Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани

Цените му са 6 пъти по-високи, отколкото през март 2021 г.
25 мар 2022 09:20, Анисия Иванова
64
Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани
Снимка: БГНЕС

Запасите от бяло зеле в Украйна са почти изчерпани, а цената на ключовата съставка на украинския борш бързо расте, според международната информационна и аналитична платформа East Fruit.

Анализатори, които се позовават на данни от ежедневния мониторинг, съобщават, че само през последния уикенд цените на зелето са се повишили средно с 40 % и са достигнали най-високите стойности в историята на страната от обявяването на нейната независимост.

Причините са, че пратките на едро с украинско зеле на практика не се предлагат за свободна продажба. Производителите, които все още разполагат с достатъчни количества, понастоящем не са в състояние да извършват системни доставки поради нарушените вериги за доставки.

Заради търсенето на вътрешния пазар цените на зелето се покачват почти ежедневно, достигайки 20-25 гривни за килограм (0,68-0,85 долара за килограм).

Настоящите цени на зелето в Украйна са средно 6 пъти по-високи, отколкото в средата на март 2021 г. Причината за това покачване е слабата реколта в Украйна, когато значителна част от зелето загина на полето поради рязкото застудяване през октомври, а качеството на прибраното зеле често не беше подходящо за дългосрочно съхранение. Продължаващата девалвация на украинската валута също играе важна роля за повишаването на цените на овощните продукти и по-специално на зелето, отбелязва East Fruit./БГНЕН

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
за какво се загрижили! Че то сега се сее новата реколта. Другарката монтафонова ли ви информира за тази "криза"?
17
5
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
Зелето в Украйна станало лев и двайсет. Коментар: Слава Украини.
16
2
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Имаме хубави зелки таз година. Пращайте им.
15
2
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 години
До Анонимен 14Ако прибавиш и манатарки :)
14
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше им пратя 2 бидона кисело зеле тъкмо го изхвърлям :)))
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тая глупост коя ще е поредната.
12
0
 
7
 
! Отговори
Е ко сега преди 2 години
Да ядат тогава червено зеле.
11
2
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 години
Те украинците, като настане вечер и вятър повее, си сипват по една водчица, режат си малко зеле за салатка, па си го поръсят със солчица, турят олио и оцетец, украсят отгоре с магданоз и се потопят в идилията, в която живеят.
10
1
 
6
 
! Отговори
Имат преди 2 години
много зелки, да режат и да се снабдяват.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ядат брюкселския, имам предвид брюкселско зеле
8
2
 
8
 
! Отговори
В България преди 2 години
Зелето е по-скъпо, без да сте във война. За да си направиш пирог със зеле и яйца сигурно ви трябват поне 5 лв, без да броим тока.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале, що че правиме без бяло зейе у Украйна...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тъжно...
5
1
 
10
 
! Отговори
ZZ Top преди 2 години
Ми да минат на зелено зеле,Зеленски да се поразмърда малко!
4
7
 
3
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Да почват да готвят чеченци!Чеверме "Кадиров" или "Рамзанов" курбан с пащърнак и целина.Също така не е лошо и "чеченски бъбреци фламбе".
3
1
 
21
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Тая статия трябва да е някъв майтап От една страна е пролет вече и е нормално зелето дето се бере наесен да свършва! От друга страна - целият свят търпи негативи заради тях, те реват за едно зеле дето му се вдигнала цената през пролетта! Тепърва ще ги удари голямата инфлация за да тръгнат да наваксват разликата с евро зоната такава инфлация от 200-300% на годишна база , би трябвало да са готови за нея така или иначе, това е много предвидимо, дори и да не си екстрасенс
2
3
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Това е много важна новина, а олиото в магазините в България е 9 лева, горивата растат, парното гони рекордите, тока да не говорим скоро ще пада мораториума за битовите потребители, заплатите седят на старите нива, билета в градския транспорт е по-скъп, няма да ходим на Слънчака тази година, защото ще се наложи да теглим кредит то едно ходени само за гориво си е към 200 лева, а после и квартира или хотел. Хляба е по 1,8 лева, а към есента не ми се мисли ко ще стане!
1
4
 
16
 
! Отговори
Антинатовец преди 2 години
Ще ядат тогава банани и кокосови орехи както и дребен домашен дoбитък като мишки, плъхове и хлебaрки стават чудни за мезе според западните кулинари.