Руската църква в Амстердам спира да споменава патриарх Кирил

Духовниците са се обърнали към него да ходатайства за спиране на войната
6 мар 2022 10:26, Петя Славова
74
Руската църква в Амстердам спира да споменава патриарх Кирил
Снимка: БГНЕС

Духовниците от руската църква „Св. Николай“ в Амстердам са изпратили обръщение към Руския патриарх Кирил с призив да ходатайства пред светските власти в Москва за спиране на войната в Украйна, предава БГНЕС.

Реакцията на патриарха ги е накарала да заявят официално, че се разграничават от неговата позиция и спират да го поменават по време на богослуженията, съобщава Двери. Църковни коментатори отбелязват, че това е първата енория, която прави тази стъпка, но вероятно ще я последват и други. „Не се съмнявам, че епископите ще мълчат до последно, но енориите започват да говорят“, отбеляза богословът и публицист Сергей Чапнин.

В заявлението на духовенството на „Св. Николай“, публикувано на сайта на енорията, се казва:

Ние, духовенството на енорията на храма „Св. Николай“ вече изразихме нашия потрес от нахлуването на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна. Виждайки голямото насилие, разрушенията и страданията на населението на Украйна, нашата община започна хуманитарна кампания в помощ на бежанците. Ние като духовенство подписахме обръщение към патриарх Кирил с призив да наруши мълчанието си по повод конфликта и да ходатайства пред властите за мир. Днес патриарх Кирил прекъсна мълчанието си по повод войната. В циркулярно писмо той е одобрил молитва за мир, която възлага пълната отговорност за войната на чуждите държави («А на чуждестранните народи, които искат война и се опълчват на Светата Русь, забрани им и провали замислите им.»). В молитвата също присъства прошението „и имащите властта насочи към всяко добро“.

Ние се дистанцираме от описанието на събитията, дадено от патриарх Кирил. В светлината на гореказаното ние прекратяваме споменаването на патриарх Кирил на богослуженията. С това ще последваме примера на православното духовенство на Украйна, което в по-голямата си част престана да споменава патриарх Кирил“.

Енорията в Амстердам е основана през 1974 г. от малка група православни християни – руснаци, сърби, холандци. Важна роля в създаването му има митрополит Антоний Сурожки (Блум). Енорията е част от Хагската епархия на Московска патриаршия. Днес в нея има хора от над 20 страни. Богослуженията се извършват на холандски, църковнославянски и английски. В храма служат четирима свещеници и трима дякони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамата са полковници.
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то ченгето КИРИЛ няма шанс, след *** той ще е на дръвника! Няма как да оцелее.....в след путинова Русия!
44
2
 
14
 
! Отговори
Pepe преди 2 години
Какво да очаквате от патриарх чeнгe!
43
6
 
16
 
! Отговори
До Православен преди 2 години
Невежа си. През 1917г. руският патриарх Тихон анатемосва болшевизма. Днес в руските църкви има "икони" на Ленин и Сталин. Патриарх Кирил е болшевик, полковник от КГБ. В центъра на Москва има мавзолей на антихриста Ленин. Отдавна няма нищо православно в Русия. Бог поруган не бива и затова Русия ще страда.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2007 год. имаше Руска Задгранична Православна Църква, основана през 1921г.от бежанци бягащи от комунистите в Русия.Интересното е, че тогавашния Московски Патриарх Тихон ги подтикна да я създадат и да се отцепят от Московската Патриаршия. След разпада на СССР, Московската Патриаршия след натиск и преговори успя да я приобщи отново към Москва.Сега е дошло време отново да бъде създадена.
41
4
 
29
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Какъв срам да не се споменава ченгето!
40
6
 
26
 
! Отговори
:) преди 2 години
За патриарх кирил (нарочно с малки букви) вече е приготвен специален казан в ада!
39
5
 
24
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Гундяев просто се харесва в патриаршески одежди. И ботоксовото джуджи го харесва. А батюшката благославя и анатемосва с кръст от сърпичук. Абе хора, РПЦ вече е един прескъп маскарад. Щом тоя ва мпир миналата седмица "багослови" чеченските гла ворези, за какво да говорим?!?!?!?!?
38
28
 
6
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Тия от амстердам май още живеят в средновековието, когато църквата е имала много силно влияние върху управниците!!! Тия 1педали1 от амстердам май са яко 1надрусани1 с кексчета!!! Не изпаднаха ли в потрес, през 2014, когато почна украинският 1геноцид1 в ЛНР и ДНР???? Не се 1потресвайте1 много всичко е в божиите ръце!!!
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Логиката на московските ***:Щом католиците са педофили, нашите ще са ченгета, атеисти и агенти на кгб. Да не говориме какво става по някои наши манастири... Баба Гуси и т. н. Било удар по вярата.... Аре у Лево!
36
16
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Но се топлят с руска газ от СП1 и карат коли с руски петрол от Шел....
35
9
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Да но българските брадати козли с килимявки не могат да си го представят, за тях "руският кирчо" е баща- майка
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Църквата" е ед а голяма агентура. Няма нищо общо с храбрите свещеници от времето на Пайсий или от времето на възраждането. Това са комунистически агенти. Заграбиха земите и парите н църквата и живеят на гърба на обикновения изстрадал християнин. Вярвам в Бог, но не и в тия вълци в ов. чи кожи. Католици, православни/ сунити, шиити... Всичко това е политика и лъжа!
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не го касае. Той си има резервирано място в АДА во веки веков
32
4
 
15
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
РПЦ изчезва някъде около 1933 г. И оттогава е инструмент на държавата , ако не броим някои манастири и отделни монаси . Всичко другото е КГБ-йска *** . Въпросния патриарх има охрана и стандарт на който и Кувейтски принц може да завиди
31
5
 
7
 
! Отговори
Роза преди 2 години
"Не ти,който си помазал царе,папи, патриарси,а в неволя си оставил мойте братя сиромаси!"Стихчето е от Ботев-"Моята молитва".Напълно важи и за днешното време,нали?
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние и по турско не сме били такива слуги на Високата порта. Може би най-спокойното време в историята ни, мисля сии. Какво става сега, откак се присъединихме към запада? Ужас подир ужас. Добре, че много хора отидоха да се цанят берачи на какво ли не, та прокопсаха. А комунистическите синчета завършиха университети и кой знае защо си додоха пак у нас за политици. Мизерабъл.
29
6
 
18
 
! Отговори
православни преди 2 години
Невежи не пишете глупости Вселенския патреарх Вортоломей грък живе е с гражданство в Турция, а КГБ ченгето е руски поп самопровъзгласил се за патриарх на атеизма.
28
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема да има 50 милиона попска субсидия :)))
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каска ли си е сложил да не го улучат и него със снежни топки