Разбирането на душевното състояние на Путин: Цел №1 на разузнаването в САЩ

Действията на руския президент през последните дни будят притеснение
2 мар 2022 14:23, Нели Христова
394
Разбирането на душевното състояние на Путин: Цел №1 на разузнаването в САЩ
Снимка: БГНЕС

Американското разузнаване постави оценката на душевното състояние на руския президент Владимир Путин като основен приоритет през последните дни, тъй като се стреми да установи как то се отразява на неговото справяне с бързо ескалиращата криза в Украйна, според два източника, запознати с усилията.

Усилията идват, когато дългогодишните наблюдатели на Путин публично спекулират, че поведението му става все по-нестабилно и ирационално. Откакто той започна инвазията на Русия в Украйна миналата сряда, висши американски служители поискаха от разузнавателните агенции да съберат всякаква нова информация за това как се справя руският лидер и как мисленето му е повлияно от неочаквано единния и твърд отговор от европейските съседи и съюзници по света.

Американската разузнавателна общност е прекарала десетилетия в декодиране на бившия офицер от КГБ, който ефективно управлява Русия от 1999 г. Но въпреки че Съединените щати имат огромни институционални познания за човека, те имат прословуто лош поглед върху ежедневното му вземане на решения. Кремъл остава това, което служителите на разузнаването наричат ​​"твърда мишена" - невероятно трудно да се пробие чрез традиционния шпионаж.

Не е имало нова цялостна оценка, която да показва конкретна промяна в цялостното здраве на Путин, казва американски служител. Разузнаващите са нащрек за възможността стратегията на Путин да внуши нестабилност, в опит да накара САЩ и съюзниците да му дадат това, което той иска, от страх, че той може да извърши и нещо по-лошо.

Но внезапният изблик на интерес отразява усещането сред някои служители на разузнаването, че вземането на решения на Путин в Украйна е нехарактерно. Това може да се дължи на продължителната изолация по време на пандемията от COVID, твърдят някои разузнавателни доклади.

"Всичко, което САЩ имат е в областта на предположенията, защото решенията и изявленията на Путин изглежда нямат смисъл", казва един източник, запознат с последните доклади на разузнаването, пред CNN. "В продължение на години, дори десетилетия, Путин е действал по доста специфичен шаблон."

На секретен брифинг за депутати в понеделник вечерта Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, е казал, че американската разузнавателна общност няма добра представа за душевното състояние на Путин, според присъстващ депутат. Сенаторът републиканец Чък Грасли от Айова, който присъства на брифинга в Сената, потвърди, че състоянието на ума на Путин е било тема на разговора, но отказа да уточни какво е било казано.

Той обаче заяви, че независимо от брифинга, той лично се тревожи за начина на мислене на Путин.

Десетки необработени разузнавателни доклади

Разузнавателната общност се опитва да анализира множество необработени разузнавателни доклади от различни източници, докато информация за войната продължава да се излива на всяка минута. Един такъв доклад, разпространен до повече от дузина агенции, се позовава на източник, който предава, че поведението на Путин е станало "силно тревожно и непредвидимо" само през последните два дни, според копие, получено от CNN.

Като индикация колко трудно е да се получи тази информация директно, описанието идва втора ръка за ФБР от източник, който е разговарял с друг, неизвестен източник "с отличен достъп". В доклада се отбелязва, че това лице в миналото е предоставило информация, която разузнавателните агенции са били в състояние да потвърдят независимо.

Източникът зад доклада казва на ФБР, че Путин е "изразил изключителен гняв" срещу западните санкции, въведени в отговор на атаката му срещу Украйна, и, че "чувства, че санкциите са ескалирали ситуацията по-бързо, отколкото той очаквал и отвъд това, което е смятал за подходящо". Кои точно санкции толкова са вбесили Путин, не е известно, тази част от доклада е редактирана.

Докладът също така отбелязва, че разпространението на точна информация за войната е изключително ограничено в Русия, дори на най-високите нива в обществото.

Например, според доклада много хора с добри връзки и със средства да напуснат Русия преди затварянето на летищата и границите са останали в страната, което предполага, че не са знаели за затварянето предварително.

Докладът, който произхожда от ФБР, идва с някои предупреждения: той признава, че източникът, който е предоставил информацията на ФБР, "може да е предоставил информацията, за да повлияе и информира" при вземането на решения в САЩ - с други думи, че може бъде информационна операция, предназначена да манипулира Съединените щати.

Служителите предупреждават, че необработеното разузнаване не трябва да се приема за факт. То не е оценено за надеждност или анализирано за неговите последици. Но докладът все пак накара други агенции в администрацията на Байдън да поискат от ФБР да се свържат със своя източник за допълнителна информация.

Службата на директора на националното разузнаване, ЦРУ и ФБР отказват коментар за CNN.

Дълга история

Спекулациите за психичното здраве на Путин започнаха, след като той изнесе реч в четвъртък, излагайки изкривена, ревизионистка история, която трябваше да оправдае намесата му в Украйна. Сенатор Марко Рубио, републиканец от Флорида, написа в Twitter в петък, че Путин "винаги е бил убиец, но проблемът му сега е различен и значителен" и уточни, че базира оценката си на брифинги на разузнаването, дадени му като заместник-председател на комисията по разузнаването на Сената.

"Иска ми се да мога да споделя повече, но засега мога да кажа, че за мнозина е доста очевидно, че нещо не е наред с Путин", написа Рубио. "Би било грешка да се предположи, че Путин ще реагира по същия начин, както преди 5 години.

За някои смелостта на решението на Путин да нахлуе, както и неговата подразбираща се заплаха да използва ядрени оръжия, е прекъсване на внимателно изчислените и далеч по-ограничени военни кампании, които той е започнал в миналото. Видеозаписи на руския президент, който седи на метри от своите висши военни съветници по време на срещи, само подчертават образа на изолиран лидер, действащ само по собствен съвет."

До неделя шлюзовете се отвориха. Бившият посланик в Русия Майкъл Макфол написа в Twitter, че Путин се е "променил" и е звучал "напълно откъснато от реалността" и "безкомпромисен". Бившият директор на Националното разузнаване Джим Клапър, който е анализатор по националната сигурност в CNN, също нарича Путин "невъзмутим" и предупреждава: "Притеснявам се за неговата острота и баланс".

Други дългогодишни наблюдатели на Путин твърдят, че последните действия на руския президент са относително съвместими с човека, върху който американското разузнаване се е фокусирало от десетилетия, отбелязвайки, че той отдавна демонстрира готовност да рискува военно поражение в операции, които Съединените щати смятат, че нямат шанс за успех -  включително заповедта за второ нахлуване в Чечения през 1999 г., само три години след като руските военни вече са били разбити там веднъж.

"Тези действия не се различават от всичко, което е правел преди. Сега той просто казва всичко наведнъж по много ясен начин. И той е готов да направи неописуеми неща – но винаги е бил готов да прави неописуеми неща", обяснява Бет Санър, анализатор по националната сигурност на CNN.

Путин не е "луд или невъзмутим", допълва Санер. По-скоро, казва тя, той е "силно емоционален в момента заради това, в което се канеше да се впусне. Той беше много, много изолиран, което допринася за това емоционално усещане. Но аз не мисля, че е луд".

Един американски служител повтори тази оценка пред CNN, като твърди, че Путин действа по начин, на който отдавна е сигнализирал, че е способен. Вместо промяна в умствената му острота, казва той, служителите вярват, че той просто се е вбесил - което прави невъзможно висшите му съветници да му дават откровени оценки.

Дори неговата команда да приведе силите за ядрено възпиране на Русия в специална готовност, не е безпрецедентна.

През 2014 г., когато Путин анексира Крим, той също така повдигна възможността да постави ядрените си сили в повишена готовност, което тогава, както и сега, повдигна въпроса за ядрени оръжия, които могат да бъдат въведени в конфликта.

Ядрената доктрина на Русия, публикувана през 2020 г., също включва ядрена политика за първа употреба. Кремъл 4запазва правото си да използва ядрени оръжия", включително "за предотвратяване на ескалация на военни действия и тяхното прекратяване при условия, които са приемливи за Руската федерация и/или нейните съюзници".

Все пак източник, запознат с последните доклади на разузнаването по темата, казва, че е "трудно да се постигне заключение за каквато и да е увереност по отношение на душевното състояние на Путин. Ще е необходим SIGINT от телефонно обаждане/видео на лидера, който губи контрол в кабинета си или нещо подобно".

SIGINT или "разузнаване на сигнали" е термин на разузнавателната общност, който се отнася до прихванати комуникации.

"Комуникацията в реално време между лидерите на руския кабинет е много трудна мишена", обяснява източникът.

В крайна сметка този служител и други казват, че разбирането на неотдавнашното поведение на Путин е въпрос на анализ, а не на разузнаване. Възможно е, казват служители, никога да не получим отговор.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
3
 
! Отговори
Само си мисля преди 2 години
Само си мисля ...Как работи шпионажа... И колко прозрачна и дори за съжаление възможна за манипулиране може да бъде всяка по- слаба държава / правителство от страна на мощните държави. ...Което естествено се прави единствено в полза на тези държави
291
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съвета им по национална сигурност изглеждаше много отекчен, щото той вече беше взел решение и поформа трябваше да мине, но поне може да взема решения, та да си погледнат Байдън американците, някой ден да не го изпуснат съвсем да изглупее пред камерите, че токе виж и война на света е обявила демен-цията!
290
1
 
3
 
! Отговори
Абе един луд.. преди 2 години
Моеш ли да го разбереш !
289
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Днес Байдън в прочувствена реч в защита на украинския народ обърка Украйна с Иран, те седнали да обсъждат състоянието на Путин. Смешници.
288
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно в медиите в България са в страната на тия дето бомбардираха Виетнам, Ирак, Белград, Сирия, Либия.. За пари готови сте за всичко ама няма да ви забравим..
287
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" .... Българските путинофили са по-надеждни и от руските .... " от доклад на КГБ до товарищ Путин.
286
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешници, те не виждат какъв склеротик си имат за президент та с Путин се занимават.
285
10
 
17
 
! Отговори
смешно преди 2 години
Всеки, който каже или мисли различно е луд....според американското разузнаване. Трябва да си послушко и значи си супер нормален та дрънкаш.
284
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да ни пази ! Война, ръководена от шут и луд !!! Пълна катастрофа.
283
8
 
15
 
! Отговори
Путин е пътник... преди 2 години
Щом и Орбан заклейми Путин, нещата при Путин са много зле...
282
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А психическото на Байдън?Днес каза на украинците иранци..."Присмял се хърбал на щърбел" - народна мъдрост, мъдрост на мъдрия български народ!
281
9
 
17
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Какво има да му разбираш?Този не е в час.Трепери,мимики и тикове има,когато говори въздиха и заеква.На всички е ясно,че Путин не е нормален.Взимайте се в ръце и го пречукайте докато е време,че взе да разкарва разни ракети из Русия.
280
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си мислете, че тази пропаганда от нова тв , някои не сме толкоз лесни.
279
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте Тръмп или мир няма да има. Гия адренохроми са жадни за кръв.
278
17
 
14
 
! Отговори
eve1 преди 2 години
Ако човечеството има късмет психопад,като Путин да стане масов убиец,то той ще се наслаждава на няколко десетки убийства,но ако няма този късмет и психопатът стане диктатор с огромна власт и армия тогава той ще се наслаждава на милиони убийства.Споменът от Хитлер е още толкова пресен,не трябва да се допуска повторение.
277
13
 
16
 
! Отговори
Стойчо Стоев преди 2 години
Путин допусна капитална грешка с тази война. Сега, ако готвеното генерално настъпление към Киев не успее за него има два варианта: или до признае провала си, или да натисне ядреното копче. Но това последното не е сигурно че ще му донесе успех. Тогава го очаква гибелното: унизителен мир и излизане от Украйна(разбирай не само въведените войски, но и от Крим и Донбас), ядрено разоръжаване, демилитаризация на Черноморския флот, разпад на Русия.
276
12
 
1
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Искам Майкъл Джордан да застане до Путин и да бъде по нисък от тревата.
275
7
 
18
 
! Отговори
глупав народ преди 2 години
Имаш палец от мен , онзи само реве.Сами сме в тази война.Нали като и ЕС щяха да помагат.Къде сте ?Абсолютен агитатор.Даже беше клекнал ,ама като видя подкрепата от от другите държави и почна пак много да знае.Трябва наистина да видят на Зеленски състоянието не на Путин .
274
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали са изследвали психичното състояние на комедийния артист Зеленски? Той направо не си е адекватен.
273
5
 
6
 
! Отговори
Сергей Пугачев преди 2 години
"В разговори с хора от обкръжението на Путин чувам псувни и обиди като тези от площадите в Украйна , а като отидат при него са по ниски от тревата ." Нобелова награда за мир за този който го излекува от бяса .