Цената на хляба ще расте, зърнена криза чука на вратата

Доц. Огнян Боюклиев препоръча да се скъси веригата производител -пазар
4 мар 2022 10:15, Анисия Иванова
56

Цената на хляба ще расте, отказахме се от традиционния хляб, използваме хлебно-пекарни смеси, които са на електрически фурни и газ, от тях излиза дунапреновия хляб, заяви в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Той предложи да се възстановят старите фурни: "Те не са много, но могат до голяма степен да решат проблема с цената на хляба."

За цената на хляба единият компонент е зърното, другото е горивото за неговото изпичане, обясни той.

Войната в Украйна ще доведе до икономически последици и у нас, а те вече се усещат и по отношение на цената на пшеницата, която продължава да расте. Русия и Украйна са най-големите износители на зърно за Европа.

"Китай е най-големият производител, а Русия - най-големият износител на зърно в света. В същото време има данни, че Украйна може да изхранва цяла Европа със своята пшеница. Ние също сме голям производител, но по-голямата част от нашето зърно отива за износ", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

От думите на експерта стана ясно, че до криза у нас може да се стигне не само заради дефицит на жито.

"Войната може да удари земеделското производство - 30% от добива на зърното зависи от азота, а той е 60% природен газ. 80-90% от азота в Европа идва от Русия и Украйна. Тези заводи се контролират от "Газпром", уточни доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

Изчисленията показват също, че 40% от себестойността на зърното се формира от горивата, необходими за сеитба, обработка, жътва. Експертът прогнозира, че земеделските производители ще изпитат големи трудности. Затова и цената на хляба не може да се прогнозира колко ще расте.

"Министерството на земеделието и Министерството на отбраната могат да изкупят зърното. В МЗ е търговията, там е и потреблението. България има запечатани фурни, които са на дърва. Това са военно временни средства. Защо да не върнем този стария хляб и фурни - те могат да решат частично проблема, ако продължава да расте цената на хляба. Ние се отказахме от традиционния хляб, заложихме на такъв на електрически фурни и газ", подчерта доц. Огнян Боюклиев.

Той акцентира върху необходимостта от дългосрочна политика, която да стимулира родното производство.

"85% е вносът на зеленчуци и плодове. Внасяме домати от Португалия, от 3500 км, цената на горивото има голямо значение вече. Както и качеството на зеленчуците и плодовете. Трябва да стимулираме късите вериги. Това означава около София и по-големите градове да се произвеждат зеленчуци - пресни и свежи да стигат до трапезата. Неслучайно около Париж са най-богатите фермери", каза експертът от БАН.

И предупреди, че без адекватни мерки - може да се стигне до криза в хлебопроизводството.

"Ако земеделските производители нямат пари да купят азотни торове, производството пада с 30%, при покачване на цените на горивата - още повече ще паднат добивите, може да се окажем в дефицит. Войната е лошо нещо и ние трябва да се борим за мир", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Неизвестен преди 2 години
Вие медиите сте си *** мамата....днес по новините казаха,че няма да спрат износа на зърно,защото имаме много,вие сега казвате,че няма!Ето за това телевизия НЕ гледам и вестници НЕ чета!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро бабо Пено, то няма да е само зърнена криза ще е с горивата от горивата ще тръгнат всички стоки със суровините изобщо света ще пострада поради глупавите постъпки на запада с тези санкции.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете износа и проблема ще се реши. Зърното е единствената храна която се произвежда в България Най вероятно България зарежда складовете на европейските господари обричайки народа си на глад.
39
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Зърнена криза при положение, че произвеждаме основно пшеница /понеже зеленчуците са прескъпи и ЕС си ги пази да печели от тях/, изкарваме по тон на човек буквално, и пак криза? Това не е наглост, а престъпление......
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 Това не е само със житото ами и с тока.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли българското жито да го изнасят, а в България хляба да е с вносно жито и цената да расте през месец?
36
1
 
10
 
! Отговори
няма концепция преди 2 години
изхранвала се е сама ама след 1990 унищожиха всичко , те първо нашите комунисти са най лошите правят насилствената колективизация и е имало глад 50 г после 1990 пък като плановото селско стопанство и кооперациите бяха напред те всичко разрушиха , едно 10-15 до началото на субсидиите всички земи бяха пусти , сусидиите не са големи , печелят от тях едрите с 3000 4000 дк , другите нищо не могат да направят
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
националните предатели като Мухобоико и подобни убиха селското стопанство в страната
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Кюлчето дебне от храстите във всяка новина, и в коментарите под нея от платените *** на Севи приятелката на Каскета
33
2
 
1
 
! Отговори
Соломон Паси преди 2 години
До Радо/27Така е пич! Аз и атлантиците затова два пъти спасихме БКП и БСП.
32
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Преди 25 години имахме Чичибаба и 50тина арендатора в Доруджа, които изнасяха по сделки в чужбина. Сега имаме 100тина атлантически чичибаби и 20тина арендатора в Добруджа, които са интегрирани с чужбина.
31
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До sofeto === Като живеех в Пловдив, в 5 етажна панелка в отсрещният блок един си гледаше прасе на балкона :)))
30
1
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Айде обратно по селата, къщичка с двор, градинка с зеленчуци, плодни дръвчета, кокошчици, пресни яйца и още много други възможности за благинки. Само желание да има, по балконите на блоковете нищо се не ражда!
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та сложат таван на тока на хляба ама вие ходили ли сте на училище ?? Никога във исторята хляб вода и ток не са ставали пи евтини. До като се печатат пари винаги ще има ръст на цените
28
3
 
4
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Ще стигне цената до определената си себестойност и догава няма да има хляб по витрините и рафтовете
27
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 години
да сложат таван на цените на основните продукти. Ама,,,, Вие горе/депутати и тем подобни/, можете да си ги купите и при 100лв. цена на хляб
26
4
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Няма как в България да се произвежда каквото и да е било. В момента има единствено промишленост, която замърсява околната среда пряко или косвено притежавана от западни фирми, търговията на дребно за храни се държи от западни фирми на 75%, а минодобива на 100%. България вече не е в играта и не се управлява от България а от чужбина, най вече Германия и САЩ. Германия има нужда само от зърно да си храни прасетата и това се 'произвежда'. България се превръща в територия - събудете се.
25
7
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
По стар комунистически обичай всичко произведено се изнася, а местното население да се оправя само!За справка Гладомора в Украйна организиран от Сталин!Защо си мислите, че в България която от 1944 до ден днешен се управлява от комунисти ще е нещо различно?Ще изнесем каквото се произведе за да спасим Европа и да ни пратят евросубсидии,ако някъде се намерят евтини *** ще се внесат за местните роби и ще има двойна печалба за БКП и всички нейни метастази от БСП,през Герб и така чак до Възраждане
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на радеф е факт!!!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние също сме голям производител, но по-голямата част от нашето зърно отива за износ")))))Ахаа, ще изнесе пшеницата, за да ударуте големите печалби, а тук ще гласуваме или плащаме големи цени за хляб и хлебни изделия. .