В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове

Последните 20 г. бяха време на заможност и достъп до потребление
8 мар 2022 14:47, Елка Василева
433
В Москва са смаяни, гледат как изчезват любимите им брандове
Снимка: архив, БГНЕС

Стъписани, мнозина московчани осъзнават мащабите на международния отговор срещу руското военно нахлуване в Украйна, виждайки заключени магазините на големите брандове, в които бяха свикнали да купуват дрехи и мебели като всички европейци.  

Zara, H&M, Ikea . . . Всички те спряха отведнъж продажбите си на руския пазар, спускайки ролетките в множеството молове из столицата на Русия, пише Франс прес.

За 40 години жителите на Москва преживяха не един период на кризи, недоимък и хиперинфлация, но последните две десетилетия - управлението на Владимир Путин, бяха за много от тях епоха на сравнителна заможност и достъп до потребление.

Още по темата
Макар руската власт да повтаря, че Русия бързо ще се съвземе от международните санкции, наложени след 24 февруари, когато руски войски влязоха в Украйна, мнозина очакват мрачни времена.

Анастасия Наученко, 19-годишна студентка по журналистика, е припечелвала в бутик за облекло от веригата Ойшо. Тя останала без работа, след като испанският гигант Индитекс затворил магазина.

Понеделник е почивен ден и тя е излязла да си купи козметика - доколкото може да си позволи, защото курсът на рублата пада под натиска на икономическите и финансови санкции на Запада.

"Чух, че цените са скочили вече четворно", казва момичето, което срещнахме на вратата на московския търговски център Метрополис.

И добавя: "Ще настане ужас."

Защото през уикенда влезе в сила забрана върху всяка информация, очерняща руските въоръжени сили, и тя смята, че ще трябва освен всичко да забрави за мечтата да стане журналист.

"Кому е притрябвала моята професия с тази цензура - продължава девойката, - как се живее в един свят, ограничен до Русия . . ."

Живот, който рухва

Петдесет и пет годишната Юлия Шимелевич се издържа с частни уроци по френски. Виждаме я пред магазин, продаващ храна за животни - дошла е да купи западни провизии за кучета и котки, докато още не са изчезнали.

Тя разказва, че за десет дни повечето й ученици са се отказали от занятията; мнозина са решили да напуснат Русия заради репресиите и очерталите се трудности. В неделя изгнаник е станал и нейният син.

"Животът ми рухна - казва тя, - всички екстри, с които бяхме свикнали през последните години, вносните стоки, дрехите, останаха в миналото."

"Най-тежкото обаче не е да затегна колана, а раздялата с моя син и чувството за вина пред останалия свят", заключава Юлия.

Пьотър Лозница, 47-годишен вътрешен дизайнер, също казва, че целият му портфейл поръчки се е опразнил за дни. Най-много обаче го тревожи бъдещето на децата му и наличието на вносни лекарства за старите му родители.

Нищо от внос

"Ако нещата не се оправят през годината, на всяка цена ще отпратя децата оттук“, казва той. Колкото до другото, според него руснаците ще успеят да проявят издръжливост.

"В Иран също се нагодиха някак", смята Лозница.

Ксения Филипова, 19-годишна студентка, излиза от бутик за фино бельо с розова чантичка в ръка; придружава я приятел с куче на каишка.

Леко притеснено, момичето обяснява, че е "дошло да купи за последно от любимите си брандове, защото навсякъде затварят". А и "поскъпването удря по кесията".

Но тя се опитва да види нещата и откъм добрата страна: "Може да ги заместят руски марки, санкциите може добре да се отразят на руския пазар".

Владимир Путин неспирно повтаря от години, че Русия трябва да вижда в икономическите репресии възможност да произвежда собствени стоки. В селското стопанство и хранителната промишленост напредък има, но в технологиите той засега е минимален.

Застанала на търговската улица "Кузнецкий мост" с вехтеещи вече затворени магазини, 70-годишната Тамара Сотникова отсича, че хич не й пука за санкциите.

"Всичко трябва да си е наше, истинско, натурално! - разпалва се тя. - Какво имаше по съветско време? Нищо! И си живеехме нормално, спокойно." 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
7
 
20
 
! Отговори
Коко Панел преди 2 години
Човек се облича добре, за да е приет добре в обществото. На руснаците това не им трябва, няма за какво да съжаляват. Само като кажат, че са руснаци вече няма значение какво носят.
266
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, като няма Zara и H&M, ще си подкарат местните "Зора", "Слънце" или каквото там имат, ще станат пак популярни разни списания за шев и кройка, ще се вадят от мазетата старите, забравени броеве на Burda, докарани някога от презреният Запад. Може даже да върнат ***, за по-модерно.
265
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, смеят се... И да забравят за инфраструктура на Microsfot база... Всъщност от днес нататък трябва да са много внимателни, тъй като ще са супер лесна мишена за хакерски атаки, цялата инфраструктура ще претърпи тежка и болезнена промяна с неясно бъдеще. Но да пием водката с усмивка и да се смее великият българин как си мислят, че става само въпрос за едната ZARA или две кофи от KFC. Колко сте заблудени и наивни.. *** до мозъка на костите ви...
264
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луи Вюитон се вкарали в капан, щото не продавали в Русия. Ами, като рублата вече е 150 за евро, каква им е точно далаверата от Русия? Да им плащат в колички кешовица ли, що ли? Живи да ги ожалиш. И нали четеш, реално руската средна класа, която ги купуваше, сега няма пари. За какво да стоят, би ли ми обяснил?
263
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човече, какво означава "еФтинджос"? Не, сериозно? Ако аз съм единственият ти доставчик на нещо, каква ще е цената? Каквато ти ми кажеш, или каквато аз ти дам? И какво ще е качеството? Каквото ти искаш, или каквото аз ти дам? Руснаците ще купуват на индийците и китайците каквото е останало там по складовете, но не безумни цени. Понякога се чудя, откъде ви намират такива, сериозно.
262
13
 
5
 
! Отговори
ММ преди 2 години
Абе за другото незнам, обаче се разбра едно, че руската армия не е толкова силна за каквато я представят. Армия с 50 годишна техника, а всичко друго е презентация на пауър поинт.
261
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си пие водката и се смее на простотията ни-------За Путин, Песков, Лавров и богаташите водка ще има винаги, дорогой. Но обикновеният руснак май пак ще трябва да мине на одеколон, като в късния СССР. За друго не само няма да има пари, но и самата стока няма да я има.
260
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това ли се премирява запада,да не се продават в Русия подобието на мебели от Икеа. Видяхме колко жалко действат ЕС и Нато.Путин си пие водката и се смее на простотията ни.
259
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хммм.. дали ще е на евтинджос? Ами ако Индия и Китай имат изисквания към цените? Ти знаеш ли бай Китаец колко много обича да прави бизнес... На негова изгода. Също така за седмица тяхното "unlimited friendship" претърпя метаморфоза и се превърна в "unlimited partnership". Сега, знам че Г.аньо знае само да чете на руски и не схваща за какво иде въпрос, но знам че някои от вас виждат измежду редовете положението и как Китай доволно протриват ръце.
258
6
 
10
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Боже, ами сега? Ама това живот ли е без хм, Хойшо, зара и най - вече живее ли се без качествената икеа? Несправедлив свят.
257
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 291Ти кога си ходил в Русия, ***? Изобщо, не познаваш историята, литературата и културата на тези хора.////Видяхме им културата в Украина. Културно, литературно методично унищожават една държава.
256
7
 
14
 
! Отговори
зд преди 2 години
Скоро руските парцали ще си плюскат скоро прикладите на пушките, дамските превръзки, използваните памперси и тоалетна хартия!!!
255
7
 
20
 
! Отговори
dsrh преди 2 години
Да умиргат руските кърлежи, не ми пука за тези неандерталци зомбирани!!!
254
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилските бумъри няма да го разберат, не им го обяснявай. Те си мислят, че като изключат там интуниет устройствата и там разни телефони и кампютри, включването обратно е много лесно. Съжалявам.. Но не всичко е на принципа на щепсела. Те направиха своя избор, всичко ще доведе до нова Желязна Завеса и до ново аклиматизиране на народа и живота. Всеки, който мисли обратното е свободен да замине в Русия, но с условието да внимават какво говорят там иначе бой, пари и затвор
253
10
 
18
 
! Отговори
Кристиян Диор преди 2 години
Китайчетата няма да ги оставят, те произвеждат всичко. Загубата на руския пазар си е сериозна работа за веригите за парцалки, които са също произведени в Китай, но на далеч по-високи цени заради някакво си етикетче. Честито да им е, сами се вкараха в капана.
252
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ, слаба държава. Като прочета, с вашите хиляди левове заплати,ме втриса. Вие, така си възпитавате децата. Падението,на една нация.
251
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 262Англосаксонецът гледа да си му полезен и не се интересува от национални стереотипи и исторически разкази. Оттам идва философията на утилитаризма, според която едно действие е добро ако носи щастие на максимално голям кръг хора. Хората те гледат какво можеш и какво правиш, а не в каква група по национален признак принадлежиш.
250
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първия пробив във антируската пропаганда е налице гърците не искат вече plf формуляр при влизане лятото ше копуват от гърция влизат през израел
249
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, свщенна простота! Беден духом, народе. Само брандове са ви в главата.
248
10
 
14
 
! Отговори
Шанел преди 2 години
Поредната *** статия. Направо ще ни разплачете с този сърцераздирателен разказ. Губещите са големите парцалени вериги от този цирк.