На ръба на цензурата: Кои са руските журналисти, интервюирали Зеленски?

Тяхната цел е да пробият военната пропаганда в страната
30 мар 2022 18:40, Нели Христова
137
На ръба на цензурата: Кои са руските журналисти, интервюирали Зеленски?
Снимка: YouTube

В неделя умореният президент Владимир Зеленски говори с четирима руски журналисти в продължение на час и половина.

Зеленски, чието име в Zoom беше посочено като "Президент на Украйна", говори за ужаса, разгръщащ се в обсадения град Мариупол в източната част на Украйна, жертвите на войната и реалността на инвазията, включително трупането на руски тела в страната. Целта на интервюто, което беше направено на руски език, първият език на Зеленски, беше да подкопае пропагандната машина на Москва и да достигне директно до руския народ.

Въпреки това, часове след интервюто, на фона на нарастващата криминализация на независимите медии, Кремъл инструктира руските медии "за необходимостта да се въздържат от публикуване на това интервю".

Тихон Дзядко, главен редактор на вече затворения независим медиен канал в Русия, Дожд ТВ, беше един от четиримата журналисти, получили достъп до Зеленски.

"Беше много труден, но много важен разговор, защото Зеленски говори директно с руската публика", казва Дзядко пред VICE. "Мисля, че беше наистина важно и много интересно, но реакцията на руските власти беше поразителна – показа още веднъж как се страхуват от истината или поне от второто мнение."

Този разговор с украинския президент дойде седмици, след като телевизия "Дожд" беше принудена да затвори на фона на драстични медийни репресии, при които почти всички независими медии също затвориха врати. Много журналисти са избягали от страната или са изправени пред глоби или арести за работата си. Facebook и Instagram бяха забранени и наречени "екстремистки" от правителството.

"Нашата телевизия беше затворена в резултат на военна цензура в Русия", казва Дзядко по време на видео разговор. "Невъзможно е независими журналисти да работят в Русия, защото дори думата "война" е забранена. Ако не спазвате тези нови ограничения, можете да получите до 15 години затвор – затова решихме, че е невъзможно да продължим да работим."

Сега руските журналисти трябва да намерят нови начини за репортаж. След като стана ясно, че "Дожд TV" ще спре работа, Дзядко и неговата партньорка Екатерина Котрикадзе, също журналистка, решиха да пуснат канал в YouTube, наречен Kotrikadze Dzyadko, за да продължат репортажите си. В рамките на пет дни Дзядко избяга от Москва и с Котрикадзе и някои приятели в Тбилиси, Грузия, създаде ново студио за излъчване. Първият им поток на живо достигна 450 000 зрители и каналът вече е събрал над 120 000 абонати. В него Дзядко носи син блейзър, а Котрикадзе носи жълто горнище – цветовете на украинското знаме.

"Сега е моментът, в който е изключително важно да работим и да казваме на хората истината", казва Дзядко, "защото виждаме колко лъжи се разпространяват от руската пропаганда".

Въпреки че Дзядко е бил главен редактор на телевизия "Дожд" само от две години, той участва в проекта от стартирането му през 2010 г. Въпреки че каналът преживя много опити за затваряне, законодателството, излагащо журналистите на риск от затвор, беше последната капка в пълната чаша с вода.

"Беше унизително, защото не бяхме престъпници", казва Дзядко. "Не правехме нищо лошо. През 12-те години на Дожд съм абсолютно сигурен, че сме правили добри неща за нашата страна и за нашия народ."

"Ние сме истински патриоти, а не руското правителство", казва той. "Унизително е да бъдеш принуден да спреш работа и да бъдеш принуден да напуснеш страната си. Надяваме се, че ситуацията ще се промени. Но сега трябва да се справим с това, което имаме."

Докладването извън страната идва със своите предизвикателства.

"Трудно е да се докладва и се страхувам, че ще става все по-трудно, защото руското правителство се опитва да изгради тази цифрова желязна завеса", казва той. "Но имаме социални медии и някои експерти в Русия, които не се страхуват да говорят. Там имаме журналисти, които са готови да говорят с нас в ефир, така че е трудно, но е възможно."

Докато Русия продължава бруталната си атака срещу Украйна и цензурата на войната в собствената си страна, много журналисти търсят по-постоянен дом извън Русия.

За Дзядко планът не е да остане в Тбилиси, а да намери европейска държава, където той и съпругата му да могат да открият по-трайно медия – и да се надяват да се съберат отново с приятели и колеги от "Дожд" TV.

"Няколко десетки наши журналисти напуснаха страната и ние поддържаме контакт с тях. Обсъждаме по-нататъшните си планове", казва Дзядко. "Обсъждаме различни варианти. Надявам се, че в близко бъдеще, след няколко месеца, когато осъзнаем какво ще правим, ще го направим заедно с тях."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо правят интервю със Зеленски? От него НИЩО не зависи!
67
1
 
1
 
! Отговори
Цензура ли? преди 2 години
Няма по-голяма цензура от тази в ЕС и САЩ! Нещо повече - не само крият, но лъжат на 200! В този сайт хиляди думи се замянт със звездички.
66
0
 
2
 
! Отговори
Мисирки сте преди 2 години
Ех, този гугъл транслейт...
65
0
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
До Не фен на Путин. ти нормален ли си бе от 2000 до сега ако не си изградил мнение за путин значи ... . .. .. .. .... .. .
64
3
 
3
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
Много интересно интервю със Зеленски. Сега искаме и един час и половина интервю с Путин от западни или украински журналисти за да си изградим мнението сами. А не някой да ни казва какво да мислим. Или такива неща и на запад са забранени???
63
2
 
2
 
! Отговори
Петров преди 2 години
От това интервю се вижда, че нищо не зависи от Зеленски. Накрая пак ще стане това, което са решили руснаците, така както десетки пъти е ставало и става така както решат американците. Права или не нашата страна, нашата страна, права или не. Правото е на страната на по-силния! Президентът Обама каза ясно "светът ще има нови правила и правилата ги пишем ние"! Обаче явно се надцени, забрави, че и друг има бутон и решимост да го натисне... Ще отстъпи този, който има повече да губи...
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ах дали е тека кои ще ими каже аз въървя по света и подсвирквам си даже света пак го излъгах да ми дават своите стари оръжие
61
1
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Страхотно интервю на Зеленски. Също така подкаста на тия двата от снимката го препоръчвам. Е, ако се информирате за света с мемета от ФБ, то вече сте тоталка, ***. Подминете препоръката ми.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво са го пита ли? Как си, мен, добре ли я караш? Имаш ли достатъчно матриал да се поддържаш? Утре кво яйце, че изтропаш пред западните си +приятели+?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kotrikadze Dzyadko са изключително неизвестни, но жадни за бендеро-слава.
58
1
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
България не е единствената държава, която обявява война на САЩ. Има много през годините..
57
1
 
3
 
! Отговори
Ти забравяш преди 2 години
До Защо забравяте?Защо забрави да поясниш,че България, като съюзник на Хитлер, обявява война на изброените държави. и до сега, България е единствената държава която е обявявала война на САЩ.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жълтата и Синият никога няма да посегнат с въпросче към холивудското общество, как така само един от наградените и призива за едно минутна тишина по време на 3 часовите смехове и радости стигнаха за какво.Тържества по време на чума? А повечето от женските тоялети напомняха одеалата на украинските жени с които те бягаха от бомбите за да спасят децата . . А та,от святата гора смях,закачки и шамрче за немирник дето се изгаври с някаква пластелинова жена . . жени-деца-мъже ..умирали повреме на смеха
55
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Аха, тези, които след като приеха закона за фалшивите новини в раша се изнесоха и или преустановиха дейност ли? Знам такива още от Сирия.. Имаше един, който ежедневно др искаше фейкове от Лондон, криейки се под гръмко име от сорта на Център за незнам си какво.. Да същата история..
54
5
 
0
 
! Отговори
не са случайни преди 2 години
Руските журналисти интервюирали Зеленски са агенти на ФСБ.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най обикновени предатели за няколко гроша. Нещастници, същите като нашите *** и еврогейци.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д, кажете за Кабаева, да се посмеем.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабаева що е в Швейцария бе руски шушумиги?
50
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То накрая ще излезе, че от 8 млрд общо, 7,8млрд са предатели и русофоби и към 0,16-0,17млрд са верни на войнолюбците. Тези джорналисти са готови за възпитателен лагер.
49
8
 
3
 
! Отговори
"Дождь"... преди 2 години
...."Ехото..." и "Медуза" са толкова открито антируски медии, че, когато човек гледа/слуша/чете нещата им, определено се чуди как е възможно съществуването на подобни медии в страна, в която / според същите тези медии!/ масово тровят инакомислещите с новичок....Забавна ситуация ;)