Руски физик осъден на 14 г. затвор по обвинения в държавна измяна

Работил е в области, свързани с разработването на хиперзвукови ракети
21 май 2024 16:53, Елка Василева
34
Руски физик осъден на 14 г. затвор по обвинения в държавна измяна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският физик Анатолий Маслов беше признат за виновен по обвинения в държавна измяна и осъден на 14 години затвор, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Седемдесет и седем годишният Маслов е един от редицата видни руски учени, които през последните години бяха обвинени в държавна измяна.

Той и много други обвиняеми са се занимавали с теоретична работа в области, свързани с разработването на хиперзвукови ракети - съвременни оръжия, способни да пренасят полезен товар със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука и да пробиват системи за противовъздушна отбрана.

Маслов беше осъден от съд в Санкт Петербург по време на процес, на който присъстваха журналисти, пледирайки невинен.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Русия
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо ще правиш държавна измяна, ако не можеш да ползваш Никакви облаги от това и оставаш да живееш в ко чината?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПАРАНОЯТА НА КГБ И ПУТИН ВЗЕМА ЖЕРТВИ
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
У САЩ това е смъртна присъда.Леко се е разминал при лошите руснаците.
27
1
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 1 седмица
Той дали е разбрал,че е осъден?Досега е живял в някой затворен град и оттук нататък-пак така!
26
5
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Защо не посочихте коя година беше повдигнато обвинението ??? Следствието продължи Две години!
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-вероятно САЩ се опитват да подкупят много руски учени, за да им предадат секретните технолигии, до които САЩ ще стигнат сами след 50 години.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да са 14 години. По-малко ще бъдат.
23
8
 
17
 
! Отговори
Тъпо бункерно джужде преди 1 седмица
Тия рашки наистина са ***! Утре чакам някоя детска учителка арестувана за това, че е предала на чуждо разузнаване менюто на децата.
22
12
 
13
 
! Отговори
Отличник преди 1 седмица
Такива дела има от няколко години, и ще продължи да има, иначе как да обясним защо безаналоговите оръжия на Просия не могат да се справят с 40-50 годишния западен "скрап"?
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хиперзвуковите ракетни носители са способни да пренасят полезен товар със скорост над 5 пъти по-висока от скоростта на звука. Руската хиперзвукова ракета "Авангард" е способна да пренасят БЧ със скорост 27 пъти по-висока от скоростта на звука.
20
4
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
За такива трябва да се възстановят т.н. шарашки, в които учените да работят по важни държавни проекти под стриктния контрол на ФСБ при строга изолация, ред и дисциплина. Да спазват стриктен дневен режим - ставане, сутрешна проверка, закуска, работа, обяд, работа, лично време, вечеря, лично време, вечерна проверка, отбой.
19
6
 
9
 
! Отговори
Крундел преди 1 седмица
превод за русор0би и консуматори на кремльовски биоотходи, щото ростр0л бригадата си знае, ама кара по опорки, че пари трябват а и дядо вова да не ги викне на сво, че 200 и 300 са лоша работа - държавната измяна е правене на анимационни филми за безаналоговнет в мире ракети, а разликата в цената между филма и реалното нещо се превръща в дачи, джипки, яхти, гуляи, бело, *** със силикони и други такива неща.Точно като при нас, т.е. ние сме по техен умален модел - подобни кгб/дс кадри управляват
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тва е руска форма на борба със знаещите и можещите, тъй като тия са имали достъп до секретни техологии, русия иска да ги заключи на топло и скрито за да не се разприказват. също както крадеца изпитва страх да не го оберат така и алкохолно зависимите братушки ги е страх някой да не ги шпионира и да им открадне разработките, както те са правили преди и така са "открили" атомната бомба.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Измяна може да извърши всеки. Независимо от образованието си. Всеки ден в различни престъпления се обвиняват милиони хора по света. Що за новина?
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия учат, че Путин пръв открил гравитацията, но руският физик е имал неблагоразумието да оспори това "факт".
15
0
 
0
 
! Отговори
????¿&# преди 1 седмица
MAMA...AAAA...!!!!
14
6
 
11
 
! Отговори
Дано не е така преди 1 седмица
А, това не бяха ли свръхбезаналоговите ракети на Ботоксьо? Да не се окаже сега, че са само в клипчетата на Росфильм?
13
8
 
5
 
! Отговори
ъ преди 1 седмица
Някои руски оръжейни проекти се провалят. Други не се провалят, можете да питате Зеля и генералите САЩ. Пък този човек може и да не е изменник, просто да е ***. Или крадлив.
12
8
 
15
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 1 седмица
Май май се оказа, че безаналоговите свръхзвукови ракети ги свалят с 40 годишната технология Пейтриът и парите за разработка са отишли нахалост или в някой джоб... и някой трябва да опере пешкира, уж че казал на другите разни неща, та да си оправят дъртите ракети да свалят на *** аналоговнета.
11
12
 
10
 
! Отговори
сдфсдф преди 1 седмица
Човекът е искал да кешира и да живее хамериканската мечта кокаин и урви на воля..предполагам че краваря плаща яко за всяка информация ..че са доста назад в тия технологии...като и в 5G...затова обвиниха Китай че шпионирал...ама не мина номера че са крали от тях тъй като самите кравари нямаха 5G..класиката бе когато краварските оператори просто смениха иконката на 4g с 5g въпреки че нямаха чипове в телефоните за 5g ....след това требеше да се плаща на китайците за патентите за 5g