Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна

Президентът похвали силите, които защитават Мариупол
3 апр 2022 09:05, Петя Славова
316
Зеленски: Русия иска да завземе южната и източна част на Украйна
Снимка: БГНЕС

 Руските сили искат да завземат източната и южната част на Украйна. Това заяви президентът Волидимир Зеленски във видеообръщение, цитиран от БНР.

Русия е засилила въздушната си активност към Югоизточна Украйна през последната седмица, съобщава британското разузнаване. Това отразява предупреждението, направено от президента Володимир Зеленски, който каза, че Русия иска да завземе южната и източната част на страната.

"Каква е целта на руските войски? Те искат да превземат Донбас на изток и южната част на Украйна. Каква е нашата цел? Да защитаваме себе си, нашата свобода, нашата земя и нашия народ. Да направим всичко за защитата".

Още по темата

В поредното си видеообръщение тази нощ той също така похвали украинските сили, които защитават обсаденото южно пристанище Мариупол, което на практика е унищожено след седмици тежки руски бомбардировки.

Украинската съпротива в Мариупол и други украински градове позволи на Киев да „спечели безценно време“, което допринесе за отслабването на военните способности на Русия, каза президентът. По-рано тази седмица Русия обяви, че ще намали „драстично“ бойните операции около столицата Киев и северния град Чернигов и вместо това ще се съсредоточи върху източните региони на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са си върнали целия регион около столицата Киев, като руските части се изтеглят от ключови градове. Летище Гостомел близо до Киев, където се водят боеве от първия ден на конфликта, сега отново е в украински ръце.

Според репортери с оттеглянето на руските войски обаче се увеличават доказателствата за убийства на цивилни, което е военно престъпление. Те съобщават, че в град Буча, който е точно до Киев, са открили най-малко 20 тела, останали по улиците. Междувременно кметът на града каза, че 280 души са погребани в масов гроб в Буча и че градът е осеян с трупове.

Властите в Ирпен съобщават за най-малко 200 убити цивилни от началото на руската инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
5
 
24
 
! Отговори
Антифашист преди 2 години
Всички които подкрепят Украйна са фашисти
143
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна трябва да воюва докато и последният рушки не бъде убит !!!
142
21
 
5
 
! Отговори
Амии преди 2 години
След Украйна - сме Ние!!! Може и по- скоро, отколкото си мислите. " Възраждане" зоват за " ПРЕОСНОВАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!" ДАНС, СПИТЕ ЛИ??????
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да не вземат да утрепят от бой някой български депутати предатели на българския народ. Сега се правят на азовци ама са комунисти.
140
26
 
10
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Руснаците са големи Бок.Луци. Избиват мирни хора и заплашват с ядрено оръжие ако някой нападне тях. Като завземат черноморието на Украйна, следваме ние. И тогава ще ге ведите нашите любимци.
139
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да АЗОВ - какво мачкате бе , *** до ден-два 5-7000 от вас ще са в небитието погребани под руините на Азовстал
138
18
 
7
 
! Отговори
Тия руснаци, много преди 2 години
бързо бягат,бе,немоем ги стигнем...Счупиха рекорда на Юсеин Болт....
137
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж мачкаше до вчера ***, иска ли русия, радвай се че не те изравниха със земята
136
29
 
8
 
! Отговори
А З О В преди 2 години
Мачкаме наред, къде видим руснаци и чеченци! Нема лабаво! А сирийците до крак!
135
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 143 - само такиво клоуни като теб не разбраха целта на тази "страшна"колона. Отвлече сили и внимание от източното направление . Ама как да го разбереш като не си бил войник , а единственото "оръжие" което си хващал е самобръсначката за да си бпъснеш краката ...
134
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До русофобите нали украинците давали жертви пък същевременно сте разчиствали руски трупове. Ха сега се. Ами значе че сте ги убили. Боже пази но защо не ги взехте пленници.
133
1
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Видях една интересна карта публикувана в САЩ.На изток Днепровска република обхващаща и Харков,на юго-изток Донбаска република,която обхваща цялото крайбрежие на Азовско море състояща се от 3 сегашни области,на югозапад Република Новорусия която обхваща и останалата малка част от Азовско море и цялото сегашно черноморско крайбрежие,като достига до румънската граница.Крим в състава на руската федерация
132
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полк азов умрЕ , 7000 *** очакват унищожението си в руините на Азовстал.
131
11
 
6
 
! Отговори
От 65 километровата преди 2 години
Колона,остана два метра под земята !
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до138 - Тона наркомана-президент ли ти го каза или полумалоумния кмет-боксьор ?
129
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз искам да видя как САЩ и Русия ще си поделят ресурсите на Украйна и ще изплюят корумпираните укри от световната сцена. Живота беше най-хубав когато никой не ги споменаваше и ги държаха в изолация. Тичаха да се молят на кой ли не за пари, то не бяха Е.С., не беше САЩ, не беше Русия. Просяците на Евразия - Украйна. Държавата с най-много убити журналисти, политици, отвлечени деца и лидер на черния пазар за органи.
128
13
 
7
 
! Отговори
Сводка с водка преди 2 години
Дотук близо 95 хиляди убити руски солдати!И това,според Руското контраразузнаване!!!Видео,факти, документи, анализи и прочие !Скоро ще се види пред обществеността !!!
127
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не виждаме участието на украинската армия а само паравоенни формирования. Руската армия се бие с нацистите.
126
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете колко хиляди украински сирачета бяха "осиновени " в сащ и след това изчезнаха безслидно , най-вероятно в каталите за органи . И всичко това със знанието и одобрението на украинските власти . Украйна е най-галемият "износител" на човешки ортани.
125
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелен, Украйна вече я няма бе!!!!