво разчита
79
14
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Русофилите са в изолация ама продължава т да се напъват
78
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 112 "Ние като безправна колония с изчезващ народ имаме шанс да оцелеем" Руснаците правят всичко възможно да ви затрият като държава, започвайки от опитите да подменят произхода на езика ни ...
77
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че Украйна е подкрепяна от целия свят. Путин го покрепят Куба и Мадуро. Хайде да го видим Путинсрещу целия свят. Сталин поне се беше уредил да го подкрепят Запада и САЩ. Путин днес е САМ и той го вижда добре. Да ходи на лекар. Дори Китай изпрати на Мюнхенската конференция мнението на Китай, че всяка държава има право на свободно да решава съдбата си.
76
21
 
9
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Путин му гледах едно интервю наскоро от среща където на практика вика" Или ще има Руска империя, или цялото човечество ще бъде унищожено" - представете си за какъв *** става въпрос...
75
12
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Звучиш правилно, но не е така. Американците превзеха Афганистан. Там не останаха военни цели. Афганистанците се изложиха като хора.
74
19
 
10
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Украинците ще се защитават. Руснаците ще ядат хурката.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е проблем българи какво ядете,проблем е с прекаляването с храната и разхищениетоняма значение дали ще изядеш един дюнер една пица или един бургертука говориме за количеството храна която поемате,след като се наядеш научно доказано е че трябва да минат четири пет часа за да го преработи организма,през това време не трябва да ядеш нищо,може да пиеш само течности,по един бургер на ден може целта е да не е повече от един бугер,да не са по три или по пет.
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен ли е че е готов за война?Изглежда че не е.
71
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 88 преди 2 години
Каква партизанска война те гони тебе пък, човека каза точно и ясно повече никога няма да жертва руски войници. За целта си има ракети, самолети и артилерия. И ако са застрашени руснаци въобще няма да се колебай да ги използва.
70
6
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
До 80 150 000 армия с нападателно оръжие ..с ..а защо не го използват вече 3 или 4 месец ,а пистолета, нападателно или отбранително оръжие )!?
69
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата свършва и руснаците ще се кротнат... до следващата зима. Зимата на руснаците най-много им върви с войните и глупостите. Но тактиката е като в Крим, до 1-2г. ще имаме "мирен и неподправен" референдум и Домбас ще иде в СССР... упс, Русия.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи понеже вчера бяхме подхванали темата за затлъстяването,незнам кога е международният ден на затлъстяването,да кажеме няколко думи,вия да сте чували българи за здравословно хранете,и следене на калории,протеини,въглехидрати и.т.н,пълният човек това е болен човек,вече тои е нанесъл удара върху организма,затлъстяването уврежда всичките органи и системи в човешкото тяло,сърце,черен дроб,бъбреци,мозък,тромби,кръвоностни съдове запушени.
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не е започнал военни действия тогава...защото нямаше още хипер оръжия..Работи усилено и сега поставя условия.И тогава Русия не е нападана и сега е същото...На такива вяра да нямаш..