Полша не изключва да изгони руския посланик там

Варшава е блокирала банковите сметки на руското посолство
24 мар 2022 18:11, Елка Василева
65
Полша не изключва да изгони руския посланик там
Снимка: архив, БГНЕС

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев съобщи, че Полша е блокирала банковите сметки на посолството на основание, че средствата в тях може да бъдат използвани за финансиране на терористична дейност или пране на пари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
"Нашите сметки са блокирани по решение на министерството на финансите и прокуратурата на Полша", каза Андреев в ефира на Първи канал на руската държавна телевизия. Като причина било посочено, че парите "от сметките може да бъдат използвани за изпиране на незаконно придобити средства или финансиране на тероризъм".

Вчера полското министерство на външните работи обяви, че гони 45 руски дипломати, заподозрени, че работят за разузнаването на Русия. Тя определи обвинението като безпочвено, припомня БТА.

Помолен да коментира експулсирането на дипломатите и това дали сметките на посолството са запорирани, полският премиер Матеуш Моравецки заяви: "Мога да кажа само в общи линии, че се занимаваме със замразяване на средства на Русия."

Полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач отбеляза, че неговата страна не изключва възможността да бъде изгонен и самия Сергей Андреев, въпреки че такова решение все още не е взето.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира вчерашното решение, като каза, че броят на дипломатите, които Полша възнамерява да експулсира, съответства на броя на хората, които в момента работят в руското посолство във Варшава.  

Отношенията между Русия и централноевропейските страни, които са били част от сферата ѝ на влияние, отдавна са обтегнати, но конфликтът в Украйна значително увеличи опасенията и подозрителността към намеренията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maй ке се трепат. Това да гониш посланника - води до вие на нас - ние на вас. По силатана СИВ - руснаците знаят до копейка къде какви военни бази в Полша има. За какво им е на Полша да се тепат. Те май трябва да връщат немски територии барабар с Вроцлав, които Сталин е дръпнал от Германия и ги е предал на Полша. Полякът ябълкя, половин глава кромит и дрбен картоф за Русия нама да изнесе.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие от ЕС и САЩ съвсем изкрейзихте! Президентът на САЩ, човек на 78 години, легнал следобяд да поспи, та да възстанови силите си, събудил се и пуснал новината: Путин ще пусне в действие химико-биологично оръжие! Досущ като Саддам Хюсеин! И ще свика съвещание на световните ръководители, на което да решат участта на Путин: обесване или чрез ток като в САЩ! Сега пък поляците: руснаците ще аварират в Украйна АЕЦ! Чакайте бе, нали Русия ще завладява Украйна и й трябва там ток! Не бе, отговаря актьор
53
6
 
7
 
! Отговори
Наивник преди 2 години
Ха,дано ! А нашата кога ще го последва ?! Много взе да плюе наляво и надясно,а още пове че да заплашва -това ли е работата на посланика ?! Да си ходи !!!
52
4
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Мдааа пъзела се подрежда, пропагандата пее. Някой иска война в Европа. И това не са обикновените й граждани.
51
8
 
2
 
! Отговори
Русия потъва преди 2 години
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
50
6
 
8
 
! Отговори
Паметлив дедо преди 2 години
Поляците трябва вечно да са благодарни на Русия, която не позволи на Хитлер да ги унищожи като нация!!
49
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Снагълс до #44 преди 2 години
Ало," Гигълс"!! Узрял си вече за..... Карлуково!!!
48
4
 
9
 
! Отговори
Лавров преди 2 години
Ще последват реципрочни действия!! Полският посланик в Москва също ще бъде изгонен!! Схващате ли бе полски кухи тикви??
47
3
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Пуделчета и болонки, и пекинези, джавкат ли джавкат. И какво от това?
46
2
 
6
 
! Отговори
Хиената на Европа преди 2 години
Иска западна Украйна - ама я е старх от мечки!
45
4
 
4
 
! Отговори
едни си мислиш преди 2 години
До Светът срещу Русия: да не се получи преиграване 39-45 ?
44
7
 
7
 
! Отговори
ММ преди 2 години
Видя се келепира от руснаците !! Завоеватели ! Вън !!
43
7
 
5
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 2 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
42
6
 
7
 
! Отговори
Пановете искат война преди 2 години
На влакове дето циркулират из страната им, има карта с Полша - но обхващаща западна Украйна. Поляците им се иска някога принадлежата им Галиция. Затова и те са се настроили на война ама не им стиска сами срещу Русия. Още новини свързани с Полша ще се появяват!
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гони, велика Полша! Русия не съществува вече! 20000 в София сме на протест! Несравним с 50те души на Копейкин и мъpлaтa, учила 6 години биология и жалкия русофилски протест с 200 склададжии онзи ден.
40
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България отдавна трябваше да изгони Митрофанова за обида към бълг. държавни институции и персонално за приравняването на министър председателя ни до ранга на незначителен чиновник!Но щом нашите власти си мълчат, значи са съгласни да са руски слуги.. Това в Полша щеше да предизвика буря от контра-действия и ноти за уволнения
39
10
 
11
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
От ден на ден се възхищавам повече и повече от поляците . Евала
38
7
 
9
 
! Отговори
добри новини преди 2 години
Фашиzzоидите от Раша ги изгониха отвсякъде
37
10
 
15
 
! Отговори
334 преди 2 години
Браво на Полша!
36
8
 
14
 
! Отговори
Хубав свят преди 2 години
Путлерофашистите да си ходят в Москва при шефа-нежелани са