Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък
3 апр 2022 13:35, Петя Славова
186
Катимерини: Гърция подсилва силите на НАТО в България
Снимка: БГНЕС

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, предава БГНЕС.

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Още по темата

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.

По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава "Катимерини" и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. "Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и за какво са си дали живота левски, ботев, стефан караджа и още хиляди българи - патриоти?! пп стана партия на предателите..
45
6
 
25
 
! Отговори
# преди 2 години
Не искаме помощ от лицемерните византийци.................помним историята..............близо 2 века византийско (разбирай гръцко) робство!!!
44
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Kostas Linke ... а нашия хан крум е пил вино от черепа на вашия никифор! освен това цяла северна "гърция" е с български имена!
43
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костас ше та праим и теб на салата като дедо ти не се притеснявай турчино наручащ себе си грък
42
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това е вярно, Кирчо трябва да бъде съден за национално предателсво! Да вкараш гръцка армия в България е национално предателсво! Без пушка да гръмне гърците ни превзеха! Дядо ми се обръща в гроба сега... Прости ми дядо, допуснахме България отново да бъде поробена държава...
41
5
 
28
 
! Отговори
ГИБ МЕЛСЪН преди 2 години
Сидеров от години разправя че ни готвят за война с Русия, но не му вярвахме
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредно национално предателство на канадеца, скоро ще почнат да късат територии съседните ни държави! Ние сме единствени на Балканите без армия!
39
4
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЛАВРОВ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ КАЗА В ИНТЕРВЮ НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ-НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОСЕГНЕМ НА БЪЛГАРИЯ.-НИТО ЩЕ ВИ ПРЕЧИМ НИТО ЩЕ ВИ ПОМАГАМЕ.ВИЕ САМИ СИ ИЗБИРАТЕ НА КОЯ ПОСОКА ДА ПОЕМЕТЕ.
38
2
 
13
 
! Отговори
НЕ НАРОД, А МЪРША преди 2 години
ИЗБРАХА.. :РАДЕВ, РАШКОВ, ПЕТКОВ, НИНОВА, ТРИФОНОВ, БОЙКИКЕВ,...... Я.ЖТЕ ИМ ГО СЕГА....
37
0
 
18
 
! Отговори
Погнусен преди 2 години
Управляват ни хора, които не е трябвало да се раждат, скверни, порочни, алчни, продажни, *** безродна
36
1
 
14
 
! Отговори
само лет преди 2 години
До тук ни докара генерала на ВВС от 30 години и сега мишкува в презедентството.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е яврно Пертков и Радев и МС и НС трябва да бъдат арестувани и растреляни за измяна. Първо НС и Петков да иска разрепшние и трябва НС да даде разрешение на 3 гласувания но не тайно и после Радев трябва да потпише.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам какво е нивото на образование в Харвард, започва да се гордея с моя УНСС.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Византийците и те ни окупираха.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ни се изфра в устата, едно към едно със Зеленски. Вече сме само територия.
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръцка войска не е влизала в България от 1220та година. Гърците ни окупираха. Кирчо, ти си национален предател! Вън всички окупатори от България!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стана дума за"канадската ливада" някой знае ли дали има български документ за образование?Питам,защото ако има само документ отХарвард,(не от тоя на пейката пред блока)ще трябва да е нотифициран отБългарската Държава(Мин.на Просветата)след положен изпит по специалността и по български езикНо като му слушам диалекта и му чета изказванията,си мисле,че няма и диплома за средно образованиеМежду впрочем,това трябва да е задължение на всички завършили някакво обучение в чужбина за да са признати
29
2
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АБЕ И АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН НА ЕВРОПА.-АМА НА ГРАНИЦАТА МИ ИСКАТ ЛИЧНА КАРТА ДА ПРЕМИНА.-КОЙ РАЗРЕШИ ДА СЕ ПРЕКАРВА ВОЕННА ТЕХНИКА?-ПЕТКО?-НИЕ НИТО РУМЪНИЯ СМЕ ЗАСТРАШЕНИ ОТ НАПАДЕНИЕ.
28
6
 
6
 
! Отговори
аа преди 2 години
Народа да не го е питал някой за да членува във Варшавския договор и нашите войници бяха в ПРАГА ДА ПОТУШАВАТ РАЗМИРИЦИ Чехите се бяха вдигнали срещу Руснаците
27
19
 
6
 
! Отговори
Алоууууу преди 2 години
Става въпрос за войски на НАТО!!! Тва русороб ни разбира, ни схваща...важното е да ръси глупости!!!