Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?

Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуря
Обновена: 14 мар 2022 15:01 | 14 мар 2022 15:01, Анисия Иванова
149
Технологичен бойкот - Путин ще бъде изтласкан в орбитата на Китай?
Снимка: Bloomberg

Кампанията да се спре достъпа на Русия до технологии - на всичко от iPhone и обяви в Airbnb до отбранителна електроника - е безпрецедентен експеримент, който рискува да изтласка Владимир Путин още повече в орбитата на Китай.

Използвайки контрола върху износа като инструмент, САЩ поведоха усилията да лишат Русия от компоненти, които са й необходими за високотехнологична индустрия и съвременни оръжия, с надеждата да гарантират, че президентът Путин ще почувства болката от решението си да нахлуе в Украйна. Това принуди производителите на компютри, чипове и сензори да спрат доставките за Русия, пише Bloomberg.

В същото време много от най-големите американски компании отидоха по-далеч, като на практика установиха технологичен бойкот на нацията. Идеята, насърчена от украинските лидери, е, че лишаването на руснаците от достъп до технологии и дигитални платформи ще предизвика обществени протести и ще подкопае военната кампания на Путин.

Но никой досега не е опитвал модерна технологична изолация в такъв мащаб и е трудно да се каже как в крайна сметка ще реагират 145-те милиона души на Русия. Отдалянето на руснаците от онлайн услугите може да подкопае продемократичните активисти, които се стремят да организират антивоенни протести. И може би най-важното за САЩ - заплашва да доближи Русия до съперниците им, най-вече Китай.

"Трудно е да се мисли за исторически паралел“, каза Питър Сингър, американски военен стратег и автор.

Сингър отбелязва, че САЩ винаги са се опитвали да контролират веригата за доставки на врага. Това включва усилията на Вашингтон да прекъсне достъпа на Япония до сурови ресурси като петрол, каучук и калай след инвазията на тази страна в Китай през 1937 г.

„Това, което е различно днес в дигиталната ера, е, че достигате до компонентите – чиповете и други части от нея“, каза той.

Ограничаването на онлайн услугите води до дилема. Това допълнително разделя интернет и заплашва да влоши цензурата и дезинформацията.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън призна експерименталния характер на технологичните ограничения. Никой не знае как ще се развие ходът за контрол на износа по отношение на детайлите, каза служителят пред Bloomberg News. Но икономическото разделяне, поддържано както от правителството на САЩ, така и от технологичните компании, изглежда като „точно това, което е необходимо“, каза служителят.

Администрацията заяви, че нейната забрана - заедно с усилията на съюзниците - ще отреже повече от половината от високотехнологичния внос на Русия. И този ход ще запази извън страната стоки на стойност 50 милиарда долара в продължение на три години.

Съюзниците на САЩ, включително Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Австралия и Нова Зеландия, се съгласиха да възприемат подобни политики. Южна Корея, ключов доставчик на смартфони за Русия, също наскоро се присъедини към усилията. Американските компании, които нарушават правилата, рискуват затвор, големи глоби и забрани за износ, докато на чуждестранни компании може да бъде отказан достъп до американски компоненти.

Политиката има прилики с усилията на САЩ да накажат китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. През 2020 г., когато търговското напрежение с Китай се разгоря, администрацията на Тръмп прекъсна достъпа на Huawei до критични чипове, от които компанията се нуждаеше за смартфони и 5G операции.

"Вземате правилата за Huawei и ги прилагате към цяла държава, цяла икономика“, каза Мартийн Расър, бивш старши офицер в ЦРУ, който изучава технологиите и националната сигурност.

Ходът за отрязване на Русия беше замислен като част от възпиращ пакет месеци преди страната да нахлуе в Украйна. Дон Грейвс, заместник-министър на търговията на САЩ, каза, че не се очаква контролът върху износа да има незабавно въздействие. Но през следващите седмици или месеци отбранителният, аерокосмическият и морският сектор „ще започнат да изпитват истинска болка“, тъй като запасите от чипове и друга електроника в Русия намаляват, каза той в интервю.

Когато изключите екосистемата на чиповете, Путин губи своите напреднали военни способности, каза Грейвс. Руските потребители също ще усетят въздействието, добави той, позовавайки се на трудности при получаване на компютри и резервни части.

 В крайна сметка изборът е на Путин - "ако това има някакъв вид дългосрочно технологично въздействие върху руската икономика и руския народ“, каза Грейвс. "Неговият избор е да спре войната - да изтегли войските си."

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., водещ производител на модерни чипове, вече се съгласи да не доставя на Русия полупроводници, въпреки че Китай може да предложи други възможности. Китай е най-големият доставчик на електроника за Русия, който представлява една трета от вноса на полупроводници и повече от половината от компютрите и смартфоните.

Базираната в Шанхай Semiconductor Manufacturing International Corp., или SMIC, е ключов източник на чипове, но Вашингтон ще разчита на тази компания също да прекъсне доставките.

През последните дни Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуриране на интернет. Кремъл затвори Facebook на Meta Platforms Inc. и ограничи достъпа до услугата на Twitter Inc. и други платформи, принуждавайки руснаците да разчитат повече на държавните медии. Това затруднява групите да организират антивоенни протести и да документират нарушенията на човешките права, каза Фънк. TikTok също спря предаванията на живо в Русия.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 121Айде стига с тея ракетни двигатели бе, все едно в Аерика не могат да направят ракетен двигател. Само едно и също повтаряте вече години.
116
0
 
3
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
До #136, и как точно руснакът ще се уплаши от китаеца? Момче, нещо си много назад с мислите, гледаш много филми на Холивуд , които ти пречат да мислиш реално! От къде идват повече от суровините за производство в Китай, нещо понаучи и тогава пиши глупости. В допълнение- да знаеш нещо за онази китайска армия, която са минути става на въглен, защото се опитала да прекоси границата на Русия? Да знаеш в последствие, някой да е имал претенции към руснака за това действие? Зелен си още!
115
0
 
6
 
! Отговори
Добър САЩ план преди 2 години
1,5 милиарда работливи китайчета имат нужда от жизнен простор, а това е слабо населената и изостанала Русия - особено азиатската част !
114
5
 
5
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Русия я върнаха 30 години назад на поправителен !
113
3
 
4
 
! Отговори
Нищо лично преди 2 години
Просто бизнес. Ако стане така Китай скоро ще почне да пита за Южен Сибир и някоя теритройка тук там. Ако Рускинята откаже... :) сещате се.
112
4
 
6
 
! Отговори
Гледна Точка преди 2 години
Путин ще бъде ИЗСТРЕЛЯН в орбитата на Китай, която е най-високата възможна орбита в днешно време?
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бъде изтлакан, ако Путин не се сеъи, че не кой да е, а имено Русия изработва супер-тънките пластини, на база които се правят ВСИЧКИ чипове, процесори и памети в Света! Според анализи, би могло тяхното производство да се започне и другаде, ама пускането на масово такова производство би отнело пне 5-10 години и то ако имаш суровината! Освен това - е земетръсно-чувствително производство и всякога може да се очаква голям % брак. Ерго, не е ясно кой кого и откъде ще изтласка
110
19
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Много вярвате на американската пропаганда. Скоро ще видите къде зимуват раците. Русия е огромна сила, а ние пак сме на грешната страна, но в това ще се убедите в близко бъдеще.
109
9
 
18
 
! Отговори
отказаха преди 2 години
отказаха да са развбоправни с ЕС и САЩ заради гейовете сега ще са заден двор на китаи хахахахаха, голям страх от тия гейове брейй
108
6
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Дракона ще клати Мечката.
107
7
 
26
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
Русия не е изтласкана. Русия е погълната от Китай.
106
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какъв бойкот като всичко си доставят от Китай тъй като Китай е икономика номер едно в света и всяка втора вещ е произведена там ! Даже и компютрите на които пишат троловете на сорос са направени в Китай
105
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен смях, още малко им трябва на руснаците да осъзнаят какво им се случва и да изринат джуджето и всичките му слуги.
104
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният опит на краварите да станат господари на целия свят.
103
4
 
25
 
! Отговори
Джурналист преди 2 години
"Москва предприе безпрецедентни допълнителни мерки за цензуря".. Какой такой слово ето ЦЕНЗУРЯ бе таваришЧи?
102
5
 
8
 
! Отговори
До 121 преди 2 години
От Мъск и Безос?
101
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А откъде краварите ще вземат ракетни двигатели за да пращат космонавти?!
100
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ще помогне. Той изпревари краварите във всяко едно отношение.
99
18
 
12
 
! Отговори
До 117 преди 2 години
Ами вече плащаме цената от санкциите наложени на Русия от САЩиЕС ,които са предатели на собствените си народи ,а пък за работещия бедняк българин ду.е да му е яко,заради геополитически амбиции на по горните! Виж инфлацията и подготовката за дъмпинг на цените на енергоносителите -*** газ иска увеличение на газта с 58% !
98
2
 
7
 
! Отговори
стоян преди 2 години
До 412Не.. нямат идея за ЦЕНАТА!! А, сметката идва..., късното лято НА 2022 ще живеем в НОВ СВЯТ. Няма значение дали ни харесва..или не !