Овсяникова, която протестира в ефир: Украйна и Русия никога не са били врагове

Във видео, записано по-рано, тя заявява, че се срамува да работи в "Първи канал"
15 мар 2022 10:37, Нели Христова
290

Марина Овсяникова, служител на руската държавна телевизия "Първи канал" се превърна в герой в социалните мрежи, след като прекъсна основната новинарска програма на канала с изключителен протест срещу нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Редакторката изскочи на снимачната площадка по време на живото предаване на нощните новини в понеделник вечерта с викове: "Спрете войната. Не на войната." Тя също държеше табела с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната".

Водещата на новините продължи да чете, говорейки по-високо в опит да заглуши Овсяникова, но протестът й се виждаше и чуваше няколко секунди, преди каналът да премине към записан сегмент.

Овсяникова пусна и предварително записано видео чрез правозащитната група ОВД-Инфо, в което изрази срама си, че работи за "Първи канал", който разпространява "кремълска пропаганда".

"За съжаление, в продължение на няколко години работех в "Първи канал" и работех върху пропагандата на Кремъл -  много се срамувам от това в момента. Срамувам се, че ми беше позволено да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че допуснах зомбирането на руския народ. Мълчахме през 2014 г., когато това тепърва започваше. Не излязохме на протест, когато Кремъл отрови лидера на опозицията Алексей Навални", казва тя във видеото."Ние просто мълчаливо наблюдаваме този античовешки режим. И сега целият свят се отвърна от нас и следващите 10 поколения няма да могат да се изчистят от срама на тази братоубийствена война."

Носеща колие в синьо-жълто - цветовете на украинското знаме, Овсяникова казва във видеоизявлението си, че баща й е украинец, а майка й - рускиня. "Ние никога не сме били врагове", заяви Овсяникова.

"Това, което се случва в Украйна, е престъпление, а Русия е агресор", категорична е тя. "Отговорността за тази агресия лежи на раменете само на един човек: Владимир Путин."

Тя призова съгражданите си руснаци да се присъединят към антивоенните протести, за да се сложи край на конфликта. "Само ние имаме силата да спрем цялата тази лудост. Отидете на протестите. Не се страхувайте от нищо. Те не могат да затворят всички ни."

Протестът беше приветстван от украинския президент Владимир Зеленски. Във видеообръщение в понеделник вечер той каза: "Благодарен съм на онези руснаци, които не спират да се опитват да предадат истината, които се борят срещу дезинформацията и разказват реални факти на своите приятели и семейства, и лично на тази жена, която отиде в студиото на "Първи канал" с антивоенен плакат.

От ОВД-Инфо съобщиха, че Овсяникова е арестувана малко след протеста си и е била задържана в телевизионния център Останкино. Павел Чиков, ръководител на правозащитната група "Агора", по-късно каза, че Овсяникова е била арестувана и отведена в московско полицейско управление. Тя може да получи присъда в затвора според нововъведеното руско законодателство, което криминализира разпространението на така наречените "фалшиви новини" за руските военни. Осъдените по закона могат да получат до 15 години затвор.

Овсяникова също така може да се сблъска с правни последици за насърчаване на "граждански вълнения", тъй като призова руснаците да протестират.

В изявление, публикувано от държавната информационна агенция ТАСС, "Първи канал" казва, че "се е случил инцидент с непозната жена в кадър. Извършва се вътрешна проверка."

Източник от правоохранителните органи каза на ТАСС, че Овсяникова може да бъде обвинена по закон, забраняващ публични действия, които целят "дискредитиране на използването на въоръжените сили на Русия".

Нейното изявление е първият път, в който служител на руски държавни медии публично заклеймява войната, докато страната продължава с репресиите срещу антивоенното дисидентство. Сегашната вълна от цензура е толкова строга, че други новинарски програми замъглиха посланието върху табелата на Овсяникова в собствените си репортажи за инцидента.

От началото на войната Русия започна безпрецедентна репресия срещу протестиращите, независимите новинарски издания и чуждестранните социални медийни мрежи. Близо 15 000 души, включително деца и възрастни хора, са задържани за протести срещу войната.

Повече от две дузини руски медии са блокирани от медийния регулатор на страната или са избрали да прекратят дейността си. Широко използваните платформи за социални медии Facebook и Instagram също са забранени.

Междувременно държавната телевизия остава основният източник на новини за много милиони руснаци и отблизо следва линията на Кремъл.

В рамките на часове след протеста й над 40 000 души оставиха коментари на страницата на Овсяникова във Фейсбук, като мнозина я похвалиха, че е взела позиция.

"Ти си герой. Благодаря ви много", гласи един коментар.

Видеоклиповете на инцидента бързо събраха хиляди гледания.

"Уау, това момиче е готино", написа в Twitter Кира Ярмиш, говорител на опозиционния лидер в затвора Алексей Навални.

Едгарс Ринкевичс, външният министър на Латвия, също публикува в Twitter: "Докато има смели хора като Мария #Овсяникова, професионалист диктор в руския "Първи канал", протестиращ срещу руската война и пропаганда тази вечер или протестиращи по улиците на #Русия, все още има шанс за по-добро бъдеще."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
13
 
7
 
! Отговори
Тираджията до 222 преди 2 години
Да разбирасе.Всеки който е Против Русия заслужава или разтрел или доживотен в карцера
206
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 217До Анонимен 208 "представи си да 1975г служил съм 2години и 5 месеца ами ти?" 78ма. Ракетни войски. Ти си срам за БА, щом подкрепяш Путин. В БА не подкрепяме диктатори4-ти танков батальон.А ти къде видя да подкрепям Русия?Клел съм се пред Майка България да я защитавам, а повечето драскачи тук ще избягат при първа възможност.
205
3
 
14
 
! Отговори
Тарък Мустафа преди 2 години
Зелената Зделка -> 33 -> най-висока степен в Масоните -> 3+3 -> 6 * 3 -> 666 -> числото на Сатаната
204
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА ВИСОКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ,СИЛНО РАЗВИТО ЧУВСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И САМООТВЕРЖЕНОСТ, ЗА ДА ИЗРАЗИ ПРОТЕСТА СИ ПО ТОЗИ НАЧИН, ВЪПРЕКИ НАКАЗАТЕЛНИТЕ САНКЦИИ!!! НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ АКО ИМА ПРАВОЗАЩИТНИЦИ В РУСИЯ,ЩЕ Я ЗАЩИТЯТ УСПЕШНО КАТО ПЪРВО НЕ ДОПУСНАТ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС С ОБВИНЕНИЯ ЗА "ФАЛШИВИ НОВИНИ",А СЛЕД ТОВА СРЕЩУ ВСИЧКИ ДРУГИ ВЪЗМОЖНИ ОБВИНЕНИЯ!!! ГОСПОДИН ПУТИН,СПРЕТЕ ТАЗИ ПОЗОРНА ВОЙНА И ОСВОБОДЕТЕ МАРИНА ОВСЯННИКОВА!!!
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тираджията Виждам, че това ти прави някакво удоволствие.
202
12
 
3
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Ще има достатъчно време в затвора за да преосмисли нещата
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 218 "С изключение на фашизоидите, хранени обилно отвън" Кой храни Путин отвън?
200
5
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Така е в Раша, ако изразиш мнение различно от доктрините на товарищ путин, те грози затвор до 15 години, ако пък си по твърд в убежденията си може и да те отстрелят като Политковская и Немцов или да те заточат в Гулаг, като Навални ... може и с новичок да те почерпят както повелява КаГеБейската традиция ... нашенските путинофили трябва да поживеят там за да се порадват на путиновият рай и да заобичат още повече Матушката си, а ние ще се погрижим билетът им да е еднопосочен ... !!!
199
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И българите не са против руснаците, нито против украинците.С изключение на фашизоидите, хранени обилно отвън.Военните действия са крайна мярка.Мен никой не ме пита дали се срамувам, че хиляди и хиляди много добре образовани българи бяха изнудени да слугиват на юг и на запад, защото"богатият демократичен запад"ни обра почти до шушка и ни унижава непрекъснато.Даже закони за тираджии направиха, да не сме им конкуренция.Аз също се срамувам от ншите управници. И медии. Зашото са пихтиести подддцлеци
198
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 208 "представи си да 1975г служил съм 2години и 5 месеца ами ти?" 78ма. Ракетни войски. Ти си срам за БА, щом подкрепяш Путин. В БА не подкрепяме диктатори.
197
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Русия в момента е крайно дясна олигархична държава" Русия в момента е фашистка терористична държава.
196
8
 
10
 
! Отговори
убийруснакспасидете преди 2 години
Цяла нощ офицери на Путин са се гаврили в някое мазе на ФСБ с тази смела жена.
195
3
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Внимание, внимание. В чешките медии пише:Трима премиери на НАТОВски държави пътуват с влак към Киев. Прекосили са полско украинската. граница с влака в 8.30 средно европейско време. Това са премиерите на Чехия Петър Фиала, на Полша Матеуш Моравецки и на Словения Янеш Янша. Молете се, някой да не ги застреля, с цел да обвинят Путин, че тогава сме на крачка от трета световна. Все пак това са трима премиери на Натовски държави.
194
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия в момента е крайно дясна олигархична държава, като управляващата я плутокрация не се интересува от хората в нея. Има и други така устроени държави... светът не отива на добре. Ако на Зеленски му пука за народа ще направи всичко за да има мир или поне примирие, но на тоя човек не му пука защото не е украинец... той има поставени очевидни задачи, които не спира да изпълнява.
193
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ви питам тн цветни революции кой ги създаваше? Вътрешни или външни сили? Искам да ви питам, като английски фирми точат нефта и газа на азерите, защо азерите са крещящо бедни в огромните си маси?
192
7
 
7
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Направо си е лъжа за изгорените живи хора в Одеса, те са се греели на огън само...
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олег Тягнибок, лидер на партия "Свобода" казва, че трябва да се разстрелят всички украинофоби без съд и присъда и че рускоговорящите са био-маса, "ходещи търбуси". Психари като този подпалиха Украйна с помощта на Запада.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 201 представи си да 1975г служил съм 2години и 5 месеца ами ти?
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 200 ето го и втория бежанец които ще избяга за да не оцапа гащите.В казарма май не си ходил сополко преди 75г народа и републиката преди всичко.Няма руси няма немци няма турци, ще вардиш няма да се криеш, като ще умираш ще умираш за родината не д ми умираш като плъх в някоя страна където ще те експлоатират по зле и от най нишата класа хора.
188
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а цензурата на запад как е, я направете едно сравнение, за да видим кой докъде се е посрамил...по конституция всички българи имаме право на обективна и безпрестрастна информация и на плурализъм в мненията... тука има ли някой журналист да протестира или всички са доволни от 112 то място по медийна свобода и обективност?