Разгадаха ли мистерията около смъртта на учените в прохода Дятлов?

Видеа показаха, че е възможно там да падат лавини
Обновена: 29 мар 2022 20:42 | 29 мар 2022 20:30, Нели Христова
78
Разгадаха ли мистерията около смъртта на учените в прохода Дятлов?
Снимка: Flickr

Мистериозната смърт на девет руски туристи преди повече от 60 години бе трудна за обяснение и в продължение на десетилетия вдъхновяваше конспиративни теории, поради озадачаващото състояние на телата – разпръснати, с тежки наранявания, а някои дори голи. Нямаше логично и директно обяснение защо те са загинали.

Сега двама учени, базирани в Швейцария, представиха видео доказателства, събрани на място, които подкрепят идеята, че трагедията, известна като инцидента в прохода Дятлов, е възникнала поради лавинна плоча, която е специален вид смъртоносно свлачище, което може да удари слабо наклонени склонове.

Александър Пузрин, професор по геотехническо инженерство в ETH Zurich, и Йохан Гауме, ръководител на лабораторията за симулиране на сняг и лавина в Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, за първи път посочиха лавинната плоча като потенциална причина за смъртните случаи в проучване, публикувано през 2021 г. Интензивното медийно отразяване на това изследване. Страстно отблъскване на скептиците, някои от които не вярваха, че подобни лавини е възможно да паднат в прохода, вдъхнови изследователите да продължат своята хипотеза с пътувания до прохода Дятлов, който е кръстен на Игор Дятлов - водещият алпинист, загинал по маршрута.

Последното от тези пътувания се състоя само преди два месеца, при опасни условия, подобни на тези през нощта на инцидента. То доведе до първото видео доказателство за скорошни лавинни плочи в прохода.

"В годината след публикуването на нашата статия ние помогнахме да се организират три успешни експедиции до прохода Дятлов", казаха Пузрин и Гауме в проучване, публикувано в четвъртък в Communications Earth & Environment. "Пряките доказателства от района на прохода Дятлов, получени в тези експедиции, потвърждават, че регионът е склонен към лавини и че склоновете над мястото, където Игор Дятлов и групата му са разпънали палатката си, са достатъчно стръмни, за да се пуснат лавини", продължава екипът. "Независимите изследвания на руски учени по сняг и климат подкрепиха предположенията и основните резултати от нашето моделиране на лавинни плочи."

Новото изследване показва, че лавинните плочи се появяват в същия регион и при сходни метеорологични условия с тези, изпитани от Дятлов и неговите спътници през онази фатална нощ на 1 февруари 1959 г. Въпреки че лавините отдавна се обсъждат като възможна причина за смъртта на групата, бяха повдигнати въпроси за странните наранявания по телата, които не отговаряха точно на типичната лавинна травма, плиткия склон, където са загинали, и липсата на каквито и да било следи от снежни пързалки, видени спасителите, открили телата.

Наистина, голяма част от очарованието от инцидента в прохода Дятлов произтича от странното състояние на останките на групата, които са открити на различни места надолу от мястото, където са опънали палатката си. Четирима от туристите са с тежки наранявания на гръдния кош или черепа, при двама липсват очи, единият е загубил език, а някои са голи.

Зловещият характер на труповете е довел до смъртта им по различни начини да се приписва на "паника, предизвикана от инфразвук, животни, атаки на йети или местни племена, катабатични ветрове, снежна лавина, романтичен спор, тайни дейности на КГБ/ЦРУ, балистични ракети или тестове на ядрени оръжия", според новото проучване.

В своето проучване от 2021 г. Пузрин и Гауме твърдят, че лавините могат да дадат отговор на мистерията, като същевременно задоволяват повечето странности около смъртните случаи. Лавинните плочи се случват, когато подобен на плоча слой сняг е разположен върху по-слаб слой, създавайки опасно натрупано налягане, което може да бъде освободено от сравнително малък спусък. Изследователите предполагат, че разпъването на палатката може да е предизвикало фатална верига от събития, които в крайна сметка са довели до падане на плоча върху спящите туристи, причинявайки тежка травма на някои от тях и карайки останалите да тичат през нощта без подходяща екипировка , където в крайна сметка се поддават на студа.

В допълнение към неотдавнашните видеодоказателства, новото проучване представя резултати от експедиции през зимата и лятото на 2021 г., които противоречат на твърденията, че склоновете на прохода Дятлов не са под достатъчен ъгъл за лавини. Лятното пътуване разкрива, че теренът е покрит с естествени стъпаловидни капки, на метрови скали, които могат да предизвикат лавинна плоча, въпреки че по-широкият наклон изглежда измамно безопасен под снежната покривка. Тези скрити характеристики може да са допринесли за фалшивото чувство за сигурност у опитната група в лагера им.

"Стъпалата имат наклон над 28 градуса, а много склонове са дори по-стръмни от 30 градуса", ​​отбелязва проучването. "Нещо повече, тези склонове са непрекъснати: независимо къде разпънете палатката си, вероятно ще бъдете под един от тях."

Зимната експедиция през 2021 г. също даде примамливи намеци за лавинни плочи само на няколко мили от прохода Дятлов, което накара Пузрин и Гауме да организират трета експедиция.

"На 28 януари 2022 г., точно 63 години след като групата на Дятлов е видяла Али за последен път, двама професионални планински водачи от Екатеринбург, Олег Демяненко и Дмитрий Борисов, заминаха за прохода Дятлов с две моторни шейни", казват изследователите в изследването. "Първоначално благоприятните метеорологични условия бързо се влошиха, като вятърът и температурите станаха подобни на тези през нощта на трагедията през 1959 г."

"Няколко пъти 300-килограмовите моторни шейни и техните водачи са били преобръщани от пориви на вятъра", добавят те. "Видимостта е станала изключително лоша. И тогава, когато след няколко неуспешни опита двамата планински водачи се приближават до целта си, видимостта за кратко се подобрява и разкрива следи от две лавинни снежни плочи.

Демяненко и Борисов документират останките от тези лавини и наблюдават как изчезват под снеговалежите в рамките на около час след откриването им.

"Тогава не е чудно, че спасителният екип на Дятлов не можа да открие признаци на лавина 3 седмици след инцидента", отбелязват Пузрин и Гауме. "Това също обяснява защо досега не са наблюдавани лавини там: при толкова тежки метеорологични условия проходът не може да бъде лесно достъпен за туристи, докато следите от малки лавини изчезват в рамките на няколко часа."

Новото изследване потвърждава публикуваните по-рано модели на екипа и предлага подробен разказ за ужасните събития, сполетяли Дятлов и неговите спътници преди всички тези десетилетия. Въпреки че Пузрин и Гауме спират да твърдят, че мистерията е разгадана, те завършват изследването си със сфинксово настроение, подобаващо на зловещата трагедия на прохода Дятлов, която е запленила толкова много хора.

"Отново и отново ни питаха дали нашата статия слага край на нашата работа по случая", заключва двойката в проучването. "Винаги отговаряме, че въпреки че самият случай остава открит, нашата част е затворена: не искахме да прекараме остатъка от живота си в опити да разрешим мистерията на прохода Дятлов. Една година по-късно вече не сме толкова сигурни. Ако някой попита, ще се въздържим от отговор."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
ТТТ преди 1 месец
Прочетете книгата "Мъртвата планина" запознайте се с фактите и не говорете глупости. Истината е че се е случило някакво необичайно природно явление, което е повлияло на психиката им и панически ги е изкарало от палатката. Тези с нараняванията в бягстото им в тъмната нощ са се натъкнали на пропаст и са паднали долу в потока. Тях са ги намерили 2 месеца по късно с полуразложени части от телата които са били в допир с водата.
48
0
 
12
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Има много загадки по световните суша и вода. Напр. тайната на брига "Мари Целеста", открита в океана без екипаж, яденето топло на печката и лулите пълни с тютюн. Или мегалитите на Нан Мадол и Пума пунку, камъните на Ика, кристалните черепи и т.н. "Дятлов" ще си остане загадка. Но хубаво е да четем такава фантастична информация вместо войни, пандемии, цени, спекули...кафа.
47
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
<Четирите тела от дефилето имат поражения по меките тъкани на главата. Дубинина е без език, очи, част от устните, част от кожата по лицето и част от черепа,Золотарьов е с извадени очи,Колеватов е без вежти.Патоанатомите установяват,че тези травми са нанесени след смърта им.Завишена радиация е становена по дрехите на едно от телата.Всичките тези тела са намерени в един ручей под 4 метра сняг.Установено съдържание на някакви вещества в стволовете на околните дървета,както и промяна в разстежа им
46
10
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Мисля, че въобще не си даваш сметка що е то луд човек, особено с нарко и алко! Силата им се увеличава тройно. Поне. А и явно никой не го е очаквал това истерякване. Играли са на някаква игра с размяна на дрехи. Имало е и доста празни бутилки от алкохол. Мозъкът на накой е изгърмял.
45
14
 
3
 
! Отговори
укро наци преди 2 години
путин е бил ша знаете. с кабалина са се клецали и онези от похода са му видели миджет инштрументя. и да не го срамят той ги е учистил.
44
6
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Ами тези четиримата просто са избягали от полуделия си " другар". Нищо странно няма за тях. Те са починали от измръзване. А полуделият кой е - не се знае. Може би този, който се е върнал уж преди дни и уж бил се разболял. А може и да е външен човек, непознат. Но със сигурност е човек, най- свирепото животно!
43
5
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Само за наркотици не са изследвани. И всичко е засекретено.
42
9
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Тази хипотеза също не е истина. Защо да им вадят очите, езика на едното момиче и да им разменят дрехите, както е било наистина?! Нарко плюс алко. Плюс вероятна любовна драма, ревност и завист.
41
4
 
15
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Има един филм игрален по тоя случай много интересен.Но случая е ясен и на децата.Видяли са нещо което не трябва и са им запушили устите завинаги
40
3
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Възможно е да има любовна драма. Но без наркотици едва ли щеше да се стигне до тези извращения като ваденето на очи и език на едното момиче. Знам доста по случая. Има и книга.
39
6
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
А изследвания за наркотици правени ли са тогава? Доста отдавна е.
38
0
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Тази хипотеза е разследвана и не е истина.
37
7
 
1
 
! Отговори
Ми преди 2 години
Нарко плюс алко. Няма никаква лавина.
36
2
 
15
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Теорията за лавина не обяснява оцелялата палата и предметите в нея, стъпките в снега, паленето на огън и различното местоположение на телата. През комунизма всичко се криеше, особено тежки престъпления. Ако това е дело на хора, случая може да е разкрит още тогава. Извършителите да са осъдени и екзикутирани. Но не е обявявано публично, за да не се злепостави комунизма. И така става загадка.
35
1
 
6
 
! Отговори
Превод като слънце преди 2 години
Така заслепява, че нищо не се вижда. Язък.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как точно лавина откъсва език и вади очи? Абсолютна безсмислица.
33
3
 
13
 
! Отговори
ОФФФ преди 2 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!! ЛАВИННИТЕ ПЛОЧИ НЕ ВАДЯТ ОЧИ И НЕ КЪСАТ ЕЗИЦИ!!! Наскоро гледах по крими канала с Джо Кенда ПО истински случай как едно момиче 40 кг ДРОГИРАНО И ПИЯНО беше извадило очите на възрастен мъж и ги натикало в устата му!!! ТАКА ЧЕ НАЙ- ВЕРОЯТНО ДРОГАТА И АЛКОХОЛЪТ НЕ ПРОЩАВАТ - НЯКОЙ Е ПОЛУДЯЛ И НАПРАВИЛ ГОРНОТО!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от цялата статия не разбрах в коя планина е тоя проход.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от групата ги е избил, докато са спали и после се е самоубил. Това - ако не липсва някое тяло. Ако липсва тяло - това вероятно е убиецът. Просто е като две и две. Сто процента навремето са могли да проследят и психичното състояние на всеки от групата, особено ако е имало участници във ВСВ.
30
0
 
22
 
! Отговори
Извънземен преди 2 години
Освен това статията е преведена/написана по толкова нескопосен начин, че просто хвърля в оркестъра. Например: "Наистина, голяма част от очарованието от инцидента в прохода Дятлов..." Оуууу, Нело, очарованието? Аууу...