Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол

А вие хора ли сте?, попита той на руски език
Обновена: 10 мар 2022 08:22 | 10 мар 2022 07:50, Анисия Иванова
268
Зеленски определи като военно престъпление обстрела на детска болница в Мариупол
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска болница с родилно отделение в югоизточния град Мариупол като "военно престъпление". Зеленски призова и за международно осъждане на "геноцида", предаде АФП.

„Ние не сме правили и никога няма да направим нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е регион... защото ние сме хора. А вие хора ли сте?“ — попита Зеленски, като премина от украински на руски език, съобщи БГНЕС.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. Атаката беше осъдена и от ООН, САЩ и редица хуманитарни организации. Евакуацията на цивилното население се очаква да продължи и днес, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града – Суми, Енергодар и районите около Киев, а според Зеленски надеждата е днес да бъдат осигурени още шест маршрута.

Украинския президент посочи, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. 

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 - Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, "не е постигнала желания резултат по вина на Киев". Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като "катастрофално".

На фона на продължаващите сражения по земя и въздух двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва БТА.

"Не помня кога съм яла за последно", каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име - Олена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна на украинците! руските фашисти- ВЪН!
140
4
 
11
 
! Отговори
Истина преди 2 години
А кой изби децата в Донецк ... 50 деца ... идете на паметника им , а това дето тоя разправя е лъжа , в тази болница нямало деца и този я обстрелвал , и накисва руснаците.
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви родилки и деца в тази болница не е имало. Тя е затворена в първите дни на обкръжението и в нея са настанени бойци на Азов! В Мариупол въобще нищо от гражданската инфраструктура не работи. Цивилните са вкарани в мазетата и държани насила. До жилищните сгради са наредени танкове и военна техника, а по покривите снайперисти. Това го потвърждават всички цивилни успели да избягат от Мариупол. Вчера бяха публикувани снимки от дрон, на което това се вижда ясно.
138
3
 
6
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Относно прочурата картина на Пикасо - ГЕРНИКА, се разказва следното:Един нацистки офицер през 1941 г. посетил студиото на Пикасо в Париж и посочил към репродукция на картината с въпроса: "ТОВА ВАША РАБОТА ЛИ Е?", Пикасо му отговорил: "Не,ТОВА БЕШЕ ВАША РАБОТ!."Та и относно обстрела на детската болница в Мариупол отговорът е ясен това е работа на ЗЕЛЕНСИ !!!!
137
7
 
2
 
! Отговори
Повтарям !!! преди 2 години
Отмъщението ще бъде жестоко !!!Отнася се и за няколкото руски трола !!!
136
4
 
1
 
! Отговори
У край на нас преди 2 години
Не било компютри, ами компоти...Лошото е, че всичко ще е на нашата глава.Ако продължават да прииждат,те ще разсипят нашата страна и без оръжие.Ако седне да преговаря има повече шанс да получи помощ от Русия отколкото от западните си приятели.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези които не са разбрали. 40 лева се дават на хотелите и други центрове за настаняване на бежанците,а не на самите тях. Само тези които са поискали закрила от държавата
134
6
 
2
 
! Отговори
ОТМЪЩЕНИЕТО преди 2 години
Ще бъде жестоко ! Слава на Украйна !
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво военно, дивашко
132
5
 
2
 
! Отговори
Руските изчадия преди 2 години
Ще бъдат гонени до КРАЯ на живота им !Смърт за убийците на жени и деца !
131
2
 
9
 
! Отговори
Брадвата преди 2 години
Този ли *** ще гледаме по цял ден бе ?!? дето са му написали на ауто-кю и едвам чете и срича какво са му написали американците?! Това ли е героят на света?!
130
1
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
Руският представител в ООН Дмитрий Полянски коментира в социалните си мрежи нападението над болницата е Мариупол. "Така се раждат фалшивите новини. Предупредихме още от становището ни на 7-ми март, че тази болница е превърната във военен обект от радикали. Много смущаващо, че ООН разпространява такава информация без проверка." == Иначе когато новината е в полза на Русия, Ройтерс викат, че няма друг източник. А тия фейкове се публикуват ей така без проверка, без нищо.
129
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма се притесняваш Зеленски, народа ти ще бъде добре третиран в България с 1200лв безвъзмездна помощ!!!Мойта баба с 300 лв пенсия и 40 години стаж няма значение, за болните да не говорим.Важни са украинските братя, бг народа го махай .. той цял живот си е в мизерия !!!
128
3
 
14
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Това е ваша работа, бе ЗЕЛЕН ***!
127
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. Снимките на окървавени бременни ще останат за историята. Руснаците с нищо не са по-различни от диваците от ислямска държава. С нищо.
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасът и отчаянието на путин се е предал и на троловете му.
125
4
 
7
 
! Отговори
mm преди 2 години
Накрая ще остане една унищожена държава инфраструктурно ,запада ще има налеят милярди като заеми за възтановяване ,но те са същите като нас адски корумпирани и нищо няма да се възтанови,така ,че Украйна я пишете заминала за следващите 100-200 години
124
2
 
4
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Оноо седнало да преговаря на масата .....след една безсънна седмица оноо осъзнало че седнал на масата с Брендо .....незнае коя дата е ......кръвно 250....
123
3
 
19
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Като нищо сами да са я бомбардирали ....на тоя не му дреме за нищо освен за собствения си *** .....
122
1
 
10
 
! Отговори
Велкова преди 2 години
Брендо ли му е дилър!?