Руската църква в Амстердам спира да споменава патриарх Кирил

Духовниците са се обърнали към него да ходатайства за спиране на войната
6 мар 2022 10:26, Петя Славова
74
Руската църква в Амстердам спира да споменава патриарх Кирил
Снимка: БГНЕС

Духовниците от руската църква „Св. Николай“ в Амстердам са изпратили обръщение към Руския патриарх Кирил с призив да ходатайства пред светските власти в Москва за спиране на войната в Украйна, предава БГНЕС.

Реакцията на патриарха ги е накарала да заявят официално, че се разграничават от неговата позиция и спират да го поменават по време на богослуженията, съобщава Двери. Църковни коментатори отбелязват, че това е първата енория, която прави тази стъпка, но вероятно ще я последват и други. „Не се съмнявам, че епископите ще мълчат до последно, но енориите започват да говорят“, отбеляза богословът и публицист Сергей Чапнин.

В заявлението на духовенството на „Св. Николай“, публикувано на сайта на енорията, се казва:

Ние, духовенството на енорията на храма „Св. Николай“ вече изразихме нашия потрес от нахлуването на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна. Виждайки голямото насилие, разрушенията и страданията на населението на Украйна, нашата община започна хуманитарна кампания в помощ на бежанците. Ние като духовенство подписахме обръщение към патриарх Кирил с призив да наруши мълчанието си по повод конфликта и да ходатайства пред властите за мир. Днес патриарх Кирил прекъсна мълчанието си по повод войната. В циркулярно писмо той е одобрил молитва за мир, която възлага пълната отговорност за войната на чуждите държави («А на чуждестранните народи, които искат война и се опълчват на Светата Русь, забрани им и провали замислите им.»). В молитвата също присъства прошението „и имащите властта насочи към всяко добро“.

Ние се дистанцираме от описанието на събитията, дадено от патриарх Кирил. В светлината на гореказаното ние прекратяваме споменаването на патриарх Кирил на богослуженията. С това ще последваме примера на православното духовенство на Украйна, което в по-голямата си част престана да споменава патриарх Кирил“.

Енорията в Амстердам е основана през 1974 г. от малка група православни християни – руснаци, сърби, холандци. Важна роля в създаването му има митрополит Антоний Сурожки (Блум). Енорията е част от Хагската епархия на Московска патриаршия. Днес в нея има хора от над 20 страни. Богослуженията се извършват на холандски, църковнославянски и английски. В храма служат четирима свещеници и трима дякони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече в прав текст удариха по вярата ни. Някой посмял ли е да каже нещо накриво срещу папата? А срещу оня папа, който подкрепи Хитлер? Там всичко е свято и не се пипа. Православния свят е разединен. Кой се включи в тази война? Тези, които я генерираха се изпокриха като мишки. Погледнете истината в очите и спрете да се делите на путинисти и зеленисти.
25
5
 
17
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
А така, сложи ми и един минус, че не го признавам руския патриарх за вселенски. Ти си се кланяй на свети путин и да не ти пука.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам, че няма да стане, но според мен руснаци и украинци трябва да сложат оръжие и да се опълчат на запада. Ние сме от една вяра и от един корен. Те се опитват да ни ликвидират-нас православните християни- Къв ви е Байдън, бе? Защо му играете по свирката? Ако не се опомним, ще си продадем животеца за да имаме дънки и мокасини. Тази война я създаде САЩ. Не и Путин.
23
3
 
15
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
До Анонимен 19: Само да те светна, понеже си голям православен християнин, патриарх Кирил не е вселенски патриарх. Нашият патриарх Неофит, например, е равен по сан на Кирил. Вселенски патриарх е Вартоломей и престолът му е в Цариград. Ама откъде за ги знаеш ти тия неща, все пак си само обикновен pycoфил.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле! Без да се спомене Гуняйката, как ще го приемат в Рая! Кой ще ги снабдява там горе руските праведници с фалшив алкохол!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само сравнете папа Франциск - смирен и благороден и истински християнин, с ченгето от КГБ - меркантилен подмазвач и сатанист.Ако нашите попчета не се разграничат от тези, по-добре е да станем униати (православна църква в уния с католиците, а не с другите православни църкви).
20
10
 
2
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Ще му накривят на шапката.Тези ги натирвай и не ги мисли .Срам за православието.Препоръчайте им да се кръстят на обратно,но и да напуснат храма.
19
5
 
2
 
! Отговори
Всилев преди 2 години
Разбита и дезинтегрирана е православната християнска славянска ос!Велик и всемогъщ е Британския Имперски Ум!Агент Ема Джевелин!ЦРУ!!!
18
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ в църкви с икони и портрети на Сталин и Путин се кланят тълпи от невежи колхозники.
17
4
 
11
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Висш чеченски лидер в расо и калимявка е "патриарх Кирил".
16
6
 
13
 
! Отговори
Св. вмчк. Путин преди 2 години
Руския патриарх повече му отива да е глава на някакъв сатанински култ, а не на православна църква. В руските църкви има икони със св. Путин. Толкова по въпроса за руското православие.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние, православните християни, следва да се замислим как се опитват да ни унищожат. Да воюваме един срещу друг, да не се споменава името на вселенския Патриарх. Светът се управлява от вватикана, умишлено с малко име. Най-после разбрах защо е всичко.
14
10
 
4
 
! Отговори
Star преди 2 години
Патриарх Кирил преди време ни беше на гости в България,каза ви го направо. Ако не слушкате,ще има марис. А вълците на Путин дойдоха с ИЖ-ета да взимат властта.Разправят че някакви любители на нежните мъжки ласки ги били прогонили много бързо от България.Ама май на последния не му запалило ИЖ-ето и незнам там какво станало.
13
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече атакуват и православието. Атака по всички фронтове. Личностните качества на руския Патриарх нямат значение. Но той е институция и представлява православието. Това ли ще подкрепяме? Атакуват вече всички нас, не само Русия. Искат да заличат православните християни. Или се събудете или ви чака безславна смърт.
12
7
 
13
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
До До ТошоРуската православна църква както и българската са религиозно прикритие на КГБ иДС а тъй като дС е филиал на КГБ затова българската църква прави каквото й наредят генералите от Руската православна църква.Затова македонската църква бе пришита към србската , зтова ни мразят в Македония и изобщо македонския е руска измислица.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и имащите властта насочи към всяко добро. Амин!
10
4
 
16
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
не така таварищи вие обиждате генерал Гюндаев от КГБ с агентурното име патриарх Кирил ще има санкции.
9
9
 
10
 
! Отговори
Томоса на Потрошенко преди 2 години
Спомняте ли си измяната на Киев от нашата патриаршия? Отидоха накъм гръцката? - ПАК ПОЛИТИКА КАТО СЕГА!
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ченге трябва да се анатемоса публично и да му се изссератт в килимяфката
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, пази ме от приятелите, от враговете си ще се пазя сам!