Конфликтът в Украйна излиза извън границите на региона

Поражда се напълно реален риск от арктическа оръжейна надпревара
18 мар 2022 14:46, Елка Василева
46
Конфликтът в Украйна излиза извън границите на региона
Снимка: архив, БГНЕС

Конфликтът в Украйна излиза далеч извън границите на региона. Той представлява и ценностен конфликт, засягащ всички общи сфери на Русия и на Запада, каквато е и Арктика, пише "Известия".

Вестникът нарича ситуацията в северната полярна област "политическо-дипломатическа криза" заради превръщането на Арктическия съвет по думите на западни експерти от "осморка" в "седморка" - без Русия. На 3 март "седморката" страни отказа участие във всички прояви, насрочени в Русия, която понастоящем е председател на Съвета, и замрази участието си във всички негови срещи и работни групи.

Още по темата
Политическият водораздел мина и между коренните арктически народи, постоянни участници в Съвета. Гвичините от Канада и САЩ подкрепиха решението на "седморката", инуитите от Канада, Гренландия и Аляска изразиха безпокойство, а руското сдружение на малобройните народи от Севера подкрепи Кремъл, посочва изданието.

Украинската криза стана истински стрес тест за цялата структура на международното сътрудничество в Арктика и перспективите на руското председателство изглеждат мъгляви. Много ще зависи от развоя на събитията в Украйна. Западните партньори засега ще продължат да си сътрудничат, но неформално. Всички арктически сили обаче неминуемо ще трябва да разработят начин за действия в бъдеще - повечето проблеми в Арктика няма как да бъдат решени, ако най-голямата държава в региона е обект на остракизъм, изтъква всекидневникът.

Опасност от пряк военен сблъсък в Арктика още няма, но регионът може "да се милитаризира" съвсем реално. Ще се променят характерът и мащабът на военните учения там, пише още "Известия", като напомня за протичащите сега големи маневри на НАТО "Колд риспонс 2022" в Норвегия.

Западът ще повишава разходите си за отбрана, макар и с цел възпиране; това неизбежно ще повлияе на комплектоването на въоръжените сили, разположени в региона. Поражда се напълно реален риск от арктическа оръжейна надпревара. НАТО може да преразгледа подхода си към Арктика и да започне действия като самостоятелен играч, представляващ интересите на Запада начело със САЩ. А Пекин, получаващ изгоди от днешната криза между Русия и Запада, ще използва наложеното на Москва преориентиране към Изтока, за да укрепи положението си в Арктическия регион, прогнозира "Известия".

Украинските военни наблюдатели, участващи в миротворческата операция в молдовския Приднестровски регион, напускат Молдова. Президентът на Украйна Володимир Зеленски още на 7 март отзова украинските миротворци от цял свят, за да участват "в защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната". Междувременно Кишинев настоява руските военни да бъдат изтеглени от територията му, пише "Комерсант", като се позовава на молдовската президентка Мая Санду.

В Молдова присъстват руски миротворци и т. нар. Ограничен контингент руски войски (ОГРВ). Първите служат по-специално на постове около р. Днестър, вторите охраняват складове с боеприпаси в с. Колбасна. Боеприпасите, останали от съветско време, са няколко десетки хиляди тона и не всички са годни за транспортиране, посочва всекидневникът.

"Винаги сме говорили и настоявали руските войски да се изтеглят от Приднестровието, настоявали сме и все така настояваме за утилизация на боеприпасите (в Колбасна, бел. изд.). Продължаваме призивите за мирно решаване на конфликта" в непризнатия регион, цитира вестникът изявление на Мая Санду.

Руското външно министерство изразило според "Комерсант" готовност да обсъди утилизация на боеприпасите, но не и изтегляне на федералните войски. Кишинев и Москва интерпретират различно договореностите за присъствието им, пояснява изданието.

Призивите за изтегляне на руските военни са "обичайна мантра на молдовското политическо ръководство", коментира политологът Наталия Харитонова.

В изявленията си Кишинев обикновено не разграничава миротворците и ОГРВ, преструва се, че не схваща един очевиден факт - миротворческият контингент не може да съществува във вакуум, той трябва да бъде обучаван, шлайфан, снабдяван и т. н. Тъкмо това прави ОГРВ покрай охраната на складовете с боеприпаси, заявява наблюдателката.

Проблемите с миротворците и целия руски контингент трябва да се решават съвместно от държавните глави. Няма обаче признаци да се готви такава процедура. Хипотетично Молдова може да отзове своя подпис от мирното споразумение за Приднестровието от 1992 г. Това обаче е малко вероятно, смята руската анализаторка. С оглед риториката на Кишинев по повод Украйна през последните три седмици - че запазва неутралитет и няма да влиза в НАТО - молдовските власти явно се страхуват да бъдат въвлечени в конфликтна ситуация, обяснява Харитонова пред "Комерсант".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво мисли ЯПОНИЯ ЗА воината украйна
37
5
 
15
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Щом се правят на ощипана невеста и чакат оная американска деменсия уж да им помага- мачкайте ги братушки руснаци!!!!!!!Па да ги видим онези дето избягаха дали ще се върнат?????
36
19
 
6
 
! Отговори
Reinhard преди 2 години
Преди 70 г ни спряха, но днес ще възстановим баланса! Слава Украйне! Слава SS Галичина!
35
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфликтът в Украйна излиза извън границите на региона, а байдън потрива доволно ръце!
34
24
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 10:30 на протест против войната! Нека не разрешаваме на байдън да заличи милиони!
33
34
 
26
 
! Отговори
АЗОВ преди 2 години
Търсиме някой си Копейкин ?!
32
32
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко които желаят не доброто на Русия и Путин ще видят ядрени слънца и на тях да стои сина човечески със своята армия на апокалипсиса.И всичкото зло дето се е събрало да воюва против него ще погине.
31
65
 
35
 
! Отговори
Донбас преди 2 години
Донбас е окупиран от руския агресор, който изгони всички нормални хора включително руско говорещите и настани там свои немници и войници без униформи за да отвлече вниманието от окупацията на Крим и да поддържа Украйна в постоянен военен конфликт за да може един ден да я нападне и пороби. Това е истината.
30
46
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си против войната, но 8 години защо мълча, докато убиваха мирните жители на Донбас??? Миролюбец, гиди, лицемерен!!! ------------------------- А какво стана с мирно живеещите в Донбас преди 8 г? Путин подкупи Янукович да не подпише за ЕС! Вкара оръжия, наемници и вагнеровци, накара рускоезичните да се бунтуват, и Донбас пламна! Ако южен съсед подкупи народа в кърджалийско, раздаде им паспорти и прати войска, и ние, българите ще се бием за зимата ни и за българите на нея!
29
11
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците отчаяно се мъчат да въвлекат и други държави във войната, като въоръжение това, което биха получили от България не им решава никакъв проблез, но като замесване на натовска страна срещу Русия, за тях това е безценно.________________________ Повечето НАТОвски държави обявяват и не спират да изпращат пво, стрелково оръжие, муниции, ракетни установки, дронове и др. Няколко държави сме изключението!
28
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфликтът отдавна е излязъл от войната, която Путин води в Украйна. Подкупването на изгонения от народа бивш президент, Транснистрия окупирана от руски войски, "няма да нападаме", ...кого ли още ще въвлекат във война?! Имперската им политика в действие от няколко века!
27
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случиха украинците на президент - избраха си сладкар и живота им не стана по-сладък, после избраха комик и живота им не стана по-весел..._____________________ То с такъв съсед дето все не напада никого... И ние не случихме. Два пъти едностранно ни окупират, избиват, обират...
26
10
 
36
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Специалист по нарисуваните самолети е само баце!!! Той тръшна милиарди още преди да са построили завода, в който може би ще се построят някога нарисуваните самолети!!! Но докато стане ще е минало толкова време, че ще изглежда, че сме си купили скрап!
25
35
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "космическата армия", нема ли да направи нещо по въпроса, или както винаги рашките са рисували некакви чертежи на тетрадка и се надяват янките да клъвнат :))) Путин направи така, че мита за непобедимата съветска армия да се изпари, сега могат да си играят с него както си искат :)))
24
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерството на отбраната на Гърция е заявило, че не планира изпращане в Украйна на комплекс за ПВО С-300.
23
27
 
11
 
! Отговори
Кеф ми е ! преди 2 години
Ще се разширим на изток ! Ще си имам дача в Сочи и ще се плацикам в Азовско море ! О,йе !
22
16
 
12
 
! Отговори
северен полюс преди 2 години
*** н вече не знае от къде ще му дойде и с кого ще се бори 20 г живее в подземни обори.
21
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случиха украинците на президент - избраха си сладкар и живота им не стана по-сладък, после избраха комик и живота им не стана по-весел...
20
15
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако дадем на Украйна комплекси за ПВО или самолети, още същата вечер Зеленски ще се изпъчи и ще заяви, че България се е включила в конфликта на страната на Украйна. Украинците отчаяно се мъчат да въвлекат и други държави във войната, като въоръжение това, което биха получили от България не им решава никакъв проблез, но като замесване на натовска страна срещу Русия, за тях това е безценно.
19
2
 
19
 
! Отговори
дааааа преди 2 години
До Роки Балбоа И за Сирия така говорехте.