Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол

А вие хора ли сте?, попита той на руски език
Обновена: 10 мар 2022 08:22 | 10 мар 2022 07:50, Анисия Иванова
268
Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска болница с родилно отделение в югоизточния град Мариупол като "военно престъпление". Зеленски призова и за международно осъждане на "геноцида", предаде АФП.

„Ние не сме правили и никога няма да направим нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е регион... защото ние сме хора. А вие хора ли сте?“ — попита Зеленски, като премина от украински на руски език, съобщи БГНЕС.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. Атаката беше осъдена и от ООН, САЩ и редица хуманитарни организации. Евакуацията на цивилното население се очаква да продължи и днес, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града – Суми, Енергодар и районите около Киев, а според Зеленски надеждата е днес да бъдат осигурени още шест маршрута.

Украинския президент посочи, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. 

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 - Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, "не е постигнала желания резултат по вина на Киев". Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като "катастрофално".

На фона на продължаващите сражения по земя и въздух двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва БТА.

"Не помня кога съм яла за последно", каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име - Олена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, престни да държиш населението на Украйна и чужди граждани като заложници и жив щит, това в нито една война не е било, зверове нацистки! Пуснете хората да се изтеглят накъдето пожелаят! И сте раздали оръжия на *** и Пульо да крадат, убиват хора и мародерстват в Украйна, така ли "пазиш" Украйна? Време е да се махате!
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на зеленият му се вижда краят ,този е за доживотен затвор !
159
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 години
*** безподобен, наркоман и фашист!!! Лъже ***!!! И вие, жалки медии му давате глас!!! Кого лъжете? Никой вече не ви вярва!!!
158
2
 
6
 
! Отговори
До 138 преди 2 години
Френската журналистка Анн-Лор Борел също неше направила репортаж.
157
2
 
10
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 2 години
Ей *** спри да си разполагаш ПВО в училищните дворове, партизаните по покривите на блоковете и техниката около болниците и може би ще се спре бомбадирането на тези обекти .... Между другото с орева света за помощ ама кой ще ви съди вас за геноцида от години насам ? Или презокеанския Ви "брат" заличава следите....
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военно престъпление е да разположиш артилерия в дворове на училища и болници.
155
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Браво на Зеленски - върви по стъпките на предшествениците си и постига успехи в алкохолната подготовка включително делириум.
154
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизоидите зад този зеленчук ще гръмнат и атомните централи.
153
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 2 години
Преди десет дни всичкият персонал и болните напуснаха болницата и там се нанесе батальон Азов. Колко пострадали доктори и родилки има ? Защото никъде не пише какви са ранените.
152
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога тази фалшива новина на този хуморист ще стои като главна на сайта ви? Не ви ли е срам поне малко?
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен пък Зеленски е военен престъпник, защото заради него се случва това. Що не излезе той да се бие, що неговото семейство не е там, а? То празни приказки на чужд гръб всеки ги може.
150
2
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 2 години
ТАЯ ВОЙНА НА ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИМ ДОЙДЕ ДЮШИЧ ! ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ КРАЖБИТЕ ИМ !
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоуна лъже. Укри са обстрелвали!
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Починете си малко!Ковида го излекува Путин с няколко танка бай Шиле що мълчи далаверата вече не върви
147
0
 
14
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Това е добре, че ЯНКИТЕ си признават за 30 лаборатории за БОВ, щото утре ще обвинят руснаците... Но защо нашите хибридни медии нищо не съобщиха!!!! .... Ами значи рашаните са невинни и прави за да правят операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с бял прашец вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зеленски, узрялли бе *** актьорсъсипа страната си за едните париобрече народа сино народът това заслужава като те избраи търпеше фашистките националисти
145
1
 
15
 
! Отговори
Никой не ви вярва преди 2 години
с изключение на няколко платени прокраварски трола. Платените журналисти много сте активни! Двойни хонорари ли получавате или ви заплашиха, че ще ви уволнят? Защо не бяхте така активни, когато запалиха мирни протестиращи в Киев, когато запалиха български знамена, избиваха хора в Донбас?
144
1
 
12
 
! Отговори
nina преди 2 години
Добре,на twiter има видео от тази болния явно,чисто празна,явно е била евакуирана.Постоянно се публикуват проукраински "новини" и Зеленски всеки ден реве за самолети и оръжие..А нещо да пуснат цивилните от обсадените градове?Защото аз пък видях видео от един грък в Мариупол,който казва,че обикалят нацистки патрули и стрелят по хората,които искат да се евакуират.Не мисля,че гръка има интерес да лъже,човекът иска да се измъкне от там.
143
2
 
7
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Този е най- голямото зло за света и за Украйна , ни видили ,че заради него и водената политика от него е цялата тази война, колкото по - бързо го разкарат , по бързо ще свърши всичко.
142
2
 
12
 
! Отговори
Починете си малко! преди 2 години
По 100 изказвания на Зеленски на ден. Преди това по 100 интервюта и статии за Ковида...