Калфин: Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер

Според него е важно каналите за дипломация да са отворени и да работят
25 мар 2022 16:08, Петя Славова
36
Калфин: Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер
Снимка: БГНЕС

Решение на Русия е дали ще отзове Елеонора Митрофанова. Това заяви пред БНТ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Според него, не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. "Има други начини за изразяване на различните мнения. Думите на посланик Митрофанова са неприемливи. Не съм сигурен, че реакцията на българската държава беше адекватна с отзоваването на българския посланик, аз няма да се изненадам, ако тя продължи да си работи от София и ние всъщност ще останем без посланик в Москва, а точно в този момент е важно каналите за дипломация да са отворени, да работят", заяви той.

Ивайло Калфин допълни, че посланик Митрофанова се е отнесла по неуважителен начин и към българското управление, и към премиера в частност. Формално един посланик е пратеник на държавния глава на една страна пред държавния глава на друга страна, поясни Калфин.

Още по темата

По повод срещата на върха на Европейския съвет, на която се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, Калфин коментира, че вече наложените трябва да проработят. Спирането на разплащанията на руските банки, блокирането на авоари на Руската централна банка в чужбина са много тежки мерки, които тепърва ще започнат да въздействат върху руската икономика, санкциите искат време, за да дадат резултат, уточни Ивайло Калфин.

Относно отражението на войната върху Европа бившият външен министър подчерта, че след края на войната може да очакваме увеличена инфлация, намален икономически растеж и то в целия свят по простата причина, че Русия и Украйна изнасят 10-12% от енергийните ресурси и около 20% от храните, както и не малко торове за селското стопанство.

"Но това са факти, които не светът предизвика. Те бяха предизвикани с началото на войната. За съжаление ние всички трябва да плащаме за тази война", каза Ивайло Калфин.

Според него Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време по нито една тема, което е видно вчера и днес на срещата на върха в Брюксел.

"Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция. Има солидарност, че Европа има възможност да помогне на страните членки. По отношение на НАТО - руският президент възроди НАТО", коментира още Ивайло Калфин.

Той допълни, че сега е моментът да се обърне сериозно внимание на свързаните с военната индустрия предприятия у нас.

  "Очаквам разходите за отбрана у нас да се увеличат, защото сигурността отива на много по-високо място в момента", каза още Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А сълзи и сополи пред НАТОвското знаме редно ли е да има,или това е признак за цивилизованост?
30
1
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До На добър път Ех да можеше всички *** на руски задни части да идете да се биете за путин и да ви докарат в найлонови чували!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин иска да каже, че премиерът трябва да удари токове и да козирува "Слушаю'сь"!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16, който е и анонимен 17 - Пази боже, от путинска любов. Марш в Русия, предател!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 Преписвач от проруски сайтове. Нищо не каза, но го каза с много думи.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин, ти това каза ли и го на Митрофанова? И тя послуша ли те?
25
8
 
1
 
! Отговори
На добър път преди 2 години
До Анонимен 24: Ех да можехте всички русофобски т'ролове да се качите на един кораб и да заминете като наемници в Украйна, щяхте да ни спестите доста г'лупави постове по форумите. А там наемниците бързо отиват в царствое небесное.
24
5
 
2
 
! Отговори
Да купуваме рубли преди 2 години
Без рубли Русия няма да ни продаде газ и съвсем ще я закъсаме. Не знам на какво се надява Кирчо Харвардски, но нашите проблеми с русофобство няма да се решат.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, да можехте всички червени българофоби да се качите в касмический карабль Бузлуджа и да отлетите за блатная завинаги - там наживо да им пълзите в краката на неблагодарните азиатски варвари асвабадители, че най-после да си подредим и ние къщичката. Гоцета, Калфини, Догановци, Р.Овч., Импексова, фигуранти... и олигарсите да не си забравите...
22
9
 
11
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Калфин а редно ли е Микрофона на да се държи с България като с руска губерния и да говори от името на всички българи.Я кажи Калфи. И ти си един безродник ми..жан само постове гониш
21
10
 
16
 
! Отговори
Хохохоооо преди 2 години
РЕДНО Е КУЧ КАТА . МИТРОФАНОВА ДА Я ИЗРИТАМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.... ХАХАХААА....
20
0
 
6
 
! Отговори
Bp преди 2 години
***цялото абв**:)):)) една шепа роднини:)):))
19
10
 
10
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Не е редно,но това е просто Киро.Тия пичове ни забиват с размах.По-некомпетентен премиер не сме имали.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "7" - и как Украйна щеше да е в ЕС, като Майданът се случи именно защото Янукович реши напук на народа да обърне курса и да ги завърже към Русия... Аре малко по-сериозно!
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че на нашите политици им липсва фундаментална подготовка. Фундаментална.Да се гордееш с прагматичност, значи да нямаш визия. да нямаш собствена ос. Защо например Унгария е сдържана, не дава ни оръжие, ни транспортни коридори? Има памет за Будашещемското въстание 1956 г. Никой от подстрекаващите я от Запад - Великобритания, САЩ, Франция - НИКОЙ не я подкрепя. СССр-войските смазват въстанието. Умнгария има историческа памет. Има и уважение към различните националнисти, а сегашна Украйна -НЕ
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са против войнИТЕ изобщо, не само и единствено против военните действиясега в Украйна. Силно ОТВРАЩАВАЩО е поведението на европейските политици, на голяма част от българските в частност, които съвсем СЕМЛО реагират на страданието на милиони хора в др. част на света. Не помня ЕС да е отменил ембаргото за Венецуела на пример, да е направило добро за либийците също и т. н. знайнй и нЕзнайни трагедии. Напротив НАТО харчи за оръжие 4 пъти повече от Русия. От чия любов се пазазят?
15
8
 
9
 
! Отговори
7 преди 2 години
Всичко хубаво Калфин, но си много обтекаем и политическите. Защо да плащаме всички? Да я платят задокеанските ***, които са първопричината за войната. Ако не плащаха милиарди за майдани и не обучаваха фашаги, сега Украйна щеше вече да е по пътя към ЕС.
14
9
 
7
 
! Отговори
Тепърва преди 2 години
Въвеждат руските контрасанкции, които ще струват много повече на Запада.
13
7
 
8
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Самият Петков изрази мнението на българите, че те са против войната в Украйна, и че българите показаха мощна подкрепа с митинга си за УКРАЙНА. Картата на Европа е немислима без Украйна. Не я даваме за унищожение. Тя ще ни липсва. Спрете тази война!
12
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унизително е обратното: Че самозабравилите се чиновници от ЕС и НАТО налагат пагубни за страните си действия. Ето днес има съобщние в официални германски медии, че Русия сключва с Индия дългосрочен и в големи обеми договор за нефт, при това ще се плаща в рупп и рубли.Който следи ставащото през последните години, няма да е изненадан. ЕС и САщ, щат не щат ще разбрат, че хегемонът на долара отпада. Например.