Овсяникова, която протестира в ефир: Украйна и Русия никога не са били врагове

Във видео, записано по-рано, тя заявява, че се срамува да работи в "Първи канал"
15 мар 2022 10:37, Нели Христова
290

Марина Овсяникова, служител на руската държавна телевизия "Първи канал" се превърна в герой в социалните мрежи, след като прекъсна основната новинарска програма на канала с изключителен протест срещу нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Редакторката изскочи на снимачната площадка по време на живото предаване на нощните новини в понеделник вечерта с викове: "Спрете войната. Не на войната." Тя също държеше табела с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната".

Водещата на новините продължи да чете, говорейки по-високо в опит да заглуши Овсяникова, но протестът й се виждаше и чуваше няколко секунди, преди каналът да премине към записан сегмент.

Овсяникова пусна и предварително записано видео чрез правозащитната група ОВД-Инфо, в което изрази срама си, че работи за "Първи канал", който разпространява "кремълска пропаганда".

"За съжаление, в продължение на няколко години работех в "Първи канал" и работех върху пропагандата на Кремъл -  много се срамувам от това в момента. Срамувам се, че ми беше позволено да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че допуснах зомбирането на руския народ. Мълчахме през 2014 г., когато това тепърва започваше. Не излязохме на протест, когато Кремъл отрови лидера на опозицията Алексей Навални", казва тя във видеото."Ние просто мълчаливо наблюдаваме този античовешки режим. И сега целият свят се отвърна от нас и следващите 10 поколения няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война."

Носеща колие в синьо-жълто - цветовете на украинското знаме, Овсяникова казва във видеоизявлението си, че баща й е украинец, а майка й - рускиня. "Ние никога не сме били врагове", заяви Овсяникова.

"Това, което се случва в Украйна, е престъпление, а Русия е агресор", категорична е тя. "Отговорността за тази агресия лежи на раменете само на един човек: Владимир Путин."

Тя призова съгражданите си руснаци да се присъединят към антивоенните протести, за да се сложи край на конфликта. "Само ние имаме силата да спрем цялата тази лудост. Отидете на протестите. Не се страхувайте от нищо. Те не могат да затворят всички ни."

Протестът беше приветстван от украинския президент Владимир Зеленски. Във видеообръщение в понеделник вечер той каза: "Благодарен съм на онези руснаци, които не спират да се опитват да предадат истината, които се борят срещу дезинформацията и разказват реални факти на своите приятели и семейства, и лично на тази жена, която отиде в студиото на "Първи канал" с антивоенен плакат.

От ОВД-Инфо съобщиха, че Овсяникова е арестувана малко след протеста си и е била задържана в телевизионния център Останкино. Павел Чиков, ръководител на правозащитната група "Агора", по-късно каза, че Овсяникова е била арестувана и отведена в московско полицейско управление. Тя може да получи присъда в затвора според нововъведеното руско законодателство, което криминализира разпространението на така наречените "фалшиви новини" за руските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор.

Овсяникова също така може да се сблъска с правни последици за насърчаване на "граждански вълнения", тъй като призова руснаците да протестират.

В изявление, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, "Първи канал" казва, че "се е случил инцидент с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна проверка."

Източник от правоохранителните органи каза на ТАСС, че Овсяникова може да бъде обвинена по закон, забраняващ публични действия, които целят "дискредитиране на използването на въоръжените сили на Русия".

Нейното изявление е първият път, в който служител на руски държавни медии публично заклеймява войната, докато страната продължава с репресиите срещу антивоенното дисидентство. Сегашната вълна от цензура е толкова строга, че други новинарски програми замъглиха посланието върху табелата на Овсяникова в собствените си репортажи за инцидента.

От началото на войната Русия започна безпрецедентна репресия срещу протестиращите, независимите новинарски издания и чуждестранните социални медийни мрежи. Близо 15 000 души, включително деца и възрастни хора, са задържани за протести срещу войната.

Повече от две дузини руски медии са блокирани от медийния регулатор на страната или са избрали да прекратят дейността си. Широко използваните платформи за социални медии Facebook и Instagram също са забранени.

Междувременно държавната телевизия остава основният източник на новини за много милиони руснаци и отблизо следва линията на Кремъл.

В рамките на часове след протеста й над 40 000 души оставиха коментари на страницата на Овсяникова във Фейсбук, като мнозина я похвалиха, че е взела позиция.

"Ти си герой. Благодаря ви много", гласи един коментар.

Видеоклиповете на инцидента бързо събраха хиляди гледания.

"Уау, това момиче е готино", написа в Twitter Кира Ярмиш, говорител на опозиционния лидер в затвора Алексей Навални.

Едгарс Ринкевичс, външният министър на Латвия, също публикува в Twitter: "Докато има смели хора като Мария #Овсяникова, професионалист диктор в руския "Първи канал", протестиращ срещу руската война и пропаганда тази вечер или протестиращи по улиците на #Русия, все още има шанс за по-добро бъдеще."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Неонацистите от ураинана багата в България неонацистите в България и капиталистите в сащ преследват една и съща цел парите и рисъсите . България не може да гарантира сигурност по КСО на нито един български гражда дин .тогава за каква държава говорим . Мафията НАП,НОИ,има гит ,работят за престъпния капрестъпния капитал .така какяисаевро пенсиите ценности когато няма морал не можем да говорим за правосъдие а по липса на правосъдие няма демокрация без съдействие от оправляващи съд и прокуратура бъл
246
5
 
5
 
! Отговори
ВАРНА преди 2 години
БРАВО ТИ СИ ГЕРОЙ НА МИРА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДАСА СМЕЛИ, ИМАЛИ ХОРА КАТО НЕЯ ЩЕ ИМА МИР.
245
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време ЧК-бащицата на НКВД такива ги е изпращала на надзирателите в сибирският концлагер да се гаврят с тях докато сдохнат. Очаквам да я намерят заклана като пиле в затвора
244
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божке кога разбереш ,че Хиалуронеца дето ти вкаран в жуките няма да се внася повече в Русия то на какви простотии са способни на Путляка редакторките.
243
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам на къде вървят нещата,пак ще има "ношки Буша".Пак света ще ги спасява от голодомор.Бензиностанцията пак фалира.ОЙ-ОЙЮ-ОЙ.Бу-га-га-гааааааа
242
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКато живееш в русия,що дириш на български форум.И какво кранче ше спираш,колхозник. Пий си бояршника и не ни занимавай с националните особености на ***.Знаем ги.
241
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобнят джуджак с големите комплекси е пътник.Без значение как ще се развият събитията в Украйна.Слава Украйна!
240
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гномик 241 без да си бил в русия говорите глупости. живея в москва. магазините има всичко без иключение банковските карти работтят както си работиха сбербанк не се сравняваите с русия русия е на светлинни години е напред от бг вие в бг сте гладни сле д месец ще останете и боси в ваще опашки задавиха пенсионера за олио затова че затворете си плювалника и мълчкте че русия ще ви спре кранчето
239
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РОССИЯ-ЕТО ЧИСТОЕ ЗЛО
238
1
 
2
 
! Отговори
Кво не е ясно преди 2 години
Да всички руски орви от секс камерите се отказаха от Русия.Сега си ги търкат от други държави .
237
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Харков и Мариопол са 90% руснаци които са избивани от руснаци защото предпочитат живот в Украйна не в русия сяма лай.. н...а.
236
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия излезе по-демократична от запада, там поне някой може да изрази друго мнение, тук всички блеят в един тон?
235
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рускините се срамуват от войната, а украинките не се срамуват от репресиите срещу руснаци в Украйна последните 8 години?
234
12
 
3
 
! Отговори
Az преди 2 години
Не са били, защото Украйна никога не е съществувала. Това е руска земя с руски народ. Такава държава има едва от 30 години и в нея се води най-примитивна антируска политика. Но и този проблем си намери майстора, да нес е притеснява Маринчето.
233
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма така нация украйнци , това име го дават болшевиките , я отворете по стари карти от 8 10 век до 1917 дребни княжеста галичи, драговичи , модри половци българи -руси---
232
11
 
4
 
! Отговори
докато не дойде преди 2 години
зеленски , произведен "политик" от олигарха коломойски и не продаде украйна на байдън. И сега се опитва да вкара целия свят в 3та световна война
231
4
 
14
 
! Отговори
Гномик преди 2 години
На този гном е трябвало мозък да пу инжектират, а не ботокс. Как не разбра,че Украйна иска свобода,иска да живее без диктатура. Искат да бъдат част от Европа...стига с тази Америка бе ***. Никой не иска да живее като скот отлъчен от целия цивилизован свят. Хората искат да живеят нормално, да пътуват и да се радват на живота. Тоя върна Русия в Каменната ЕРА. Приятели руснаци ми казват, че за протест можеш да лежиш до 15 години. Няма нищо по магазините, празни рафтове и безработица.
230
12
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
прекъсна основната новинарска програма на канала с изключителен протест срещу нахлуването на Владимир Путин в Украйна ------////------- Нищо общо с истината. Нищо такова не пишеше на плаката. Нито Путин, нито Украйна се споменават, нито даже има намек и препратка към тази война.
229
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин изнася реч и отзад се чул глас: "Пуканки, кола, цигари". Путин се намръщил но нищо не казал. По някое време пак: "Пуканки, кола, цигари", Путин се ядосал и креснал гневно: "Ако още веднъж чуя това, депортация от Русия!!" пи което цялата тълпа почнала да крещи: "Пуканки, кола, цигари!!"
228
10
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Както вече казах - фейк и постановка, да се покаже, че в Просията мненията против войната не се преследват. Това рузко *** ве сега ще го размахват като девствен чаршаф.