Русия твърдо: Украйна е разработвала ядрени оръжия

Руски печат: Ако ядрен боен заряд бе избухнал? Светът да е благодарен
10 мар 2022 10:27, Елка Василева
246
Русия твърдо: Украйна е разработвала ядрени оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е осъществявала програма за разработване на собствени ядрени оръжия с плутониев и уранов заряд. Руската Служба за външно разузнаване и военното разузнаване ГРУ разполагат с документални потвърждения за това, пише "Комсомолская правда". Вестникът се позовава на "редица източници, заслужаващи доверие", без обаче да ги назове.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви наскоро на Мюнхенската конференция по сигурността, че ако не получи помощ за гарантиране на сигурност за Украйна, Киев може да се оттегли от Будапещенския меморандум, затвърдил безядрения статут на страната. Много доказателства сочат, че това не е било нито блъф, нито празна заплаха, твърди руското издание.

Още по темата
Според него в ядрената програма на Украйна са участвали киевски институти, а ключова роля в проекта била отредена на  Харковския физико-технически институт, чиято експериментална база давала "по принцип" възможност за получаване на оръжеен плутоний от отработено реакторно гориво. По въпроса се работело и в зоната на Чернобилската АЕЦ под прикритието на местния висок радиационен фон. А персоналът на Запорожката АЕЦ "потвърдил", че такава дейност се водела и там, само че местните инспектори не я отразявали в докладите си до МААЕ.

Различни оценки показват, че Украйна би могла да създаде ядрено взривно устройство за време от няколко месеца до две-три години. Страната има и носители, които да доставят заряда до редица големи градове в Русия. А също така възможности да създаде "мръсна бомба" от гигантското количество ядрени отпадъци в Чернобил. Тъкмо за предотвратяване на такава диверсия в Чернобилската и Запорожката АЕЦ бяха изпратени руски войски, които дежурят там заедно с украински, пише всекидневникът.

"Представете си ядрен боен заряд да избухне на руска територия и какви щяха да са последиците" - "светът трябва да е благодарен на Русия, че тя толкова навреме започна военната си операция" в Украйна, заявява "Комсомолская правда".

Изявленията на руски официални лица, че през последните години Украйна се е стремила да създаде ядрени оръжия, засега не могат да бъдат нито потвърдени, нито опровергани - прекалено са малко незасекретените сведения, включително представените от Русия. Това заявява в интервю за "Комерсант" Пьотър Топичканов, асоцииран старши научен сътрудник от Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ).

Украйна имаше технологии и материали в сферата на ракетната техника още от съветско време, а и от сътрудничеството си с Русия до анексията на Крим през 2014 г., но картината не бе тревожна. "Потвърждава го фактът, че до края на февруари Русия никъде не бе повдигала този въпрос", подчертава ученият.

"Обществеността не само в Русия, но и в целия свят очаква нещо по-конкретно, а не просто думи", казва той. Припомня и предишни "безпочвени обвинения" срещу някои страни, че разработват оръжия за масово унищожаване - обвинения, "използвани като претекст за военна интервенция".

Според Топичканов на международни форуми с негово участие Украйна никога не е била споменавана сред държавите с потенциал за създаване на ядрена бомба. "При всяко положение за Украйна би било крайно трудно да скрие практически действия по създаването на ядрени оръжия", посочва експертът.

"Абсолютното мнозинство страни в света не споделят възгледите и действията на Москва спрямо Украйна. В тези условия, дори ако се случи немислимото и Русия представи убедителни доказателства за скрити усилия на Украйна по създаването на ядрени оръжия, повечето страни ще ги посрещнат с недоверие и ще ги отхвърлят", прогнозира той.

Докато не спре насилието в Украйна, според него не може да има "никакъв диалог" с Русия в сферите на ядреното неразпространение и контрола над ядрените оръжия. "Сега и в обозримо бъдеще всички изявления на Москва за ядрени рискове, уж съществували в Украйна, ще потънат в тишина", заключава специалистът от СИПРИ.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
А Русия какво разработва- кюфтета и банани???
186
0
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Oт кого ли е искала да се предпази Украйна- позволете да позная от 3 опита: 1. От Естония? 2. От Непал? 3. От Молдова?
185
19
 
3
 
! Отговори
Никой ама умен преди 2 години
Рашистите трепат поголовно деца жени и старци ежедневно, носат ватенки и *** и пият одеколон щото се опитват да се измъкнат от присъди като военнопрестъпници със смешни твърдения за разработка на ядрено оръжите, тестове за ковид върху прилепи и също така биологични оръжия.На болшевишките никой не се връзва много отдавна, особено хора от бившия соц блок, които са били подлагани на тоталирарната пропаганда десетки години като мен и затова сега съм на 30 години.ЕЙ, много прости хора.!
184
4
 
3
 
! Отговори
до 199 преди 2 години
Bili, що не си изписа името на русский язык, ами на латински? Такава защита на руснаците даваш, а пишеш по западному, макар и с правописни грешки! Как да ти вярвам?
183
3
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Абе вие нас за улави ли ни мислите, или какво? Мислите ли, че някой ви вЕрва?В САЩ няма ядрени оръжия и никога не са били разработвани. Те са добри и всички ние им вЕрваме. И Чоко най им вЕрва.
182
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УКрайна е разработвала ядрени оръжия, а вие, в русия, не сте. Яли сте семки през това време! Абе вие нас за улави ли ни мислите, или какво? Мислите ли, че някой ви вЕрва?В САЩ няма ядрени оръжия и никога не са били разработвани. Те са добри и всички ние им вЕрваме.
181
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УКрайна е разработвала ядрени оръжия, а вие, в русия, не сте. Яли сте семки през това време! Абе вие нас за улави ли ни мислите, или какво? Мислите ли, че някой ви вЕрва?
180
3
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Чоко не вярва нито дума за някакви биологични лаборатории на САЩ в Украйна и за разработка на ядрено оръжие. Виктория Нюланд лъже защото е комунистка и агент на Кремъл в което Чоко е абсолютно сигурен. Тази болшевишка пропаганда излезе извън релси и Чоко е бесен от гняв.
179
11
 
3
 
! Отговори
Никой преди 2 години
ХАЙЛ Педя човек. Колко трябва да си мръднал да кажеш ,че правили ядрена бомба.Простия веднага ще се хване. АЕЦ Козлодуй също разработва ядрена бомба. Всеки АЕЦ притежава ядрено гориво което след обработка става на плутоний. България има ли ядрено оръжие ?. ЕЙ, много прости хора.!
178
10
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Хайде, стига простотии. Ядрени оръжия, би оръжия и не знам си какво. Тази болшевишка пропаганда излезе извън релси.
177
14
 
7
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
Дмитрий Киселов предполагам е авторът на толкова карнавална пропаганда , това е баячката на Путин . Между другото руснаците си заслужават всяка секунда страдание защото се държаха свръх надменно с всички , и сега е време за приземяване
176
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях. Украйна има 15 ядрени реактора и може по всяко време да произведе *** бомба. Не е нужно да се ръгат в Чернобил, където има радиация колкото за целия китайски народ.
175
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хибридчиците стават все по-смешни и жалки.Колкото повече затъват в Украйна, толкова по-глупави лъжи измислят.
174
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1994 година Русия принуждава Украйна да им подари ядрените си ракети, като в Будапеща подписват договор, с който Русия, Великобритания и САЩ гарантират суверинитета и териториалната цялост на Украйна, ако тя се откаже от ядреното си оръжие и го подари на Русия. Сами виждате колко си изпълняват договорите руснаците.
173
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това правителство на Русия не му вярвам изобщо. Едно говорят - друго правят. Лъжат повече от Асан от мааалата.
172
4
 
12
 
! Отговори
Димитрий преди 2 години
Ми той май излезна жалко че не са ги разработили по-бързо да демострират като Индия една мирна термоядрена детонация и нямаше да я има тази война.Шегата настрана след тази война със сигурност ще търсят начин да ги разработат все пак ще се позоват на нарушения на договореностите от 90 г на миналия век
171
5
 
14
 
! Отговори
Bili преди 2 години
всички работят за една цел - нов световен ред. ковид не успя да унищожи държавите и техните икономики, ядрена война ще успее...украинците да четат историята на кюрдите и ще погледнат в своето бъдеще
170
16
 
23
 
! Отговори
Bili преди 2 години
ядрени, биологични оръжия, етническо прочистване на руснаци, раполагане на ракети с обсег москва...кво да правят руснаците?? да гледат как ги изтребват фашаги и да чакат атомна бомба да им пуснат?
169
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашистите трепат поголовно и ежедневно, но се опитват да се измъкнат от присъди като военнопрестъпници със смешни твърдения за разработка на ядрено оръжите, тестове за ковид върху прилепи и също така биологични оръжия.На болшевишките никой не се връзва много отдавна, особено хора от бившия соц блок, които са били подлагани на тоталирарната пропаганда десетки години
168
5
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Айде и тия като -ирак добре , че путин ги спря