В Донбас Владимир Путин играе по добре позната схема

Той продължава да е обсебен от историята
22 фев 2022 22:30, Нели Христова
94
В Донбас Владимир Путин играе по добре позната схема
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призна в понеделник сепаратистките републики в района на Донбас в Източна Украйна, нареди руските войски там за "миротворчески" дълг и доведе Русия до пропастта на всеобхватна война. Време ли е за паника?

Нека първо разгледаме събитията от деня: Путин изгради работния си ден около умен политически театър, свикайки публично телевизионно заседание на своя съвет за сигурност в Кремъл. Седейки на почти комично разстояние от своите висши съветници по сигурността в крещяща зала с колонади, Путин изслуша аргументите в полза на признаването на републиките Донецк и Луганск.

Лейтенантите на Путин бяха нетърпеливи да покажат усърдието си. Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия, каза, че подкрепя признаването на независимостта на отцепилите се републики, но добави, че подкрепя включването им в Руската федерация.

"Не обсъждаме това днес", каза Путин през смях.

Държавната телевизия внезапно сложи край на спектакъла, без Путин да се намеси по въпроса за признаването.
Тогава Кремъл наклони ръката на Путин: той ще обяви решението си да признае двете сепаратистки държави в Източна Украйна.

Драмата се възобнови малко по-късно, когато Путин отново се появи по телевизията с телевизионен обръщение.
Но в това телевизионно обръщение той зарови оловото. Вместо да стигне до същността на въпроса, Путин започна това важно изявление с тромава, почти едночасова реч, която проследява дъгата на съветската история на 20-ти век, започвайки с Октомврийската революция от 1917 г. и продължавайки до появата на суверен и независима Украйна от пепелта на СССР.

Страстта на Путин към историята не е тайна: миналото лято Кремъл запали бавно горящ бушон под Украйна, когато публикува есе от над 5000 думи, което по същество постави под съмнение легитимността на украинската държавност.

Но манията по историята на лидера на Кремъл сега го доведе до нова и по-засилена фаза на открит конфликт със Запада - и тази конфронтация заплашва да избухне в нова катаклизмична война.

Професионалните историци ще имат работа за дълго време в деконструкцията и развенчаването на някои от историческите обобщения на Путин. А не вървят така: Владимир Ленин и болшевиките създадоха Украинската съветска социалистическа република; Йосиф Сталин го разшири след Втората световна война, като анексира територия, която преди това принадлежеше на Полша, Румъния и Унгария; а след това Никита Хрушчов (който ръководеше Съветския съюз по време на разгара на Студената война) по неизвестна причина отне Кримския полуостров от Русия и го подари на Украйна. Et voila! Съвременната Украйна е просто измислица.

Достатъчно лесно е да не се съгласиш и хиляди украинци са се борили и са загинали за страна, която Путин отхвърля като някаква административна и териториална измислица на съветските администратори. Какво общо има това с Донбас? Тенденциозната историческа лекция на Путин в понеделник изглежда почти не засяга настоящата криза. Но призраците на историята, изглежда, все още преследват руския президент.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. създаде шепа "замразени конфликти" като Приднестровието, сепаратистка държава в Молдова, и отцепилите се държави Южна Осетия и Абхазия на територията на Грузия. В тези конфликти Русия се включи като "миротворческа сила" - поне на хартия. На практика Русия трябва в различна степен да подкрепя клиентски държави, които подкопават суверенитета и териториалната цялост на нации като Молдова и Грузия.

Същата книга с правила се използва в Донбас. Досега, преди да признае сепаратистите, Русия поддържаше измислицата, че сепаратистите в Донецката и Луганската народни републики са просто местни жители, които са вдигнали оръжие, за да се защитят от киевското правителство, въпреки огромните доказателства, че бунтовниците са били обучени, оборудвани и водени от Русия.

Сега тази измислица отпада. Русия по същество открито заема страна в това, което Путин преди това - и внимателно - наричаше "вътреукраински конфликт". Русия открито взе страна и какво означава това за европейската сигурност, може да се гадае.

Анализ от Нейтън Ходж, CNN

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
<<В Донбас Владимир Путин играе по добре позната схема>> - с което изненада всички световни лидери, които в момента са в ступор и се чудят какви санкции да измислят, че да спрат Русия. При положение, че и на кварталните политикани е пределно ясно, че Русия със санкции не може да бъде спряна. Въобще.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой задава ли си въпрос, защо точно сега става това? Защо не стана миналата година или лятото на тази година? Какво става по света?
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, Путин обсебен от историята... НАТО иска да разположи ядрени ракети в Окрайна, до сами границата с Русия. И не се отказва, въпреки е вижда че Окрайна ще е занулена. Путин му пука историята до толкова, до колкото в последните 200 години все някоя западна сила решава да нападне Русия, за да й ползва ресурсите. Днес не е по-различно.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обсебен. Колко да е обсебен като забравя как свършиха Хитлер и Кадафи? В краен случай Хага го чак отдавна.
27
2
 
3
 
! Отговори
До Цъ преди 2 години
Най-добре избягвай да си даваш мнението с такива сравнения.
26
9
 
9
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
В ДНР И ЛНР има хора, които желаят да се присъединят към Русия и такива, които Не желаят това. И кво праим тогава? Разделяме Днр и Лнр на източна и западна ли??!? И кво праим като и в БГ има такива хора, а също и такива, които искат присъединяване или щъм Турция, или към Русия, или към Сърбия, или към Македония!!! Това е пълно БЕЗУМИЕ!!!
25
4
 
34
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Някой може ли да ми обясни каква е разликата между Косово и Донецк и Луганск? Защо косовци да имат право да се отделят от Сърбия, а Донецк и Луганск - не?
24
4
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 28 ....Аз не твърдя,че западът е финансирал унищожаването на Русия,чрез еврейската социалистическа революция.Това е исторически факт.Прочети "Тайните протоколи" и "Световната конспирация" примерно,там всичко е описано подробно.....Германия е анатемосана,откак на нейна земя има американски бази,затова ще мине и без моите слова.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е бош лаф
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУкрайна е Русия до 1300 г. когато е изклана от монголите. После става 500 г. Полша а след това части от Австриям Германия и Русия до 1919 г. когато е освободена от Ленин, но само източна Украйна. Западна е пак полска до 1949 г. когато Сталин изгонва поляците.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц 19. Нали твърдяхте, че Германия е дала пари на този, за когото пишеш, за да направи революция в Русия? Защо не анатемосваш и Германия, забрави ли?
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете се, украински тъъпаци! Не се подавайте на задокеанските колонизатори! Никакво щастие няма да ви дадат! След като им станите неизгодни, ще ви изхвърлят като мръсни котета!
19
4
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
Гледам на картата че Украйна е окупирала половината от вече независимите Донецк и Луганск! Въпроса е - как ще им ги върне тези окупирани части???
18
4
 
6
 
! Отговори
полско робство преди 2 години
Западна Украйна е анексирана от Полша в 1919 г. когато Полша и Англия нападат СССР. Украйна е поробена от Полша близо 500 г. до 1800 г. а после Полша и Украйна за поделени между Германия Австрия и Полша до 1919 г.
17
2
 
13
 
! Отговори
pasito преди 2 години
Има топки играе си, който няма си играе на приказки...
16
2
 
7
 
! Отговори
Прецакан Ваксиниран преди 2 години
Може ли троен бустер? Имам чувството, че не пазя баба и дядо много добре.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комично бил седял в крещяща зала с колонади. Ами такава има човекът. Впрочем тази крещяща зала е доста по стара от Съединените Американски Щати. Изобщо от цялата тази писанина лъха с нищо неприкрита досада. Тежко е когато не си свикнал да губиш.
14
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Украйна е основана от основателя на тоталната електрификация,и дехристиянизация,онзи,чиято дяволска мумия все още замърсява Червения площад.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"конфронтация заплашва да избухне в нова катаклизмична война." - Нейтъне, никаква война няма да има, нито клизматична, нито пургативна. Западът може сам да си направи джендърска клизма преди акта, но не може да се противопостави военно на Русия, макар и да харчи 20 пъти повече и да разполага с 10 пъти повече армия и военна техника, защото военната техника на Русия превъзхожда западната. Ако можеха, досега 100 пъти западняците да бяха опаткали и Путин, и Русия.
12
6
 
7
 
! Отговори
Пръднал по залез преди 2 години
Човек колкото по дpЪт става, толкова повече се вдетинява. А Путин и Байдън са дpЪти на Библия. Въвличат света във война, време е да ги сменят с некои по-млади.