Виктор Орбан с нова победа на изборите в Унгария

Той отказа да дава оръжия на Украйна
4 апр 2022 11:55, Петя Славова
56
Виктор Орбан с нова победа на изборите в Унгария
Снимка: БГНЕС

Виктор Орбан обяви победа на парламентарните избори в Унгария, след като предварителните резултати дадоха на неговата партия "Фидес" голяма преднина. В победната си реч той нарече украинския президент Зеленски "опонент".

При преброени 94% от гласовете дясната партия "Фидес" има 53%.

Още по темата
Опозиционният алианс, воден от Петер Марки-Зай, остана далеч назад с 35%.

"Това е огромна победа", заяви Орбан пред своите поддръжници в столицата Будапеща.

"Това може да се види от Луната, но със сигурност и от Брюксел", каза той.

Президентът добави: "Никога не сме имали толкова много противници", визирайки "брюкселските бюрократи... международните мейнстрийм медии и накрая украинският президент".

Унгария има обща граница с Украйна и досега е приела повече от половин милион бежанци. Орбан подчерта, че ще помага на хората, но отказва да доставя оръжия на Украйна, държейки Унгария настрана от войната.

Когато победата бъде потвърдена след окончателното преброяване на гласовете, тя ще е четвърта поредна за "Фидес" от 2010 г. насам.

58-годишният Орбан е в трудни отношения с ЕС, който смята, че партията му е подкопала демократичните институции в Унгария, съобщи кореспондентът на Би Би Си Ник Торп от Будапеща.

За 12-те си години на власт Орбан пренаписа конституцията, попълни висшите съдилища със свои доверени хора и промени избирателната система в своя изгода, предава БГНЕС.

По време на предизборната кампания слоганът на опозицията беше "Орбан или Европа". Кандидатът й Петер Марки-Зай твърдеше, че Унгария трябва да се присъедини към Полша, Обединеното кралство и други страни в доставките на оръжие за Украйна. И ако бъде призована, и то само в рамките на НАТО, дори да обмисли изпращането на войски.

Опозицията е категорична, че "Фидес" е изолирала Унгария от европейската мейнстрийм политика, от консенсусната демокрация, справедливостта и благоприличието.

Повече от 200 международни наблюдатели проследиха изборите в Унгария, заедно с хиляди доброволци от целия политически спектър. Избирателната активност достигна 68,69 %, като почти съвпадна с рекордния брой гласували на последните национални избори през 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулата била в тежка депресия
44
1
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Орбане, ела да управляваш България!!!!
43
1
 
13
 
! Отговори
България преди 2 години
Орбан, ела за министър председател при нас!
42
0
 
20
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Орбан е пич, а нашите са пички.
41
1
 
14
 
! Отговори
Аха преди 2 години
"ЕС, който смята, че партията му е подкопала демократичните институции в Унгария, съобщи кореспондентът на Би Би Си Ник Торп от Будапеща."От кога пък в европата има демокрация? На много хора занчението на тази дума е непонятно!
40
0
 
26
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Дай Боже всекиму такъв "популист"! 6 год. платен отпуск по майчинство, 33000евро за трето дете, без данъци доживот след 4 дете и т.н и т.н."Популист"- означава такъв който мисли за народа си!
39
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До YouTubeТова е защото не си ходил в Унгария да ги видиш какви са. Толкова клошари свили гнезда на всякъде като плъхове не съм виждал никъде.
38
0
 
20
 
! Отговори
Медии? преди 2 години
Обаче в купените медии - тип Дневник и Медиапуул - дори не обелват дума за съкрушителната победа на Орбан!Два дена иху и после тихо!Мъка!
37
0
 
30
 
! Отговори
Позиция преди 2 години
Едва ли заради отказа си на военна помощ победи толкова убедително... През целия си предишен мандат се държа достойно и защитаваше яростно Унгарските интереси... Спомнете си твърдостта в позицията му за мигрантите..., позицията за еврофондовете..., позицията към джедър идеологията... да не изброявам ... Ще кажат популист ... Популист, популист ама грижата за неговия народ си е на 1-во място и унгарците го виждат...
36
1
 
38
 
! Отговори
YouTube преди 2 години
От прочетеното тук и там, човек би си помислил, че Унгария започва да изглежда като някакъв остров на нормалността сравнена с другите държави в проклетия европейски съюз в днешно време.
35
30
 
2
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 2 години
Допусне ли една страна руско прокси да я управлява, после е много трудно да бъде изгонено. Някои страни успяват, други - не. България май е напът да успее да ликвидира управлението на царгербдпесе. Други страни като унгария, сърбия не успяват. За беларус няма шанс - страната доброволно ще се влее в руската федерация (ако я има), въпреки съществуващата опозиция. За украйна изтласкването на руското прокси й докара "независими републики" и сега и война.
34
11
 
0
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До АнонименТи май нещо не си си взел таблетките днеска. Вземи малко се пообразовай и прочети, пък после пише глупости
33
1
 
14
 
! Отговори
добре че са форумите преди 2 години
Че ако тия шашъци,дето напоително дращят глупости по тях тръгнат по улиците ще стане страшно!
32
2
 
13
 
! Отговори
Казал е: преди 2 години
Победата ни може да се види от Луната, камо ли от Брюксел. Наред са наште от ПП и сие
31
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там *** , който се е вкоренил във властта.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 28 хаха,сигурноси ит специялист и взимаш по 5-6 хил. евра заплата,такива като тебе с лопата да ги ринеш по форумите,хаха
29
3
 
66
 
! Отговори
Браво Виктор преди 2 години
За ужас на дъртия Сорос и над упената NOVA телевизия ! Снощи бяха много сигурни че Орбан ще загуби. Довечера тактично ще пропуснат да отбележат победата на Фидес. Виктор Орбан е единственият трезвомислещ политик в Европа. Унгария не подкрепя санкциите срещу Русия и получава газ за 200$, а всички останали за 2200$ ! Освен това строи АЕЦ с руска помощ, докато *** Европейците ги спират. Будапеща плаща за всяко новородено няколко хиляди евро. Но, само на плащащи данъци. Знаете кои са другите !
28
1
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На първо място трябва да е националния интерес и след това всичко друго.
27
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам някой да ги държи насила унгарците в ЕС.
26
55
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично аз имам 3 пъти по-висок доход от средния в Унгария и тази държава с нищо не ме впечатлява, камо ли пък да възклицавам по нея. Щом унгарците си го харесват Орбан, да им е честит. За мен той е брутален популист и досущ прилича с дебелашкото си поведение на сикаджийската мутра от Банкя.