Ако войната продължи, туристическият сезон ще е близо до нулата

Стефан Бозаджиев: Колегите са сериозно обезпокоени
1 мар 2022 18:49, Анисия Иванова
221

Ще има ли руски туристи по Черноморието ни, след като Русия призова туроператорите си да изберат различни от България дестинации?

"Колегите, които работят с руския пазар, са сериозно обезпокоени. Не отписваме тотално сезона. Подготвяме са за най-лошите варианти. Ако войната продължи по-дълго, определено сезонът за някои части от бранша ще бъде близо до нулата", коментира Стефан Бозаджиев от Съюза на екскурзоводите в предаването "Директно".

Той призна, че вече има сериозно притеснение в бранша.

Данните показват, че миналата година около половин милион руснаци са избрали да почиват в България.

Въпросът е дали имаме силни компенсаторни пазари. Винаги сме били силни в Германия, Обединеното кралство... Разчитаме и на тези пазари", отбеляза Бозаджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му браншът е понесъл сериозни негативи заради Ковид кризата, но е вървял към възстановяване преди началото на войната.

"Молим се конфликтът да приключи възможно най-скоро", сподели Бозаджиев.

В контекста на недостига на работна ръка, според него е напълно възможно бежанци от войната в Украйна да се влеят в туристическия ни сектор. Не виждам защо да не протегнем ръка към нашите сънародници в Украйна, които са в беда в момента, подчерта той.

Ако нямат българско гражданство, ще имат нуждата от работни визи, които са за 3 месеца, поясни Бозаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точат лиги за български туристи и безплатни украински служители. Ама няма да я бъде тая.
112
0
 
2
 
! Отговори
Аз пък да Ви кажа преди 2 години
Там загиват хора - Вие се кахърите за туристическия бизнес. Не Ви ли раждат мозъчетата,че ако този бизнес беше на необходимото ниво,нямаше да разчита на путиновите туристи и да се притеснява,че нямало да дойдат.Ами както самите те се изразяват : Йесли не хочеш здйес-пошол на ***.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За украинци - безплатно, за българите - по 2! Как няма да се срине
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не се радват на евтина украинска работна ръка и добра разпродажба на имоти от руснаци?
109
0
 
4
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
Искам да спре войната но пет пари не давам за сезона на хотелиерите. Напълниха плажовете с хотели. Цяла Украйна можем да поберем на българското черноморие.Някой потърси ли сметка с какви пари се построиха тези хотели? Как най-бедния народ строи петзвездни хотели .Плащат ли се данъци и от къде са парите на хотелиерите?
108
2
 
2
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
До АТАКИСТЕстествено, ме ракетите й няма да свършат. Но ще свършат парите, храната, технологиите. Ще се върнат отново да ядат само картофи. Освен ако не се вдигнат и пометат джуджето
107
0
 
5
 
! Отговори
край на туризма преди 2 години
стойте си у дома. Има война!
106
1
 
3
 
! Отговори
провали навсякъде преди 2 години
от туризъм към емиграция и бежанци. Разорени сте!
105
1
 
4
 
! Отговори
Batman преди 2 години
Хората гледат как да се спасят, те за торестическото си мислят как да искарат за някой пачки в джоба.. дано фалира всички хотели които след няколко дни българското правителство ще наложи собственици на хотели да приемат от Украйна с цел за помощ от хазната Европа... еиииййй хитри лисици имаме в правителството...
104
2
 
14
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Какъв туризъм бе? Едно време чехкини, полякини, германки, бичможе но ги изгонихме.
103
1
 
15
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Тея пак ли пари искат?
102
16
 
9
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Руснаците нямат място тук.
101
8
 
18
 
! Отговори
уфца преди 2 години
нищо, ще гладуваме само шефа в вашингтон да е доволен друго не искаме
100
12
 
10
 
! Отговори
msm преди 2 години
Някакви крадци няма да откраднат някакви пари. Празно море, чака-рака-де!Трябва да сме готови за новия преход - зелена индустрия, зелена енергия, независим Европейски съюз! Ще е тежко, но ще оцелеем и след 10 г ще сме по-силни.
99
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отходни топлите морета, на 34тия паралел съм на средиземно море и дори и през август средиземното море тук е студено. Нищо му няма на морето в българия, проблема е хищното отношение на тези, които са го оокупирали и средата. Не е цивилизовано. Това е проблема.
98
1
 
58
 
! Отговори
Az преди 2 години
Намалете цените , направете паркингите безплатни , сменяйте чаршафите и гответе прясна и вкусна храна и току виж българите почнали да идват и да пълнят хотелите !!
97
1
 
28
 
! Отговори
Китен=кв.Сухта река преди 2 години
До АнонименДа Китен е лудница колата я оставихме на една поляна извън градчето в една крива поляна опасана с въженце и платихме 30 лв за услугата забравих за колко дена.В хотела персонала не знаеше български само руски,паркинга уж безплатен ама е само за две коли-тази на шефа и тази на домакина,кухнята беше опасна за здравето -някви сини меса-изрески от няква италянска пастърма дето вони на белина...
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нема ако евентуално другата година
95
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв сезон, какви туристи! Лудото джудже ако натисне копчето и Европа няма да я има. Ще се изпарим. Пуч трябва за тоя!
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черно море не става за сезон. В Турция на него се лови само риба. Да, когато соц лагера не е имал топло море са идвали някакви хора. Но вече никой няма да плати, да лети, за да дойде на черно море. Има топли морета, има екзотични дестинации. За нас си е Ок, да се разхладим лятото за два месеца и толкова. Каквото го застроиха все едно света ще се стече на Китен?