Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20

САЩ и съюзниците обмислят дали могат да изключат страната от организацията
23 мар 2022 13:17, Екип на Investor.bg
127
Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, чийто домакин по-късно тази година ще бъде Индонезия, заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. Изявлението му бе направено, след като някои членове на групата призоваха страната да бъде изключена от нея.

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия... реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", заяви посланик Людмила Воробьова на пресконференция в сряда, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в Г-20 след инвазията ѝ в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в дискусиите.

Вероятността да бъде наложено вето на евентуално предложение за пълно изключване на Русия от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повишава залозите вместо това някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Г-7 - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред вълна от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания SWIFT и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. „Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна".

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви във вторник пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че отношенията към Русия в международните институции и в международната общност могат да продължат както досега.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те дали искат присъствието му?
88
1
 
0
 
! Отговори
Иска или Ще преди 2 години
Присъства?
87
6
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 98. Няма да стане така. Другите ще станат прави с разкопчан цип на панталона, а *** ще им целува .....
86
5
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ами да ходи *** лично до Джакарта като иска. Повечето демократични и цивилизовани държави ще го бойкотират. Да си прави нов съюз с маннггалските страни.
85
3
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
До 106. В това "много интересно" влиза ли и нахлуването в суверенна държава и избиването на мирни жители, включително деца? А, тъпчат?
84
9
 
13
 
! Отговори
До 97 и 101 преди 2 години
Принципно си прав, но Путин и руският елит се противопоставиха на скрития световен елит(ядрото) , който командва целия западен свят...............този елит се състои от малко на брой , но много влиятелни богати и безскрупулни фамилии, които командват западния свят..........но Путин не е сам, той има подкрепата на няколко много мощни държави..........става много интересно!!!
83
2
 
9
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Аз чух, че ако не го искат, щял да дойде с Кинжал.
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох статията и там пише че Сащ и съюзниците и от Г7 демек нейните васали щели да решават. Останалите страни не са посочени като фактор но така ли е. Мнението че пак Сащ ще решават и че те са господаря не ми допада по принцип. Г7 не им ли е неудобно да се кланят на Сша. Това е обидно и жалко .
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужно е..той кара влака ,а сащ карат каруци )
80
1
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Истинският елит е концептуалната власт,представена от транснационални структури.Путин също приема заповеди от същите сенчести фигури,контролиращи Джонсън,Байдън,Макрон и т.н.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много смел ход на Путин и може и да успее.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много смел ход на Путин и може и да успее.
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно...които се появи там всички там да станат прави и да целуват ръката му)
76
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам Украйна да иде като Г 20та. И да носи Бело за всички съюзници плюс засукани украинки За охрана ще ползват Азовците, които успеят да се изплъзнат в Полша. И ще настъпи мир на Земята, и плеснали с ръце и се прегърнали...
75
6
 
6
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До АнонименЩе разузвава през колко минути спъващият се по стълбичката си сменя памперса.
74
7
 
22
 
! Отговори
хм преди 2 години
Не мога да си предсатвя на среща от подобен формат, откъде ще намерят подходяща маса за Путин? Трябва да е поне 50 метра диаметъра. Путин от едната страна, останалите 19 чиляка наредени отсреща през 2-3 метра.
73
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го поканят. Може да им чисти тоалетните на Г7 това гнусн.00 джудже
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДъжоА, ти имаше предвид култовото изказване на Бай Дън. Извинявай, не загрях. Иронията е, че е точно обратното, Иранците ще им е най-лесно да ги спечели :)
71
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДъжоНапротив, иранците са най-лесни. Те живеят под американски санкции от много години и разчитат страшно много на търговия с Русия. Освен това в Сирия и двете страни подкрепят законното правителство на Башар ал Асад. Не виждам как може да има проблем между Русия и Иран.
70
10
 
6
 
! Отговори
Дъжо преди 2 години
Путин няма да спечели сърцата на иранците!