Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани

Цените му са 6 пъти по-високи, отколкото през март 2021 г.
25 мар 2022 09:20, Анисия Иванова
64
Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани
Снимка: БГНЕС

Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани, а цената на ключовата съставка на украинския борш бързо расте, според международната информационна и аналитична платформа East Fruit.

Анализатори, които се позовават на данни от ежедневния мониторинг, съобщават, че само през последния уикенд цените на зелето са се повишили средно с 40 % и са достигнали най-високите стойности в историята на страната от обявяването на нейната независимост.

Причините са, че пратките на едро с украинско зеле на практика не се предлагат за свободна продажба. Производителите, които все още разполагат с достатъчни количества, понастоящем не са в състояние да извършват системни доставки поради нарушените вериги за доставки.

Заради търсенето на вътрешния пазар цените на зелето се покачват почти ежедневно, достигайки 20-25 гривни за килограм (0,68-0,85 долара за килограм).

Настоящите цени на зелето в Украйна са средно 6 пъти по-високи, отколкото в средата на март 2021 г. Причината за това покачване е слабата реколта в Украйна, когато значителна част от зелето загина на полето поради рязкото застудяване през октомври, а качеството на прибраното зеле често не беше подходящо за дългосрочно съхранение. Продължаващата девалвация на украинската валута също играе важна роля за повишаването на цените на овощните продукти и по-специално на зелето, отбелязва East Fruit./БГНЕН

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То къщите на хората са разрушени, Киев, Харков и Мариупол ако ги подберат руснаците с Кинжалите и с авиобомбите с тротилов еквивалент 40 и 100 килотона нищо няма да остане, а нашите медии *** за бялото зеле! Храна да им дават САЩ и онзи на ВБр с чорлавата руса коса, дето едва отърва ковида!
57
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Ази че им занеса зеле. Добре е че противотанковите ракети не са свършили, па и още много им изпращат!
56
0
 
3
 
! Отговори
ЦЕНАТА преди 2 години
му расте, расте и пак е по-ниска от ценатамуу нас.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
раша наша ще им достави всичко-на руско езичните градове путин раздаде пенсиите на град херсон по 10 х рб.и ще даде на останалите жители южна украина ще се стъпнат на краката си бързо с помоща на наша раша- да му мисли бг че ги чака глад и мизерия
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво се получава отървават се от една зависимост и влизат в друга . Сега САЩ ще шантажират Европа с кранчето вместо Путин
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма Украински борш,както пирожки и украински пилмени.Хич да не си приписват руска кухня.
52
1
 
9
 
! Отговори
Джо Бай Бай преди 2 години
Аз бяло зеле не изпращам. Аз изпращам оръжия срещу заплащане. Ако искате бяло зеле се обърнете към Русия, защо не поискате и уръжия от тях??
51
0
 
6
 
! Отговори
хахах преди 2 години
ем че то не е скъпо бе.Тия само зеле ли ядат,не ги ли боли стомаха?
50
0
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Нали имат още "горилка" да удавят мъката.
49
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Мария Антоанета, ще им пратим алабаш,всичко българско е супер,но незнаем,комедиянта дали,ше го хареса.57
48
0
 
13
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 2 години
Като няма зеле, да ядат пасти!
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е важно защото средния украинец яде свинско със зеле. Властта - свинско. Останалите - зеле.
46
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Неприятни хора са журналистите. Не за 30 сребърника се продават, а за 3 рубли, долара, малки или друга валутка.
45
7
 
2
 
! Отговори
Украйна е за ЕС преди 2 години
Украйна икономически е част от ЕС. Украйна изнасят соя зърно и олио към ЕС, а внасят зеле, картофи и зеленчуци. Също мисля сектори като метал и тежка индустрия и въглища са свързани с ЕС. Части за космическите ракети на ЕС се правят в Украйна. Като свърши войната мисля Украйна бързо ще бъде присъединена към ЕС.
44
0
 
21
 
! Отговори
До Alex преди 2 години
Каква цел може да има публикуването на такава новина, ли? Единствено пропагандна. Сигурно идеята е да предизвикват някакво съчувствие към безните украинци и омраза към гадните руснаци. Някак трябва да забравим, че украинците развихриха бесен нацизъм и омраза и започнаха война срещу източниците провинции по единствената причина, че там живеят руснаци, които трябва да бъдат унищожени и говорят руски език. Това вече продължава 8 години под яка информационна завеса.
43
3
 
2
 
! Отговори
люлинска цоцолана преди 2 години
ас зели ни ям.само малко вав бидона за зимата.купила сам за 3.99кг свинско мисо и сам напалнира фризирити на остаклената тираса вав лиулин.зимала сам и 500 литра олио на примоциа от кафлант.зашото дицата и мажат ми триабва да иадат.от 2020та година имам оште останало свинско мисо и боп./
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще им останат само обелките на зелето щото Зелевския им началник мисли само за оръжие и как да продължи войната докато загине и последния украинец.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски сега ще държи пламенна реч пред Европа и Щатите и ще поиска да му дадат зеле. Много, много, много зеле
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На изток, където руснаците стъпиха, както и в ДНР, ЛНР и Крим, вече започна пролетната сеитба. Руснаците дават на пенсионерите по 10 000 рубли безвъзмездна помощ. Започнаха да възстановяват болницата във Вълноваха и всеки ден раздават на хората хиляди тонове хуманитарна помощ. Хората гледат напред във времето, когато войната ще свърши. В Киев освен да водят война, друго не ги интересува.
39
1
 
9
 
! Отговори
Лърч преди 2 години
Щя ядат "зеленски"