Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%

Шефът на комисията за борсите: Не се презапасявайте
164
Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%
Снимка: БГНЕС

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

Още по темата

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор", предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените", каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш", каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: олиохрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Преди още да си я сложил в багажника на колата,аз ще съм те залял с тонове олио от внос на много по-ниска цена.Анадъм?
20
2
 
25
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Значи когато бутилка олио скочи от 3лв на 8лв ръстът е 50%. Жалки пропагандатори кой ви даде диплома за 2-ри клас?
19
2
 
9
 
! Отговори
ко стаа преди 2 години
олио имаме да залеем цяла България , слънчогледово семе имаме предостатъчно : другарката министър импексова .
18
3
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Лош Путин!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В къщи гледам половин бутилка олио стои от есента - толкова много го ползваме! Повече ме интересува цената на водката,че отива по литър за 2 - 3 вечери...
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога братя,не купувайте!Мамят ви!Спрете за един месец да купувате и ще свалят цените.Докато се блъскате един ден за промоции,на следващия ден са ви вдигнали цената двойно,за да си избият загубите.Уж.А всъщност за да спечелят двойно.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси лъжците, за последната 1 година олиото поскъпна не 50%, а с 200%.
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** си заслужават жалкия фигурант и шaйкaта му!!!
13
4
 
14
 
! Отговори
Осман преди 2 години
Радев постигна за по малко от година това което османците не успяха за 500 г
12
6
 
12
 
! Отговори
момко преди 2 години
До Анонимен 2 Държава НЯМАМЕ от 10 ноември ...
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно това. На храните им вдигнаха цените с минимум 50% за година спекулантите, хващайки се за измислената пандемия и за "войната". Поощрявани са от правителството, което или не знае къде се намира, или знае, но има интерес да ни умори от глад.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно некой хора са ула ула .Кво олио 8лв бре.В Т Маркет доставка си пуснах олио 4.40 лв има 4.70 лв олио .
9
14
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ми то и по времето на лошия Бойко (когато олиото беше 1.80) аз бях млад и зелен студент ,работещ за 2500лв., пък днеска взимам толкова на 2 дни.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са гербавите престъпници,решили да счупят държавата.Провокации ще има на всяка крачка,дали с цените на бензина и олиото или други,ако не бъдат озаптени,зор ще видим.
7
14
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
По времето на "лошия" Бойко Борисов олиото струваше 1.80лв!!!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам това олио какво го прави Гай ***?! Вкъщи употребяваме 1 бутилка олио на 3-4 месеца. Ядем предимно зехтин, но отново- не повече от 500-700мл месечно. Имаме вила до Драгоман и често стоим там и пазарувам в локалните магазини набързо и дреболии. Еми, олиото днес го гледах- 4.50 до 5лв..
5
4
 
10
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Кире Джон Траволта и Оливията са в Брилянтни
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха, значи от 2.50-3 на 5-6 е 50%... ок... всичко е нормално
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо, писна с това олио. Само това ли ще пием, кажете нещо за водката.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да сложи таван на цените,както правят в другите страни.Защо позволява на спекулантите да богатеят за наша сметка?Олио има в изобилие,а цените не намаляват.Стига сте им правили мили очи на тия престъпници!