Абрамович се чувствал толкова зле, че попитал: "Умирам ли?"

Милиардерът може би е отровен с хлоропикрин или малка доза новичок
31 мар 2022 21:05, Нели Христова
80
Абрамович се чувствал толкова зле, че попитал: "Умирам ли?"
Снимка: БГНЕС

Роман Абрамович се почувствал толкова зле след предполагаемото си отравяне, че попитал: "Умирам ли?"

Още по темата

Източник твърди пред The New York Times, че руският олигарх е задал въпроса на лекаря, който го преглеждал, след като той и двама други мъже, част от делегацията, преговаряща за мир в Украйна, се разболяха по време на дискусиите на 3 март в Киев.

Владимир Углев, руски химик, помогнал за създаването на нервно-паралитични агенти "Новичок", твърди пред "Таймс", че Абрамович може да е бил отровен с вариант на хлоропикрин - токсин, използван в окопната война през Първата световна война. Той се използва и като инсектицид в селското стопанство.

Христо Грозев, разследващ журналист в Bellingcat, бе първият, който се усъмни, че именно това е веществото, отровило Абрамович, след като олигархът и украинските преговарящи се оплакаха от лющеща се кожа и загуба на зрение. Рустем Умеров, украински депутат, представляващ президента Зеленски по време на неформалните преговори, бе един от засегнатите, както и още един руски бизнесмен.

Има предположения, че тримата може да са погълнали токсина чрез шоколад и вода с отрова. Тази теория обаче се усложнява от факта, че четвърти член на неформалния екип за преговори не е развил никакви симптоми, въпреки че е ял от същия шоколад и е пил от същата вода, според Bellingcat.

55-годишният Абрамович е действал като неофициален пратеник на Путин в преговорите с Украйна, които тази седмица доведоха до обещанието на Русия, че ще облекчи нападението си срещу Киев и град Чернигов.

Хлоропикринът е произведен за използване в окопите по време на Първата световна война. Той е складиран по време на Втората световна война и е бил използван като сълзотворен газ за борба с безредиците. Въпреки че не е толкова смъртоносен, колкото другите отрови, може да причини сърбеж в очите, увреждане на белите дробове и повръщане при вдишване. Токсинът се използва в селското стопанство като пестицид и като фумигант на почвата.

74-годишният Углев помага за създаването на агенти на новичок в секретна лаборатория в затворения град Шихани, Русия, през съветските години. Неговите разкази за работа по програмата са в противоречие с официалната линия на Кремъл, която гласи, че страната никога не е имала програма за химически оръжия.

"Информацията, с която разполагам в момента, ми позволява да стигна до заключението, че отравянето е дошло от военен токсин", казва той. "Специалисти, разговаряли с Христо Грозев, предположиха, че става дума за хлоропикрин. Но хлоропикринът има много силна, специфична и поразителна миризма, което го прави много труден за употреба при отравяния, без да бъде открит."

"Вероятно е било някаква по-малко откриваема форма на хлоропикрин. Но не съм работил в индустрията от 1990 г. и никога не съм бил отговорен за въпроси, свързани с разработването и използването на тези видове токсини – видовете, използвани в полицейските сълзотворени газове", добавя той.

В интервю за "Популярна политика", рускоезичен канал в YouTube, Грозев описа как експертите по токсикология, които са прегледали делегатите, се съгласяват, че симптомите им съответстват на отравяне с хлоропикрин.

"Всички експерти. . . казаха, че не е случайно, не е хранително отравяне и не е алергична реакция", каза той.

Попитан каква отрова според експертите е използвана, Грозев каза: "Хлоропикрин – агент, който отговаря на почти всички докладвани симптоми."

"Единственият недостатък на теорията е, че хлоропикринът обикновено мирише доста силно, което означава, че е доста трудно да се даде на някого, без да бъде забелязан", каза той. "Друго предложение, изтъкнато от един много знаещ специалист, е, че може да е новичок, който в малки дози причинява подобни симптоми."

Углев каза, че висока доза хлоропикрин може да бъде смъртоносна, но когато е бил в Съветската армия, тя е била използвана за тестване на противогази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да ги съжалявам "Горките олигарси" (и нашите в това число)
58
2
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
В Русия никой не умира изведнъж! Първо набират отрицателните,престъпни качества и после всички дружно го заклеймяват и след това го захвърлят на бунището на партията! Историята се повтаря ( Путина да не разчита много, много)!
57
0
 
9
 
! Отговори
без пропаганда ли преди 2 години
Има много хора които имат вид на отровени, но това е само привидно...
56
1
 
14
 
! Отговори
Жертвички преди 2 години
Що за глупости? Забелязвам че много отровени пращят от здраве. Пропагандичка-рекламичка.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яде развалена храна, мисли че умира, мисли че го тровят.
54
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 години
Да поразсъждаваме малко. Кой има интерес преговорите между личния посланик - бил той и неофициален - на Путин и украинската страна да се провалят? Не забелязахме ли, че още докато човекът береше душа, вече се бе появила думата "новичок" в медиите? Медиите са контролирани от кого? Да питам ли още?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65:Ще ти отговоря вместо този,който питаш.Даже в dnes.bg пуснаха статия преди 2 дни,че Киев отрича отравяне и нищо им нямало на украинците.Други медии същото казаха,но само тук сагата с отровените,които не са отровени продължава.Снощи ни пуснаха приказка за лека нощ:DТази вечер ще чакаме с нетърпение следващия епизод.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Не,не умираш ,баце,просто боса ти Путкиинн не иска да приключва войната толкова бързо.
51
0
 
10
 
! Отговори
Пешо Смока преди 2 години
И аз така като препия, зле, зле, та чак умирам:(
50
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 2 години
А на украинците, които също са там, нищо им нямало... Къде ги четеш тези глу.пости?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 военни автобуса са натоварили група руски войници към болница в Беларус, след като са избягали от района на Чернобил заради радиационно натравяне.
48
3
 
3
 
! Отговори
Ама, честно преди 2 години
Кажете ми после как да уважаваме евреите.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкият той, дайте му една цигара.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми другия път дано успеят.
45
1
 
4
 
! Отговори
АМИ..ТО преди 2 години
Сирак,без образование и милиардер?Еврейски касиер на мафията,на семейството Елцин..То и в Бг има много фалшиви бизнесмени от малцинството с 50 фирми че и повече..Жужа с братчето-наркомана с крипто миллиарди как е? Толкова наивни хора има по света..Всичко е театър.Не е от вчера..
44
2
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Ами същото, както и в САЩ.....Оръжейно лоби и прочее. Там сигурно светци. Сенатори се продават. На президента сина му с бизнес в Украйна. А война имало.... Корупция и подкупи до шия, но измислиха за нас, за да ни владеят, че сме били мега корумпирани. Да...има такива, купени от САЩ.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"74-годишният Углев помага за създаването на агенти на новичок в секретна лаборатория в затворения град Шихани, Русия, през съветските години. Неговите разкази за работа по програмата са в противоречие с официалната линия на Кремъл, която гласи, че страната никога не е имала програма за химически оръжия." Не не не не не. Не може да е вярно. Щом Кремъл отрича, няма как това да е вярно. Явно са му платили, за да петни безупречната репутация на хуманистите в Москва!
42
2
 
4
 
! Отговори
Банго преди 2 години
за незнаещите и говорищите: *** руски олигарх означава ,бизнесмен кийто прави ,,бизнес'' с парите на кремъл. и ако на кремъл нещо вземеш да не се харесваш,ти дават да пиеш чай,или ти подаряват скъп марков костюм.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умирам ли, не умирам ли. То пък все едно някой е вечен. Всички ще умрем. Вечни няма.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роман Абрамович има 7 деца...............знаете ли???