Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ

Украйна призова да спре издаването на разрешения за работа за руски граждани
11 мар 2022 20:24, Анисия Иванова
48
Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ
Снимка: БГНЕС

През последните две седмици тема №1 в света е инвазията на Русия в Украйна. Това, което се случва, засегна всички сфери на живота и не заобиколи големия спорт. Някои чужденци набързо напуснаха Руската хокейна лига (КХЛ), отказвайки да участват в плейофите. Руснаците в НХЛ пък са подложени на сериозен натиск. Някой дори получават заплахи за живота си в социалните мрежи. Как ситуацията може да бъде решена все още не е неясно, анализира sport24-ru.

Канадският журналист от TSN Рик Уестхед разкрива, че някои от руснаците, които играят в НХЛ и техните представители се свързват с имиграционни адвокати, за да обсъдят процеса на кандидатстване за убежище или разрешения за пребиваване в САЩ и Канада. Всички са загрижени, че Съедините щати и Канада могат да спрат издаването на туристически и работни визи на руски граждани.

"Отборите са изплашени. Те са загрижени, че руските им играчи ще бъдат принудени да напуснат страната и визите им няма да бъдат удължени. Санкциите са повод за безпокойство. Всеки ден се налагат нови ограничения срещу Русия и е невъзможно да се каже какво ще се случи утре. Не очаквам, че правителството на САЩ ще отмени настоящите визи на руснаците, но може да има проблеми с бъдещите визи", разкрива миграционният адвокат Джо Къркууд от Сан Диего, който си сътрудничи с много клубове от Националната хокейна лига.

Няколко източника на TSN потвърдиха, че редица руснаци са се свързали с адвокати. Имената им не се споменават, анонимността е важна, в противен случай всичко може да се провали.

Посолството на Украйна в Отава на 2 март призова канадското правителство да спре издаването на нови разрешения за работа и туристически визи за руски граждани. В момента обаче не са предприети специални имиграционни мерки срещу руснаци и те, както и преди, на общо основание могат да кандидатстват за виза или разрешение за пребиваване. В Съединените щати вече имаше прецедент, когато президентът забрани влизането в страната на гражданите на определени държави.

На 27 януари 2017 г. Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, според която гражданите на редица мюсюлмански страни нямаха право да влизат в САЩ за срок от 90 дни, независимо дали търсят статут на бежанец, или не. Забраната касаеше граждани на Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Йемен и Ирак. Когато Джо Байдън наследи Тръмп като президент, той отмени тази изпълнителна заповед.

Важно е да се разбере, че играчите с дългосрочни договори вече имат временно разрешение за пребиваване и те не е необходимо да кандидатстват за убежище. Може да възникнат проблеми за тези, чиито договори са краткосрочни или предстои да бъдат подновени.

Мария Попова, професор по политически науки в Университета "МакГил" в Монреал, която е посъветвала повече от 20 руснаци относно емиграцията в Канада, САЩ и Обединеното кралство, смята, че руските играчи от НХЛ могат да получат статут на бежанци в Канада.

"Ако изяснят, че не са съгласни, какво прави руското правителство в Украйна и че са готови да изразят това несъгласие, когато се върнат в Русия, ще бъде ясно, че са в опасност. Навлизаме в нова Студена война", каза Попова, цитирана от БГНЕС.

Всичко това показва, че руските играчи от НХЛ ще имат по-големи затруднения, отколкото предшествениците си от 80-те 90-те години, които трябваше да избягат от Съветския съюз, за да играят в най-добрата лига в света. Да съдиш нечий избор би било грешно. Всеки трябва сам да определи как вижда живота си. И не става въпрос за патриотизъм и любов към родината. Желанието да бъдеш човек на мира и да осъзнаеш себе си 100% не означава, че си готов да предадеш родната си страна. Всеки все още има право да определя собствения си път, завършва коментара си sport24-ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
не преди 2 години
ти щь сьветите и студена воина няма да има щото отдаВНА ПРИКЛУ4ИМЕ С ТИЯ
37
1
 
2
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Сега гледайте да развъждате гълъби, ще ви трябват! Приятелски съвет към ушанките!
36
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кой бяга от хубавото -Аааа?Ушанките в България само плачат, защо не си ходят там?
35
0
 
1
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
Предлага украинско гражданство на руски хокеисти
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости пълни, чудят се как да ги очернят. Жалки сте журналята, жалки стеее
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е защо в САЩ, да ходят в Куба.
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкции срещу обикновените руснаци не е имало и по времето на СССР. Но сега ураинците искали ... какво са им виновни руснаците?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самотна майка търси връзка без задължения, телефон в профила - kuza.me/sofia.....Самотен джикиджия търси материал за силна китка!
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добро решение, никой нормален човек не иска да живее в путинския "Рай"! Путинския Рай се доближава до този на "Янко" - Правешкия шмекер!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато два народа губят децата си жените и мъжете си, точно за хокейно-баскетболните милионери ще им мисля. Друго е когато макр и без ефективност нашият бивш премиер каже думата Кемюроът, ти става ясно че никога нямаше да иде хокей да пързаля а щеше кемюрени сондажи да бъцка от Перник до Варна и по този начин да реши проблемите с тока, зърното и Киро
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 - Сноудън? Или е неудобен?
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, обградил се с гзолизци, сега се осъзнава и търси виновника за гръмкия провал в Украйна. Сега уж шефа на разузнаването бил виновен и е под домашен арест. Ако не беше трагедията в Украйна щеше направо да е смешно
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдение: "Да съдиш нечий избор би било грешно. Всеки трябва сам да определи как вижда живота си."Мъск - Ще дам сателитен интернет на Украйна! Публиакта - Урааааа! А сега забрани руската пропаганда по интернета и блокирай всички Тесли в Русия.Мъск - Правото на свобода на словото е абсолютно, затрова избирам, да не блокирам никого, никъде. Включително и колите.Публиката - Ти си путинист, ти си фашист, ти си чудовище ... е видяхме къде изтече това твърдение ...
25
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин успя да върне Русия мнооого години назад. Даже американците не са мечтали толкова ефективно да се случат нещата. Хем ги намрази цял свят, хем се видя, че армията им е шега, хем вече от всякъде са отрязани - технологии, спорт, култура, пътувания... От Интернет сами се режат. Направо ги върна в средновековието
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2017-а Тръмп забранил да влзиат емигранти от определни страни за 90 дена, ама през 2021-а Байдън отменил ... Знаете ли какво е година?
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добре е да бягат в Беларус или Северна корея и ако не ги приемат направо в Еритрея да отиват :):) , това важи и за всички фенове на огромната страна
22
5
 
17
 
! Отговори
Фен на Пу-тин преди 2 години
Голям почитател на другаря Пу-тин съм ! За 2 седмици успя да ликвидира сибирската империя !
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жал ми е за руснаците, оказа се, че Лада разчитала на западни части и сега ги очаква отново чакане от 20 години за автомобил от евтин клас
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раша се закопа тотално, сега олигарсите ще посещават Беларус и Венецуела, а средния руснак ще го сочат с пръст навсякъде като прокажен
19
6
 
9
 
! Отговори
Мерзанов преди 2 години
До До Анонимен 11Не е плъх, човека жертва огромна заплата, осигурен живот, и т.н., заради възмущението си от начина на работа на ЦРУ, и въобще от начина на работа на американското правителство и въздействието им върху света. Ако беше руснак, филми щеше да има за него, и да е герой като Навални. Но понеже е американец, значи е плъх и гад, и с право го издирват? Еми, не че нещо, ама сме овце, и ти го доказваш.