Колко ядрени оръжия има Русия и трябва ли да се притесняваме?

Експертите все още не са убедени, че тя ще ги използва
2 мар 2022 13:11, Нели Христова
264
Колко ядрени оръжия има Русия и трябва ли да се притесняваме?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин постави руските ядрени сили в "специална" бойна готовност, което поражда безпокойство в целия свят.

Още по темата

Но анализаторите предполагат, че действията му вероятно трябва да се тълкуват като предупреждение към други страни да не ескалират участието си в Украйна, а не като сигнал за някакво желание за използване на ядрени оръжия.

Ядрените оръжия съществуват от почти 80 години и много държави ги разглеждат като възпиращ фактор, който продължава да гарантира тяхната национална сигурност.

Колко ядрени оръжия има Русия?

Всички данни за ядрените оръжия са приблизителни, но според Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави - устройствата, които предизвикват ядрена експлозия - въпреки че това включва около 1500, които са пенсионирани и предстои да бъдат демонтирани.

От останалите около 4500, повечето се считат за стратегически ядрени оръжия - балистични ракети или ракети, които могат да бъдат насочени на дълги разстояния. Това са оръжията, които обикновено се свързват с ядрена война.

Останалите са по-малки, и следователно - по-малко разрушителни ядрени оръжия за употреба в малък обсег на бойни полета или в морето.

Но това не означава, че Русия разполага с хиляди ядрени оръжия с голям обсег, готови за използване.

Експертите смятат, че в момента около 1500 руски бойни глави са "разгърнати", което означава, че са разположени в ракетни и бомбардировъчни бази или на подводници в морето.

Как се сравнява това с други страни?

Девет държави имат ядрени оръжия: Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ и Обединеното кралство.

НАТО общо притежава 5943 ядрени бойни глави, като те са разпределени по следния начин: 5428 в САЩ, 290 във Франция и 225 във Великобритания.

Китай има 350 ядрени бойни глави, Пакистан - 165, Индия - 160, Израел - 90, а Северна Корея - 20.

Китай, Франция, Русия, САЩ и Обединеното кралство също са сред 191 държави, подписали Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Съгласно споразумението те трябва да намалят запасите си от ядрени бойни глави и на теория се ангажират с пълното им елиминиране.

Договорът намали броя на бойните глави, съхранявани в тези страни от 1970-те и 80-те години.

Индия, Израел и Пакистан никога не се присъединиха към него, а Северна Корея го напусна през 2003 г.

Израел е единствената страна от деветте, която никога не е признавала официално своята ядрена програма - но е широко прието, че има ядрени бойни глави.

Украйна няма ядрени оръжия и въпреки обвиненията на президента Путин, няма доказателства, че се е опитала да ги придобие.

Колко разрушителни са ядрените оръжия?

Ядрените оръжия са предназначени да причинят максимално опустошение.

Степента на унищожаването зависи от редица фактори, включително:
- размера на бойната глава
- колко високо над земята детонира
- местната среда

Но дори и най-малката бойна глава може да причини огромна загуба на животи и трайни последици.

Бомбата, която уби до 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона.

А ядрените бойни глави днес могат да бъдат повече от 1000 килотона. Почти нищо не се очаква да оцелее в зоната на непосредствено въздействие на ядрена експлозия.

След ослепителна светкавица има огромно огнено кълбо и взривна вълна, която може да унищожи сгради и конструкции в продължение на няколко километра.

Какво означава "ядрено възпиране" и работи ли?

Аргументът за поддържане на голям брой ядрени оръжия е, че способността да унищожат напълно врага ви, би им попречила да ви атакуват.

Най-известният термин за това е взаимно гарантирано унищожение (Mad).

Въпреки че има много ядрени опити и непрекъснато нарастване на техническата им сложност и разрушителна сила, ядрените оръжия не са били използвани във въоръжена конфронтация от 1945 г.

Руската политика също така признава ядрените оръжия единствено като възпиращ фактор и изброява четири случая за тяхното използване:
- изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация или нейните съюзници
- използването на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация или нейните съюзници
- атака срещу критични правителствени или военни обекти на Руската федерация, която застрашава нейния ядрен капацитет
- агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено

Трябва ли да се притесняваме?

Вероятността от ядрен конфликт може да се е увеличила леко, но остава ниска, твърдят експерти

Дори заплахата на Путин да е предвидена като предупреждение, а не като сигнал за някакво текущо желание за използване на оръжията, винаги съществува риск от погрешни изчисления, ако едната страна тълкува погрешно другата или събитията излязат извън контрол.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред BBC News, че Обединеното кралство досега не е видяло промяна в действителната позиция на ядрените оръжия на Русия.

Това ще се следи внимателно, потвърждават източници от разузнаването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
5
 
! Отговори
НедоволенПотрибител преди 2 години
Вероятността е огромна. Вероятността антиракетният щит да заработи над нас е по-малка от тази да заработи над Англия или друга западна страна. Дори най-добрите прихващащи системи, тези на Израел, имаха около 90% ефективност срещу старото руско съоръжение на палестинците. Не ми се мисли, ако излетят 1000 ракети накуп, какво ще стане. От тук нататък разчитаме на Байдън и Путин. Нашите политици по-добре да не наливат масло в огъня, че полза от тях и без това никаква.
215
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали армията им е непобедима защо заплашват с ядрени бомби ?
214
0
 
3
 
! Отговори
ззз преди 2 години
Наистина лоша тема. Но ако оставим на страна политическата страна,то чисто теоретично до преди няколко години големите сили бяха в патова ситуация. Но днес на теория Русия има пълно превъзходство в ситуацията: разполага с хиперзвукови ракети способни необезпокоявано да достигнат всяка точка на САЩ и света, от друга страна големите градове на Русия имат 100% защита. Но САЩ е достатъчно да стовари 100-тина ракети в Сибир за да попилее (посмъртно) Русия и целия свят. Въпросът е колко са луди лудите
213
2
 
2
 
! Отговори
Димо преди 2 години
30 години слушаме за ядрено разоръжаване и от едните и от другите.Държави ,които имаха намерения да го правят бяха притиснати ,а някой дори бяха нападнати със сила.Сега се оказва,че през годините са разработвани уникални оръжейни системи използващи ядрено гориво.За това Украйна сега не може да се защити.Ако разполагаше с такова нямаше да се стигне до този путинско фашистки погром в мирно време.
212
0
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Странна тема.Стане ли термоядрена война 98% от населелието на света загива.Няма да има значение кой е започнал.Ние сме аут във всички случаи така че няма за какво да се притесняваме :):):)
211
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Стига сте вдигали паниката у населението..егати и джурналягите ..намеряи нещо от западняците и повтарят като папагали..по-добре да не знаем кой колко има,че и 20 % от това което има на Земята,ако се използва,ще се молим ако останем живи..да не сме оставали..егати и тъпите журналисти и тъпите европейски ценности ..а се бия в гръдите ..ние сме цивилизацията..а онези варварите..еми то "варварите" разрушават империите.Нали!?)
210
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди ден лицемерна Европа заяви, че е изключила Русия от банковата система за разплащане SWIFT. Да, ама не! Оказа се, че лицемерната Европа тайничко не е изключила от SWIFT разплащанията за газ и петрол!!!
209
11
 
6
 
! Отговори
случайно минаващ преди 2 години
Ако на Русия ядрените оръжия са, като останалата им раздрънката техника не ме е страх от ядрена война. По скоро бих се притеснил за самите руснаци, че може да направи някоя беля на тяхна територия.
208
0
 
0
 
! Отговори
ДА, ТРЯБВА! преди 2 години
ЛУНАТИЦИ!
207
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 225 Вие уморихте няколко милиона с гладомор, после 37ма разстреляхте почти толкова. Заобичаха ли ви украинците. Същото е и сега. 97% от тях искат в НАТО.Колко бежанци имаше от Луганск към Русия.... А сега колко има към Европа. По това се вижда кой прави геноцид. А кой е агресор само заслепен човек може да не го види.
206
8
 
11
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
Русия никога няма да използва ядрено оръжие ! Виж краварските т,,ъпаци са кадърни за пари и планетата да гръмнат! Русия не започва никога войни-тя ги завършва! Така ще стане и сега -ще разчисти с конвенционални методи територията на Украйна от демократската пеня!
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДЕ БЕ, ЗАКАРАЙ РАКЕТИ В КУБА! КАКВО СЕ ПРАИШ НА ИНТЕРЕСЕН? НАЛИ САЩ ТИ Е ПРОБЛЕМА? НЕЩЩАСТНИК!
204
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Експертите все още не са убедени, че тя ще ги използва" - а как да ви убедят - като гръмнат ли - не се занимавайте с глупави въпроси - преди този въпрос стоеше Въпросът "Ще нападне ли Русия Украйна" - е, видяхме отговора, сега се надяваме тези "експерти" да се вразумят и да не търсят отговор на ядрения въпрос, ами да се сплотят и да видят как да се реши Проблема - отстъпки ту от едната, ту от другата страна, ДОКАТО НЕ Е КЪСНО !!!!!!
203
6
 
2
 
! Отговори
Wc преди 2 години
НЕ СЬМ СЛУЖИЛ В КАЗАРМАТА НО ЗНАМ ЧЕ АКО САМ ТАМ...НЯМА ДА СЕ СТРАХУВАМ ОТ БОМБИТЕ А ОТ ГОЛЕМИТЕ ПУШКИ НА РУСНАЦИТЕ....Е ПОНЕ ЩЕ СЕ ИЗХОЖДАМ КАТО САМОСВАЛ ЗИЛ
202
2
 
2
 
! Отговори
JJIVANOV преди 2 години
АКО СССР Се е готвил за ядрен отпор срещу САЩ вероятно се е подготвил .. за отмъщение при евентуални ядрени атаки.. Експерти от NASA вместо да търсят живот на Юпитер да търсят ядрени ,термоядрени и други по страшни оръжия на територият ана САЩ и КАНАДА..
201
3
 
1
 
! Отговори
АЛО BIDEN преди 2 години
КОЛКО СЪВЕТСКИ ЯДРЕНИ БОМБИ Има доставени в САЩ .. ЕДНА СТИГА ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА 70 от флората и фауната подава уплашено ЦАр ФЕрдинанд чакащ прераждане в Северна Америка в богато псевдо еврейско семейство..
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
214--или Югославия нападна САЩ.
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе , не се притеснявайте , идете да купувате още апартаменти на зелено - много ще поскъпнат после ... ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрола пак тръгна нагоре. Тия дето КРЯКАТ тука от едните и от другите ми идете помагайте там бе! тук само си чешете кирливите ДИРНИЦИ. Някакви си ПРЪДЛЬОВЦИ.
197
0
 
1
 
! Отговори
ЦАР преди 2 години
Ще правя ФАЩ монархия!