Кога ще свърши военната операция в Украйна? Путин ще реши

Целта била да се наложи неутрален статут на Украйна
24 фев 2022 15:30, Елка Василева
334
Кога ще свърши военната операция в Украйна? Путин ще реши
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл заяви, че военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните „резултати“ и нейната „целесъобразност“, предаде Франс прес.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза също пред журналисти, че Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната.

Още по темата
„Продължителността (на операцията) ще се определя от нейните резултати и нейната целесъобразност. Тя ще бъде определена от главнокомандващия“ въоръжените сили, президента Владимир Путин, каза Песков.

Той добави, че руснаците подкрепят военните действия на страната си.

Говорителят увери, че Москва не се опитва да извърши "окупация" на Украйна и че бъдещето остава "въпрос на избор на украинския народ".

„В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена и прочистена от нацистите“, каза говорителят на Кремъл.

Москва обвинява прозападните власти в Киев, че са организирали "геноцид" над рускоезичното население в източните части с помощта на военни части, близки до крайнодесните движения в страната.

Говорителят на Кремъл обаче не отговори на въпроса дали Москва смята украинския президент Владимир Зеленски за „нацист“.

Според него решението за нападение на Украйна е "продиктувано от загриженост за бъдещето" на Русия, която седмици наред настоява пред Запада да обещае, че Киев никога няма да се присъедини към НАТО.

Говорителят спомена като цел на операцията „неутрализацията на военния потенциал“ на Украйна, която „наскоро беше силно укрепен, включително благодарение на дейността на чужди държави“.

Песков увери също, че Москва е готова да обсъди своите искания с украинските лидери, ако те са "готови да говорят за това".

Все пак според него Кремъл е "очаквал", че на руските пазари ще имат "емоционална реакция" на офанзивата срещу Украйна. „За да бъде този емоционален период възможно най-кратък, бяха взети всички необходими мерки“, каза той, макар че Московската фондова борса и рублата се сринаха в днес.

Говорителят също така смята, че "страна като Русия" не може да се окаже изолирана на международната сцена, въпреки западните заплахи.
"Разбира се, че може да имаме проблеми с редица държави. Но ние сме имали проблеми с тези държави преди", каза той.

Песков не уточни до какви граници е поставена задача да стигнат руските войски, подкрепящи двата отцепили се региона в Източна Украйна, предаде ТАСС. "Не мога да ви давам такава информация, поради военни, технологични и други съображения, свързани с тази операция. Все пак в този случай пръв и единствен първоизточник трябва да бъдат нашите военни, нашето министерство на отбраната", отбеляза говорителят на Кремъл.

Попитан дали операцията ще се ограничи до границите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Песков каза: "На въпросите ви трябва да отговорят военните". Той пренасочи към военните също въпроса за това участва ли по някакъв начин в тази операция Беларус. "Същността на операцията не ни позволява да коментираме това", отбеляза говорителят.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
5
 
! Отговори
Просто Българин преди 2 години
Колега американофилската тиня залива с тъпoтиятa си от край време. Познават се по това, че са професори по всичко и ако им кажеш "Русия" им се разтропва дъската. Голям смях пада с тях.
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм и предполагал че толкова американофили има в тая страна. Нима не ви предопредиха, че Байдън е = война? Нима не виждате, че амер. бази са средоточени все по близо до Русия? Нима България е имала някога собстевена позиция по някои международен въпрос? Колко зле трябва да е човек за да не може да разбере, че за да е силна Европа трябва да сме независими от Щатите! За ЕС! Против нато! Ако бяхме нормална държава, щяхме да осъдим войната в Украйна както осъдихме бомбардировките над Югославия!
213
11
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Целта е тази руска земя да бъде прочистена от западната тиня,която от 17 век разнася зловонието си.Амин.
212
7
 
6
 
! Отговори
ДО 182 преди 2 години
Не си точно прав, колега.Който протестира в Русия срещу войната е арестуван и затварян.Предполагам и тормозен след това от руските служби.
211
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък поглеждам коментарите под новините за Украйна. Знаех, че българите сме зле, ама чак толкова, не съм предполагал, че сме зле. Не мога да повярвам колко проруски настроени аоима. Мисля, че няма друга страна в света, като изключим. Русия и няколко нейни сатесита, която да има толкова голям % от населението, които да са тотално неадекватни и за слепени. Няма никакъв шанс за НАС!?!?
210
9
 
21
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 262 - Да и на мен ми е мъчно, че стана така, но монетата има две страни. Защо допуснаха хунтата да свали правителството? Тези които гориха живи хора в Одеса и рязаха ръце в Киев сега ги е страх от възмездие. Обикновените хора няма от какво да се страхуват само гадовете. И в БГ има истерия в определени среди, но защо? Аз не се чувствам застрашен, не ми трябват два F-35 да ме пазят... От кого да ме пазят от тези които са ни освободили ли? Опитват се целенасочено да ни отдалечат от Русия!
209
5
 
10
 
! Отговори
Катана преди 2 години
Мисля че от тук на сетне украйнците ще решат кога ще свърши войната.
208
6
 
18
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 263 - А аз обичам България и не мразя Путин защото нищо лошо не ми е направил. Не Путин ни докара до това положение в което сме - докарахме се сами. Ако трябва задължително да мразим някого то по-добре да са тези, които са отговорни за упадъка на нашата държава.
207
3
 
18
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Както и да го представят нещата са изключително прости - една държава подмени законното правителство в Украйна със комик и бияч, а друга пряко засегната от настъпателната политика на първата поправя тази житейска несправедливост. Като цяло цената и в двата случая я плащат Украинците, но не точно комика и бияча. Всеки сам да си направи заключение би ли отишъл да се бие заради тиква, харвард, комик или склерозирал старец.
206
25
 
11
 
! Отговори
Едва ли преди 2 години
ще спи спокойно след като знае, че са загинали млади момчета както украинци така и руснаци. Не съм гадател, но това е началото на края за другаря Путин. Сега целия свят ще го ненавижда. В кой век живеем.
205
6
 
15
 
! Отговори
Есхач преди 2 години
До 48 ч 90 % всичко ще е решено. В понеделник на килимчето в Кремъл ще е Париж Берлин и Вашингтон
204
1
 
22
 
! Отговори
Шон Конър - ИРА преди 2 години
От тази война ще спечели Китай, тъй като Европа като цяло потъва икономически. Ще се тласне като трамплин.
203
11
 
13
 
! Отговори
Време е .... преди 2 години
Сега е момента да възползваме от нажежената обстановка и да нападнем Северна Македония.Какво ще кажете?
202
19
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
ОБИЧАМ РУСИЯ МРАЗЯ ПУТИН БОЛШЕВИКА
201
7
 
17
 
! Отговори
казах,че само преди 2 години
Из.родите избиват православните си братя
200
5
 
11
 
! Отговори
смърф преди 2 години
Трябва да си *** ако си православен християнин и избиваш православни.
199
14
 
8
 
! Отговори
до 259 преди 2 години
То под руска власт не е робство,а рай.Така ли мислиш миризлив ботуш?
198
23
 
16
 
! Отговори
Наднещата преди 2 години
Този отвратителен гном-*** ли е, лилипутин ли незабавно трябва да бъде убит като кърлеж! Тогава всичко лошо ще свърши!
197
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят на Русия е: Москва- Киев-Берлин-ЛондонПо вода:Симферопол-Вашингтон и край на робството.
196
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В днешно време много повече си продават вярата, отколкото по турско. То, католици, то протестанти, то не знам кви сектанти....и естествено ние православните ставаме малцинство и сме сатанизирани. Ще ви отправя една....а вие служете на дявала и се реализирайте. Слава Путину, слава Росии! Нашите защитници и спасители. Няма кой друг. Другите мразят православието.