НАТО дава на Украйна оборудване за химическа, биологична и ядрена атака

Москва обвини Запада, че иска конфликтът да продължи
25 мар 2022 07:00, Анисия Иванова
156
НАТО дава на Украйна оборудване за химическа, биологична и ядрена атака
Снимка: БГНЕС

НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични и ядрени заплахи, наред със средства за киберзащита, и ще защити от тези заплахи силите си, разположени на източния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Съюзниците са "обезпокоени" от възможността за използване на такива оръжия в Украйна след руската инвазия и "се споразумяха да предоставят оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза  Столтенберг в края на извънредна среща на върха на лидерите на НАТО. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин не е успял да раздели Запада с войната си срещу Украйна.

"НАТО никога, ама никога не е била по-обединена, отколкото е днес. Путин получава точно обратното на това, което очакваше да постигне като последица от навлизането си в Украйна", казва той след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Американският президент заяви, че НАТО ще "отговори", ако Русия използва химически оръжия в Украйна, като предупреди, че "естеството на отговора ще зависи от естеството на използването".

Украинският президент Володимир Зеленски призова членовете на НАТО да предоставят на Киев нападателни оръжия, включително танкове и изтребители, един месец след нахлуването на Русия.

В обръщение по видеовръзка към срещата на върха на НАТО той заявява, че алиансът може да предотврати смъртта на украинците, "като ни предостави всички необходими оръжия".

В момента членовете на НАТО снабдяват Киев само с отбранително оборудване.

Групата на седемте най-индустриализирани държави заявява, че ще направи всичко възможно, за да потърси лична отговорност от Путин и неговите поддръжници за инвазията в Украйна.

На срещата си в Брюксел ръководителите на седемте най-мощни икономики в света подчертаха, че не наказват руския народ. Лидерите заявиха, че ще предприемат действия, за да попречат на руските физически и юридически лица, засегнати от санкциите, да избегнат наказанията, и предупреждават, че могат да наложат по-строго ембарго.

Зеленски заяви, че съществува "реална" заплаха Москва да използва химически оръжия в Украйна, като обвини Русия, че вече е използвала фосфорни бомби срещу цивилни в страната.

Губернаторът на източната Луганска област заяви, че фосфорни бомби са били използвани в едно от селата, поразени по време на нощните удари, при които са загинали най-малко четирима души, включително две деца.

Британската телевизия ITV излъчи кадри на фосфорни бомби, паднали през нощта върху огнището на напрежение град Ирпин близо до Киев.

Г-7 и Европейският съюз се ангажират да блокират транзакциите със златните резерви на руската централна банка, за да попречат на всеки опит на Москва да заобиколи западните санкции.

Вашингтон също така въвежда нови санкции срещу руски законодатели и изпълнители на отбранителни дейности, а Великобритания налага санкции на още 59 руски физически и юридически лица, включително на наемническата групировка "Вагнер".

Байдън заяви, че подкрепя изключването на Русия от Групата на 20-те най-големи икономики заради войната в Украйна.

В необвързваща резолюция Общото събрание на ООН настоява за "незабавно" прекратяване на войната на Русия в Украйна. При гласуването в централата на ООН в Ню Йорк 140 държави гласуваха в подкрепа на мярката, 38 се въздържаха, а пет гласуват против.

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешен международен план за продоволствена сигурност, за да се предотврати "гладът" в уязвимите страни, причинен от руската война в Украйна.

Руски удари по източния град Харков убиха най-малко шестима цивилни и раниха повече от десет други в близост до пощенска станция.

Русия и Украйна проведоха първата официална размяна на пленници от началото на войната, съобщават официални лица.

Един руски кораб е унищожен, а други два са повредени в окупираното украинско пристанище Бердянск, съобщи Украйна.Междувременно Русия обвини Запада, че иска конфликтът да продължи.

Междувременно Русия обвини Запада, че иска конфликтът да продължи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, заглавието отговаря много точно на действителното състояние на нещата. Само зомбираните не могат да разберат истината за намеренията на световните терористи. Те смятат с продължителна и световна война да ликвидират дълговете си. За наша сметка, за нашия живот, ако още не сте разбрали. Който дава оръжие на Украйна, е убиец! Който подкрепя санкциите, е самоубиец! Който вярва, че САМО Русия е виновна за войната в Европа, е G L U P A K!
107
0
 
13
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 2 години
До Сата НАТО-"ръководителите най-мощни икономики в света"--------------------първи ред вляво вляво
106
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хатин и другите няколкостотин белоруски села, които бандеровците, заедно с есесовците изгориха живи? За това май не са ти го разказвали. -----////----- В Беларус са си имали собствени колаборанти, всъщност май беларусите са дали най много полицаи по време на немската окупация.
105
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май вече оВчеството забрави за инази стъкленица с бял прах,размахана в ООвНе,"доказваща" че в Ирак има химическо и ядрено оръжие и станала "неоспоримо доказателство" за изпепеляването на Ирак и избиването на стотици хиляди жители?Помните ли бе оФФци,или си траете,както тогава?Е,сега същото "размахване" се върти пред света ,под формата на тази мантра -КОЕТО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ХъъъМЕРКАНСКИТЕ БАНДЮГИ СА ЗАМИСЛИЛИ НОВА ПРОВОКАЦИЯ,КОЯТО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СЕ ИЗСИПЕ И НА НАШИТЕ И НА ТЕХНИТЕ "ГЛАВИ"!чЕСТИТО РОБИ!
104
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците пак повтарят историята. 19887/8 за черно море, днес пак за черно, но и азовско море. Тези ги пере яко съчмата.
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието е с провокативна цел и не съответства на написаното по долу.
102
21
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
На срещата си в Брюксел ръководителите на седемте най-мощни икономики в света подчертаха, че не наказват руския народ. ----////---- А трябва.
101
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента ситуацията може, да се съпостави с тази през 1877/8 през която русия решава, че трябва да ни освобождава от някой и нещо, а всъщност имат интерес в проливите и черно море нищо друго. руснаците бързат да нападнат Османската Империя защото са знаел, че много скоро България ще се отдели от Османската Империя с декрет. А руснаците са нямали интерес от това. Сега и идентично с Украйна. руснаците нападат мирен народ и държава заради черно и азовско море.
100
6
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Става страшно. Явно Украйна ще използва химическо и биологическо оръжие и ще обвини затова Русия. Хубавото е, че Украйна няма стандартното ядрено оръжие, че и него щеше да използва. Ядреното оръжие на Украйна са атомните централи и може да очакваме Украйна да взриви една или повече ядрени централи, за да обвини Русия, че го е направила.
99
3
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Значи са решили - ПРОВОКАЦИЯ С ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ ЩЕ ИМА!Дръж се Гейропа - толкова сте празноглави и нещастни и ПРОДАЖНИ, че въобще не ви пука за собствените ви жители! Руските ракети на вашите глави ще падат.
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България дава на Украйна умно-красивитета. Желателно е да не ни го връщат.
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на кого точно ще го даде в Украйна ?Смешна жалка пропоганда
96
16
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 113 Ми тогава какво дириш още тука? Що не замина за Москва?
95
13
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 112 Волене ти ли си бе? Няма ли достатъчно места в психодиспансера?Или недостигат лекари?
94
1
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 106 Ти що пишеш на английски бе? На интересен ли се правиш? Първо да го беше понаучил по-добре този чужд език да не се излагаш така.Може и някой англичанин случайно да го прочете.А Израел си има ядрени оръжия, не се нуждае някой да му дава допълнителни.Работата е само в това, че Израел не си признава за ядрената програма.
93
4
 
8
 
! Отговори
сс преди 2 години
щото основната маса от сухопътни войски за похода против Русия са длъжни да предоставят страните от Централна и Източна Европа, които освен това ще бъдат задължени да послужат със своята територия като основен плацдарм за разгръщането на нападателните сили. За похода против руските варвари е нужно много пушечно месо, и то от тия, които, така или иначе, вече са осъдени на съкращение.За излишно е признато населението на Полша, Румъния, България, Унгария, Украйна.вестник Ярь, 2009 Година
92
0
 
2
 
! Отговори
Когато преди 2 години
трябва да се справим с hleb arkite, трябва да се захване целия жилищен блок - всички едновременно. Чак тогава изчезват га дините.
91
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103 Разбира се, че е било присъствие. Вие как мислите българите запазихме език и религия а? Защото не са ни уважавали от Османската Империя така ли? Най-елитната армия е била от български момчета и мъже. Кръвният данък е измислица. Русия ни задължи да учим руски език и ни забрани да ходим на църква и да имаме собственост. В Османската Империя българите имахме собственост и имахме свободата да ходим и учим в Европа без проблем. При руското робство това кога е ставало?
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 95 Аз лично не знам. Видях че нациста Путин унищожи мемориала Бабий Яр, който е именно в памет на избитите украински евреи. Такива какъвто е самият президент Зеленски, и премиерът на Украйна също им е евреин.Бандеровците са само в главата на Путин, и очевидно в главите на такива като тебе.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт. Как да няма доказателства бе, приятелю? Има ги предостатъчно. Аз съм бил на мястото, където преди това е бил Хатин. Има още живи хора от онова време. Даже самите германци не отричат.