МААЕ е загубила контакт със системите в Запорожката атомна централа

Системите в Чернобил също са спрели да предават данни
Обновена: 10 мар 2022 06:38 | 10 мар 2022 06:30, Анисия Иванова
42
МААЕ е загубила контакт със системите в Запорожката атомна централа
Снимка: БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е загубила контакт с дистанционните системи, които следят ядрения материал в Запорожката атомна централа в Украйна, предаде агенция Ройтерс. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и е в ръцете на Русия от миналата седмица, когато в сграда близо до централата избухна пожар след сраженията между руски и украински сили.

Ден по-рано МААЕ съобщи, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност. АЕЦ Чернобил, където през 1986 г. стана най-голямата ядрена авария в света, бе превзета от руските сили миналия месец.

Още по темата

Двете атомни централи се управляват от украински персонал при условия, които според МААЕ застрашават безопасността на съоръженията.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е притеснен от внезапното спиране на потока от данни от двете централи към организацията, базирана във Виена. МААЕ посочва, че остава неясно на какво се дължи това. Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава, съобщи БТА.

Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са повредени и не работят. На централата й е достатъчен и един електропровод, а пети такъв е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 При 17 това е генетично. Не му обръщай внимание.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви дизелови генератори няма Запорожската, защото чеченците откраднаха нафтата. Сега крадат кокошки.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 17 "Персонала си е същият в централата както е бил и маналата и по миналата година, руснаците само пазят централата срещу атаки." - Аха и ги пазят и да не си отидат, и нова смяна няма, и нямат идея дали домът им не е сринат със земята, и не знаят дали семействата са им живи, и ги хранят, и заплатите са им увеличили.. направо си спят в централата и работят в рай и без напрежение и в режим като от преди година-две. :S :> :S
33
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще е наред освен ако нацистките украински батальони не направят някоя много голяма поразия. В Чернобил нацистите подпалиха пожара, а сега прекъсват електропроводи.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 - ОК беше за чернобил, тук нещата хич не са ок, ако наистина няма данни от мониторинга. Дано е фейк разбира се.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите наистина сме в опасност. Вероятно подобни са разсъжденията и на окупиралите централата кашици. Какво тука по-специално има в тая сграда, ядрена централа, западни виртуални измишльотини, къде го тоя атом бе, мене не ме е страх, я да се покаже да го видя какъв е мъж, сигурно е *** някакъв.
30
1
 
4
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
Стига лъгахте. Всявате паника сред хората. МАГАТЕ казаха, че всичко е ОК.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност информацията към МААЕ от централите не е директна. Тя се препраща от украинска служба. Но няма проблем нацитата да предизвикат и ядрен взрив.Щом използат хората си за жив щит, жилищни сгради, детски площадки и болници за прикритие...Това са бандеровци...
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те руснаците веднъж вече взривиха АЕЦ, защо пак да не го направят. Могат да сеят само смърт. За друго не стават.
27
5
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Ватенко, то и 1986-та Чернобил работеше в нормален режим, ама същите тия, които сега са се настанили в Украйна (големите ти приятели), изчакаха да стане катастрофа и да изтровят цял свят, преди да се обадят, че има нещо нередно. И понеже са ти големите приятели, ти казаха какво е станало, след като вече си бил облъчен. То и от облъчването идва и мисленето ти де... Нещата с АЕЦ в Украйна са СТРАШНИ. Руснакът е пиян некадърник и няма как да му се вярва. Кола не може да кара, АЕЦ ще управлява.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите разбирам защо 30 години копаем дъното...
25
2
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Аз на МААЕ ли ще вярвам или на некав бастyн който е виждал АЕЦ само на картинка?
24
2
 
6
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Бум бум бум филма на ужасите започва няма свършване
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново Фейк! Вчера казаха, че са загубили връзка с чернобилската централа, днес със запорожката. Тия съвсем са се загубили. И на двете централи работят руски екипи. Централите работят в нормален режим!
22
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Анисия, Анисия .... "стендбай" ... без коментар.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За вчерашния загубен контакт с Чернобилската АЕЦ се оказа, че укрите гръмнали някакъв трафопост и спрели захранването. И за Запр.АЕЦ ли пак така?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам нашите политици как обичат да крият информация за радиация, нищо чудно да имаме изтичане. Следете чуждите медии, защото нашите ще мълчат до последно.
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комуникацията от спътниците е много чувствителна на всякакви смущения и интерференция от други сигнали, затова при по-силна магнитна буря (слънчев вятър) комуникациите със спътниците спират. Руснаците много лесно могат да заглушат сигналите, на никой не му е приятно да го шпионират от космоса, а това което медиите показват , за колони с военна техника, конвои и движение на войски си е шпионаж, предполагам нямат достатъчно спътникови ракети иначе досега да са ги превърнали в спейс джънк
18
23
 
12
 
! Отговори
L. преди 2 години
Да обобщим: някаква данна във Виена спряла да се показва и веднага имаме критична ситуация. На фона на погазените купища международни договори и спогодби от страна на Запада, дали Русия е длъжна да им докладва каквото и да е вече?
17
13
 
17
 
! Отговори
Xxx преди 2 години
Персонала си е същият в централата както е бил и маналата и по миналата година, руснаците само пазят централата срещу атаки. Преди броени дни и радиация твърдяха че има и че е взривен блока и т.н. Пълен фейк е новината за стрес!