В Донбас Владимир Путин играе по добре позната схема

Той продължава да е обсебен от историята
22 фев 2022 22:30, Нели Христова
94
В Донбас Владимир Путин играе по добре позната схема
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призна в понеделник сепаратистките републики в района на Донбас в Източна Украйна, нареди руските войски там за "миротворчески" дълг и доведе Русия до пропастта на всеобхватна война. Време ли е за паника?

Нека първо разгледаме събитията от деня: Путин изгради работния си ден около умен политически театър, свикайки публично телевизионно заседание на своя съвет за сигурност в Кремъл. Седейки на почти комично разстояние от своите висши съветници по сигурността в крещяща зала с колонади, Путин изслуша аргументите в полза на признаването на републиките Донецк и Луганск.

Лейтенантите на Путин бяха нетърпеливи да покажат усърдието си. Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия, каза, че подкрепя признаването на независимостта на отцепилите се републики, но добави, че подкрепя включването им в Руската федерация.

"Не обсъждаме това днес", каза Путин през смях.

Държавната телевизия внезапно сложи край на спектакъла, без Путин да се намеси по въпроса за признаването.
Тогава Кремъл наклони ръката на Путин: той ще обяви решението си да признае двете сепаратистки държави в Източна Украйна.

Драмата се възобнови малко по-късно, когато Путин отново се появи по телевизията с телевизионен обръщение.
Но в това телевизионно обръщение той зарови оловото. Вместо да стигне до същността на въпроса, Путин започна това важно изявление с тромава, почти едночасова реч, която проследява дъгата на съветската история на 20-ти век, започвайки с Октомврийската революция от 1917 г. и продължавайки до появата на суверен и независима Украйна от пепелта на СССР.

Страстта на Путин към историята не е тайна: миналото лято Кремъл запали бавно горящ бушон под Украйна, когато публикува есе от над 5000 думи, което по същество постави под съмнение легитимността на украинската държавност.

Но манията по историята на лидера на Кремъл сега го доведе до нова и по-засилена фаза на открит конфликт със Запада - и тази конфронтация заплашва да избухне в нова катаклизмична война.

Професионалните историци ще имат работа за дълго време в деконструкцията и развенчаването на някои от историческите обобщения на Путин. А не вървят така: Владимир Ленин и болшевиките създадоха Украинската съветска социалистическа република; Йосиф Сталин го разшири след Втората световна война, като анексира територия, която преди това принадлежеше на Полша, Румъния и Унгария; а след това Никита Хрушчов (който ръководеше Съветския съюз по време на разгара на Студената война) по неизвестна причина отне Кримския полуостров от Русия и го подари на Украйна. Et voila! Съвременната Украйна е просто измислица.

Достатъчно лесно е да не се съгласиш и хиляди украинци са се борили и са загинали за страна, която Путин отхвърля като някаква административна и териториална измислица на съветските администратори. Какво общо има това с Донбас? Тенденциозната историческа лекция на Путин в понеделник изглежда почти не засяга настоящата криза. Но призраците на историята, изглежда, все още преследват руския президент.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. създаде шепа "замразени конфликти" като Приднестровието, сепаратистка държава в Молдова, и отцепилите се държави Южна Осетия и Абхазия на територията на Грузия. В тези конфликти Русия се включи като "миротворческа сила" - поне на хартия. На практика Русия трябва в различна степен да подкрепя клиентски държави, които подкопават суверенитета и териториалната цялост на нации като Молдова и Грузия.

Същата книга с правила се използва в Донбас. Досега, преди да признае сепаратистите, Русия поддържаше измислицата, че сепаратистите в Донецката и Луганската народни републики са просто местни жители, които са вдигнали оръжие, за да се защитят от киевското правителство, въпреки огромните доказателства, че бунтовниците са били обучени, оборудвани и водени от Русия.

Сега тази измислица отпада. Русия по същество открито заема страна в това, което Путин преди това - и внимателно - наричаше "вътреукраински конфликт". Русия открито взе страна и какво означава това за европейската сигурност, може да се гадае.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин изнесе невероятна реч. В нея той директно отрече съществуването на държавата Украйна. И това се базира на факта, че от 25.12. 1991 г. Украйна на е регистрирала границите си като суверенна държава в ООН. Тя просто няма официални граници. От това следва ,че тя трябва да финализира демаркацията на границите си със съседните държави т.е . да подпише споразумения с всяка от тях, включително и с Русия. Де юре и на практика днешна Украйна е руска територия. Санкциите са нелигимни!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обяснията са по схемата на Ленин за бързо провеждане на световната комунистическа революция от феодално аристократично управляемо зависимо общество в комунистическо еднопартийно автократично/няколко партийно авторитарно произлезли от единствената с близки на нея определени партии, като управляваща аристокрация за изпълнение по тезисите поставени пред нея от вождовете с избягване,прескачане на зараждане по причини на общество с нови свободни отношения и за бързо връщане от вождове на феодален ред
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна (името) произлиза от Окраина - крайна зона, в случая: крайна за Русия. Украйна играе роля на буфер, възглавница за Русия при набези и атаки от Запад. Точно такава роля имаше тя във II свет.война, поради което немците не успяха да влезнат в Москва. И за в бъдеще тя ще играе именно таква роля и никаква друга! Ето защо тя е необходима за Русия и руснаците, нито при путин, нито след Путин няма да я (из)пуснат по никакъв начин
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
надявам се след него да се появи човек, който ще успее да сдобри русия със съседните държави, без да трябва да кляка на сащ....... как ще се сдобрят без да кляка на сащ, след като цяла европа кляка на САЩ? Нали Лавров официално заяви, че ще преговарят само със САЩ, защото Европа, НАТО и ОССЕ правят каквото кажат САЩ и са безгласни букви.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък очаквам бесарабия и одеска област да станат част от България - и за какво им е на Одеска област да стават част от България? Че сме много хубави тука, а?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде по-полека с тези 2/3 в русия! аз пък очаквам бесарабия и одеска област да станат част от България.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин е на преклонна възраст и няма да изкара повече от 10 години (в най-вълшебния случай) във властта. сега, повечето ще започнете да слагате първосигнално минуси, разтреперани от гняв, без да използвате и малкото си мозъчни гънки, които вероятно може и да имате. надявам се след него да се появи човек, който ще успее да сдобри русия със съседните държави, без да трябва да кляка на сащ. тогава руснаците ще заживеят по-добре. а путин трябва да свърши мръсната работа след елцин, наистина.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ще бъде разделена на две - 1/3 от територията отива при полските им католически братя, а 2/3 славяни се връщат в Русия. Да става по-бързо, че да не умират хора!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
възможно най-лошият гугъл транслейт без никаква редакция. девойче, поне да си беше скрила името :(
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявяването на икономически санкции е нелоялна конкуренция и, дефакто, обявяване на война. Има достатъчно примери в света - Куба, Венецуела, Северна Корея са в състояние на война, заради невъзможността да търгуват с външния свят без ограничения. Там хората умират от друг вид куршуми. Кой е агресорът?
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що от русия не бягат ли Всяка година 350000 подават за зелена карта за САЩ
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна си значи крайна.. последна дупка на кавала, това не е име с историческо значение, а просто израз който визира крайния предел на Русия. Киев е исторически родината и първата столица на Русия, преди да я изместят стратегически в Москва, изключително мъдро решение както показва историята. Преди Украйна са му викали Маларусия - малка Русия. Етническите "украинци" са си живи руснаци, другото е полски фашаги. Цяло чудо е при такава история да имаш "украински национализъм"... бетер Македония
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам развитие на "добре познатата схема" в посока спиране на газа по Северен поток 1....... Ето тогава ще се види коя държава е просперираща и коя не
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аБЕ ТУК ПИЩАТ НЕКАКВИ БОЛНИ РУСОФИЛСКИ МОЗЪЦИ ДЕТО САМИ СИ СЕ НаДЪХВАТ И СИ ВЯРВАТ
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ами...важното е, че ние сме просперирали, и то така, че 3 млн българи са напуснали страната и няма да се върнат.
56
9
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 години
Няма просперирала държава с русия само диктатори КАКВО МИ Я ХВАЛИТЕ
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под претекст да помогнат на ФБР и ЛНР "да възстановят въздушният си суверенитет", руснаците сега могат да обявят че операция по охрана на въздушното пространство над двете области. Психологическия ефект за украинските войски руската авиация да лети над главите им ще бъде ужасен, в допълнение на факта че не могат да разчитат на въздушна поддръжка.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаема *** Христова, недей да преписваш тенденциозните анализи на СNN, а изгледай изказването на Путин и сама ще разбереш, че това, което си публикувалапо-горе, има малко общо с истината. В допълнение може и да се образоваш малко повече.
53
0
 
4
 
! Отговори
Украинска рапсодия преди 2 години
Имаше през соца такъв филм на МОСФИЛМ!
52
0
 
6
 
! Отговори
от трън та на глог преди 2 години
От КОВИД-19 та на Украйна!