Медии: Путин предупреди Запада преди 15 г., сега е готов за война в Украйна

Евентуално руско нападение би било европейска война
21 фев 2022 11:20, Елка Василева
224
Медии: Путин предупреди Запада преди 15 г., сега е готов за война в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че руският му колега Владимир Путин е обещал да се включи в нови усилия за договаряне на прекратяване на огъня и нови преговори за намиране на решение на украинската криза, пише британският в. “Индипендънт”.

Британският премиер Борис Джонсън определи коментарите на Путин като добър знак, съобщи неговата канцелария. В същото време Вашингтон предупреждава за предстоящо и скорошно руско нашествие в Украйна.

Путин и американският му колега Джо Байдън са дали принципното си съгласие да участват в среща на високо равнище за Украйна, пише британският в. “Гардиън”. Според Вашингтон обаче Москва продължава подготовката си за нашествие в съседната страна.

Още по темата
В писмо, изпратено от САЩ до върховната комисарка на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, Вашингтон предупреждава, че руски сили “създават списъци на украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери в случай на нашествие”.

В същото време американската администрация е подготвила пакет от санкции, които да бъдат наложени в случай на нашествие, който предвижда и забрана американски финансови институции да обработват транзакции към руски банки.

Докато Русия струпва силите си на границата с Украйна и се стига до все повече инциденти, Путин обвинява Киев, отбелязва френският в. “Либерасион”. Представянето като жертва напомня други провокации на Кремъл в новата история – започвайки от оплакванията на Сталин за предполагаема финландска провокация, която довежда до нашествието във Финландия на 30 ноември 1939 година.

По данни на НАТО, докато Русия струпва войски на изток от Украйна, практически цялата беларуска армия, подсилена от 30 000 допълнителни руски войници, е струпана на северната граница, което позволява атака от две направления.

Евентуално руско нападение, пренебрегващо предупрежденията на Запада, би било европейска война във всеки смисъл на този термин – и Макрон е прав да прави всичко възможно за избягването й, отбелязва френското издание.

Путин преценява рисковете от инвазия в Украйна, смята френското издание “Телеграм”. Кремъл трябва да оцени опасностите, свързани с офанзива в Украйна – страна с по-голяма територия от Франция и 41-милионно потенциално враждебно население. Тя се ползва с американска подкрепа и е взела мерки да модернизира армията си, която има боен опит от конфликта в Донбас.

В случай на нашествие Русия може да понесе значителни човешки загуби и да се сблъска с тежка съпротива, подкрепяна от САЩ и техни съюзници.

“Путин предупреди Запада преди 15 години. Сега той е готов да води война в Украйна”, гласи заглавие на в. “Вашингтон пост”.

Войната, която изглежда напът да обхване Украйна, вероятно се е оформяла в съзнанието на руския президент от най-малко 15 години насам, когато той произнесе порицаваща НАТО реч на годишната Мюнхенска конференция за сигурността през 2007 г. Тогава той предупреди, че силите на Алианса са достигнали до границите на Русия.

Навремето речта му не направи особено впечатление – на фона на водените от САЩ войни в Ирак и Афганистан Русия изглеждаше прекалено слаба, за да предизвиква притеснения. Това се промени, отбелязва изданието.

На Мюнхенската конференция по сигурността тази година много лидери изглежда приветстваха завръщането към единството на НАТО. Това наистина е постижение – но войната винаги е провал, а тази се подготвяше, поетапно, от години насам. Форумите и предложенията, които можеха да я предотвратят, бяха ясни.

А сега, независимо как ще се развие ситуацията в случай на руско нашествие, Западът няма да разполага с добри варианти в продължение на дълго време. Това, което ще има, ще бъдат последствията от лошите решения, позволили на Русия и Запада да говорят, без да се изслушват и да избягват трудните въпроси в продължение на повече от едно десетилетие, подчертава американското издание.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Любен. Пандев- Колко ти платиха да агитираш срещу Русия?И въпросите не само,че си ги задаваме,но си и отговаряме.Лукойл работи само с каспийски суров петрол.Газта и тя идва от Русия.Горивото за АЕЦ-а и то е от Русия.Когато горивата поскъпнат,поскъпва и живота.
105
5
 
15
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
"Ние сме във война", коментира Джими Картър. САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи". "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите. И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !
104
2
 
7
 
! Отговори
въпроса не е Украйна преди 2 години
Или иначе...... какво запада обеща и не спази!!!!Путин обвинява Запада в измама..... и иска само едно: НАТО да даде гаранции(както е обещал), че няма да се развива повече на изток!!!!Каквото и развитие да придобият отношенията на НАТО с Русия, вече нищо няма да бъде като преди.....В случая Украйна е само една дъвка или МЮРЕ за бай изкукуригал...
103
3
 
5
 
! Отговори
По-долу русофил пише преди 2 години
за съветско финската война,че руснаците не искали територии.Ти прочети историята и виж резултатите от войната,преди да обвиняваш други.
102
6
 
7
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Какво ще стане ,ако край източния и западния бряг на САЩ случайно изплуват по 5-6 руски ядрени подводници.
101
3
 
7
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
В Украйна дори не се крият, че снабдяват с оръжие обучават ги и поддържат без да са членове на НАТО дори кандидат членове не са!Ей така, от доброто им орелско сърчице.Каквито са едните да знаете,че такива са и другите,аз не вземам страна. Но Русия са си у дома това е съществената разлика кой крив и кой прав. Докато САЩ са на хиляди километри,отвъд Атлантика се държат като у дома си!Те на какъв принципи са дошли чак до тук от добри сърца?!Добросърдечие американско към Украйна ги е налегнало!
100
4
 
4
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Тука някои говорят за Крим.Защо не говорят за Косово.Защо не говорят за северен Кипър.В северозападна Сирия американците точат сирийския нефт;Когато приключат с грабежа,и там ще се появи Кюрдска държава.Значи ,когато ни е изгодно можем да създаваме нови държави.Защо САЩ не създадат нова държава в средата на Сахара.Защото там има само пясък,а не петрол.
99
5
 
8
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
Русия като стане достатъчно силна ,сами ще обърнат плочата. На САЩ някой да им е търсил отговорност за 220 войни? За измислени причини за нападения върху цели държави за жертви оставени след американските войски?!Дума на обелват. САЩ са вносители на демокрация и свобода ,всички го повтарят като мантра,не виждат че думи и дела се различават. Вие какво си мислите,че терористите сами си произвеждат оръжията?САЩ ги снабдява и обучава/Сирия/ няма толкова числа в математиката ,колкото е дълга на САЩ!
98
12
 
8
 
! Отговори
Luben Стойков преди 2 години
Проблемът за България и за джоба на всеки българин е русофилската глутница окупирала властта. Безобразното крадене на бюджета по всички линии, плюс безочливото слугуване на Русия, продаването на националните интереси срещу жълти копейки, престъпното снишаване пред Путин, отмятането от Европа и демократичния свят, отказът от национална политика в полза на Мужикия...са все действия на руски агенти по върховете на българската държава. Те са причината и за мизерията ни и за презрението към нас.
97
5
 
7
 
! Отговори
ехоо преди 2 години
Даже тук имахте статия - "Миротворец" - черният списък с хора на Украйна, в който фигурира и Роджър Уотърс.Сред последните вписвания в списъка има над 187 000 имена.Сащисаните пратили ли са писмо до ООН за този списък на украинците?
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спряхте да дъвчете и разпъвате короната, заради вас МЕДИИ беше целия този гърч, а сега и напрежение за войни създавате. Без вас живота щеше да е толкова щастлив и спокоен.
95
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В съветско-финската: Ако беше учил малко история, щеше да знаеш, че в съветско-финската война целта е отдалечаване на границата от Ленинград, а не териториална придобивка. Нещо повече, на преговорите преди войната, СССР предлага да размени тези територии срещу 2 пъти по-големи територии в Карелия. Но Финландия не се съгласява защото не иска да се раздели с линията Манерхайм, построена на карелския провлак.
94
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амрика ке падне! От високо!
93
8
 
16
 
! Отговори
Преди 15 години им преди 2 години
Преди 15 години им казал - чак сега го разбрали! НАТОВски реотани!
92
3
 
22
 
! Отговори
Гост преди 2 години
В бедна България е война всеки ден за оцеляване. За храна, топло, лекарства, горива..
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо: Факт, на страните с ниско БВП снарядите им летят накриво, а автоматите засичат постоянно.
90
2
 
1
 
! Отговори
Що толкова лошо? преди 2 години
До за диктатаора - Що бе Джо не е толкова лош? Тия зад него мътят водата.
89
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немското списание Шпигел откри писмен документ, в който е дадено обещание на Русия НАТО да не се разширява към Източна Европа. Документът е от 1991 година и е от среща между Русия, Германия, САЩ и Франция. Столтемберг лъже най-нагло, че нищо не е обещавано! Лицемерието и подлостта на запада лъснаха отново.
88
11
 
5
 
! Отговори
за диктатаора - преди 2 години
фашист, кучешка смърт като на Чаушеску и ли международен съд за геноцид !
87
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Войната, която изглежда напът да обхване Украйна, вероятно се е оформяла в съзнанието" на НАТОвските военолюбци още от развала на СССР. Сега се опитват да я материализират. (Не ме разбирайте погрешно сценария за развоя на събитията съм го чел около 2000 - та преди инвазията във Ирак на сай който не съществува вече iraqwar.ru с точнос до 2 години - як Хорър!!!)